Visa Electron в PayPal

Понеже няколко души ме запитаха дали наистина се допуска регистрация на дебитна карта Visa Electron в PayPal, а най-сигурната проверка е пробата – аз пробвах да регистрирам своята българска Visa Electron и се получи. Нищо че в интерфейса пише кредитна карта – това явно е по-инерция от миналото. Иначе напоследък почти не се сещам за сайт, който да ми е отказал плащане с Visa Electron, което е удобно, защото човек може да си държи сметката на нула и да си превежда пари само когато смята да плаща с нея нещо. В смисъл евентуално е малко по-безопасно от това да плащаш с кредитна карта, с която потенциален крадец може да те вкара на „червено“… А и българските банки издават Visa Electron в общия случай напълно безплатно или срещу някаква смешна годишна такса от 5 лв примерно…

Удоволствието по регистрацията струва 3 лева (евро и половина), които PayPal твърдят, че връщат обратно (приспадат) при първо плащане с картата… В потребителския интерфейс си пише, че картата е кредитна, но на практика е достатъчно, че е Visa.

18 коментара за “Visa Electron в PayPal”

 1. На мен ми иска някакъв „Card Verification Number “ който би трябвало да е на гърба на картата ми, но такъв нямам 🙁
  Сигурно трябва нова да си изкарам за да я използвам в paypal..

 2. Я! Трябва да имаш – ако е Visa, дори и да е само Electron… Номерът на картата ти обикновено е написан и отзад – в полето за подпис. Този номер отзад е с едно трицифрено число по-дълъг от този, който е отпред. Именно тези три цифри в повече са въпросния Card Verification Number. Не съм виждал съвременна Visa без такъв код.

 3. и аз пазарувам от чужди сайтове с visa electron, правейки се, че e кредитна карта. проблем обаче има с българските сайтове, които не приемат кредитни карти, а само дебитни, и много настояват да си регистриран в тъпото epay…

 4. VISA Electron преди нямаше такъв номер. Наскоро Първа Инвестиционна банка пусна първата у нас VISA Electron, която има такъв номер и позволява използването й като истинска кредитна карта. Предполагам обаче, че не всички банки в България издават такива карти с номер – някои може би все още издават от стария тип… Номера може да се види отзад върху лентата с подписа, вдясно.

  (Ето случайно намерен пример: https://ssl.atlantisnet.com/bible/donation/cvv2.html)

  Ако картата няма такъв номер… е, значи няма 🙂

  Хубавата новина е, че новите карти VISA Electron на Първа Инвестиционна банка са вече безплатни и без годишна такса (и без месечна такса), позволяват да се използват и в България и в чужбина и няма такса за теглене от банкомат на Първа инвестиционна 🙂 Така че – марш към банката 🙂

 5. Не знам за Първа инвестиционна и дали е била първата, но моята Visa Electron е от Райфайзенбанк и е издадена още миналата година и всичко си има. Централна кооперативна банка също издава такива и също безплатно. Даже мисля и с поръчка през Интернет…

  Сашо, мисля че вече можеш да регистрираш Visa Electron и в epay.bg

 6. Година и половина с Visa Electron от Райфайзен. Плащам домейни, хостинг, плащал съм в Амазон и на няколко други места. Няма проблеми. И аз държа малка сума вътре и като ми потрябва по-голяма – внасям, прехвърлям от друга сметка, плащам и пак оставам с малка сума, така не се притеснявам от измами.

  Paypal и Epay.bg ще ги пропусна, доста са ми съмнителни.

  Ще почна да ползвам по-спокойно кредитни карти, ако издателите започнат да предлагат застраховки срещу измами или нещо подобно. Сега ако някой изтегли пари от картата можеш да се оплачеш само на арменският поп.

 7. Моята Visa Electrion е от Централна Кооперативна, и я подмених февруари, но няма такъв номер отзад! 🙁
  Иначе отдавна я ползвам със epay.bg и нямам никакви проблеми.

 8. Blum, този Card Verification Number не е на картата ти, а е номер който ще се появи в извлечението на самата транзакция. Ако имаш интернет банкиране в извлечението по сметка където е отразено плащането до Paypal, пред самата дума PAYPAL ще имаш четирицифрен код, това е Card Verification Number. Всъщност всичко е описано много точно в сайта на Paypal, просто няма как да се объркаш.

  А този код отзад на картата се нарича Security code.

 9. Ronson, Card Verification Number-а е именно отзад на картата. Всъщност се нарича CCV код и се разписва като Card Verification Value код. Той е трицифрен за Visa/MasterCard карти. А това, за което говориш е потвърждаващия транзакцията/регистрацията на картата код, който PayPal наричат Expanded Use Number и е четирицифрено число.

  Ами Блум, не знам какво да кажа – или попитай ЦКБ защо се рекламират, че картата става за online разплащания без CCV код, или се разходи до Първа инвестиционна или Райфайзенбанк – там поне е проверено.

 10. Да, точно така възнамерявам да направя. Благодаря за информацията Йовко!

 11. Междудругото, преди няколко дни получих email от PayPal, че вече е със статут банка.

  Колкото до VISA Electron изглежда добро решение за ограничаване на риска от кражба. Само дето моите две банки не предлагат такива карти. За online разплащания ползвам често дебитни карти, но и те технически са кредитни, защото позволяват да се минеш в overdraft – солиден и с още по-солидна лихва.

 12. Странно, а аз мислех кредитна карта да си взема специално заради paypal, защото моята visa electron от ОББ нещо не иска да я приеме. Дайте малко насоки. Пиша адреса на латиница, дали може от това да е?

 13. VISA Classic е ОК, VISA Electron също е ОК… често е въпрос на предпочитание 🙂

  Аз имам и двете (и двете са от Първа Инв. Банка).

  VISA Classic си има следните предимства:

  – безлихвен период, след извършени плащания, който варира от 15 до 45 дни. Тоест, ако имаш кредитен лимит 1000 лв, примерно, и на 5-ти май си платил за нещо, да речем, сумата от 600 лв., то можеш да върнеш тези 600 лв. до 5-ти юни, и няма да бъде начислена лихва:) (на 5-то число всеки месец е крайният срок за погасяване на текущия кредит или минималната вноска)
  Ако си платил нещо на 15-то число, то пак до 5-то число на следващия месец може да се върнат парите и няма да се дължи лихва. Ако си платил нещо СЛЕД 20-то число през май, да речем, то следващото погасяване е чак на 5-ти ЮЛИ… та ето откъде се получава 15-45 дневен гратисен период:)

  – плащане онлайн:)

  – ако превишиш определена сума плащания в рамките на 6 месеца (2000 лв), в началото на седмия месец ще ти бъдат върнати обратно 1% от плащанията по сметката. Примерно, ако си похарчил (и върнал междувременно, примерно), 2500 лв., ще получиш обратно 25 лв 🙂

  – и последно, кредитна карта, все пак… може да се плаща, без да имаш пари, и парите да се внесат по-късно по сметката:)

  Сред недостатъците на VISA Classic мога да спомена само, че има годишна такса от 39 лв., и 18% годишна лихва за ползвани средства (ако не са върнати в рамките на гратисния период).

  Колкото до VISA Electron, предимствата са, че няма годишна такса, и че може да се плаща по интернет, и че по средствата по картата тече лихва в рамките на около 3%:) Недостатъци – не може да е на „червено“, няма гратисен период, не е кредитна карта:)

  Cheers, my $ 0.02:)

 14. Аз опитах с карта VisaElectron от Bулбанк и ми дава това:

  This credit card has been denied by the bank that issued your credit card. For details on why your card was denied, please contact your credit card issuer’s customer service department. Or, you may want to try adding a different credit card.

  Debit Cards (also called check cards, ATM cards, or banking cards) are accepted if they have a Visa or MasterCard logo.

  Има си логото. Не знам какъв е проблема.

 15. Правил ли си някакви транзакции с картата досега – да не е съвсем девствена – трябва да имаш няколко лева там, колкото да покрият минимално изискуемата сума? Ако е така – пробвай да си внесеш някакви пари, изчакай да се появят по картата ти (на банкомат можеш да провериш), изчакай още 24-36 часа и пробвай пак… Ако и това не помогне – по-горе беше споменато с кои карти е проверено, че грижи няма…

 16. Затварям коментарите към тази тема, защото дискусията излезе извън нейната идея. Visa Electron може да се ползва в PayPal – факт. Това беше целта на поста – доказано и изпробвано. А защо дадена конкретна карта не работи и коя банка какви карти издава е въпрос на дискусия между вашите банки и вас техните клиенти 😉

Коментарите са спрени.