VMware Fusion

Fusion е предложението на VMware за виртуални машини върху Mac. Освен, че се явява удобен начин за работа (и експерименти най-вече) с различни операционни системи едновременно, съществуващи стари виртуални машини създадени от конкурентните продукти като Parallels Desktop или Microsoft Virtual PC могат да се импортнат във Fusion безгрижно.

Във Fusion се чувстват прекрасно всякакви Linux системи – аз ползвам RHEL5 и CentOS 5, които работят прекрасно. Fedora не се поддържа официално, но няма грижи с нея, освен необходимостта от преконфигурация на X за работа на цял екран, която без това не е постижима. Solaris и FreeBSD също не са никакъв проблем, единствено досега не съм пробвал Windows, но понеже все пак Fusion за това бе създаден, предполагам, че там драми няма (освен самият Windows сам по себе си).

Вече около месец – Fusion ми се струва най-удобното ми поле за софтуерни експерименти, включително за по-комплексни интеграции върху няколко системи. Единичният лиценз е само $80, включващ и бъдещата 2.0 версия без доплащане.

14 мнения за “VMware Fusion”

 1. имаш ли идея / лично наблюдение / кое работи по-добре и кое товари по-малко системата Fusion или Parallels ?
  че предстои инсталация и пада едно голямо чудене 🙂

 2. Ами и двете опции имат безплатен trial. Най-добре е да прецените за вашата ситуация. Реално аз традиционно си предпочитам VMware, а в случая има разлика, която е важна за мен. Fusion поддържа 64-bit guest OS, а Parallels workstation, а мисля че и Desktop не.

  Иначе аз нямам никакви забележки за производителност – поне върху моята машина – 4GB RAM / 2,1GHz C2D.

 3. OFFTOPIC:
  Случайно да имате идея дали вече Mac-а може да се инсталира във VMWare? Преди време не можеше, понеже известен набор от инструкции на процесора не бяха имплементирани във VMWare-а…

 4. Проблемът (както често се случва) е повече политически, отколкото технически. Apple в лицензионното си споразумение обвързват използването на Mac OS X само върху хардуер, който е Apple, а виртуалната машина не е…

 5. 80 долара е добра цена за такова полезно приложение… 🙂

  Иначе аз съвсем наскоро открих Microsoft Virtual PC под Windows (който засега е безплатен) и направо се преродих! Преди като ми се налагаше да тествам бета софтуер (примерно, Adobe Fireworks) и веднъж като се омаже нещо заради бетата, и винаги ми предстоеше тежко, бавно и досадно преинсталиране „на чисто“ на WinXP SP2. Сега, с Virtual PC, просто трия image-а на OS-а и копирам едно свежо копие и съм готов! 🙂 А може да се тестват всевъзможни OS под Win така, което е другото удобство..

 6. Мишел, първи опит за реклама на продукти на Microsoft в този блог се наказват с каса бира (и само ако нарушителят е приятел). Следващият с барел петрол. Третият не искаш да знаеш… 😉

 7. Йовко, само да те пирам от къде мога да си изтегля Red Hat? И искам да препоръчам на тези, които са на Windows да си сложат VirtualBox. Приложението е open source и върви страхотно. Махнете го тоя M$. Поздрави!

 8. Red Hat можеш да си изтеглиш от ftp://ftp.redhat.com, но на source. След това трябва компилиране на всичко, включително всички updates след това и за в бъдеще. Иначе RHEL се продава само като bundle с поддръжка и обновявания. Моето копие е служебно. Вместо него можеш да ползваш CentOS (centos.org), ако държиш на консервативна и производна на Red Hat EL дистрибуция. С много малки разлики на практика CentOS е RHEL. Иначе Fedora е state-of-the-art дистрибуцията около Red Hat.

 9. @Georgi, инсталирах го VirtualBox-а (на лаптоп). След това последва инстал на OpenSuse в/у Windows, но за съжаление не мога да пусна резолюция различна от 800×600. Ти имал ли си подобни проблеми?

 10. @Stanislav Bozhkov, Да имам го същия проблем. Преди бях инсталирал XP и там нямах проблем. Явно драйверите, които VirtualBox слага не са съвместими с Linux.

 11. Моя низост само да допълни Йовко. Изходният код от ftp://ftp.redhat.com е този код, който отговаря на базовото хранилище на дистрибуцията и е съставен единствено и само от софтуер с отворен код и е свободен за разпространение по лиценз. Доколкото съм се старал да поддържам компилант на този изходен код, искам да споделя някои неща.

  1. Ако следите пощенския списък за пакетни актуализации на RedHat и си компилирате изходния код на актуализациите, ще можете да сте примерно 2 часа само назад от официалните бинарни актуализации. За CentOS отнема малко повече време заради по-дългата QA процедура, да пуснат актуализациите компилирани от изходния код на RedHat. Понякога съм оценявал изпрвеварващия удар с компилиране на пакети от изходен код. Примерно за някой актуализации по сигурността. Просто не можех да чакам CentOS екипа да ги пусне и си ги накомпилирах и инсталирах на критичните системи.

  2. Ако се нуждаете от мултимедия работеща със затворени формати, няма да я намерите там, а и по принцип такива формати не се поддържат от RedHat. Няма да ги намерите и в CentOS, още по-малко във Fedora. Някои екстри има в хранилището EPEL, което се поддържа от проекта Fedora.

  3. Ако имате изличшни около 100 долара и искате да ги вложите за разработка и подобряване на Linux ядрото и GNU приложния софтуер, то просто се абонирайте за RedHat Network, използвайте оригинален RedHat Enterprise Linux и RedHat Network и така помогнете на разработчиците на изходен код. Аз лично горещо ви съветвам да направите точно това.

 12. @rado, VMware Fusion е на една крачка пред Parallels. Поне по мои наблюдения, фюжъна е по-пъргав (на MacBook с 2,2 GHz C2D и 4 GB RAM), като има някои благинки, които ги няма в Parallels за момента:
  – поддържа до 2 процесора във виртуалната машина (Parallels поддържа само 1)
  – поддържа опция за предаване на статуса на батерията към виртуалната машина (полезно, когато работиш на цял екран и на батерия)

  Най-важното за мен е, че Civ III върви без да накъсва на Intel X3100 видео 😉 В Parallels игрицата се задъхва.

 13. За тези които питат за промяна на резолюцията, изпълнете следната команда (WinXP e името на виртуалната машина на която искаме да променим настройките)
  VBoxManage setextradata "WinXP" "CustomVideoMode1" "1280x800x24"
  Няма да е лошо да инсталирате и това.

Вашият коментар