Vodafone Live

От няколко часа наблюдавам масираната рекламна кампания на MTel за Vodafone Life. Ако излезем от търговския контекст това е най-осезаемата стъпка към 3G, което превръща досегашните 2G мобилни комуникации в история. 3G-broadband услугата изпревари хронологически Vodafone Live, но доколкото към днешна дата удоволствието да имаш Internet навсякъде (все още не съвсем навсякъде) и без кабели все още е неприятно скъпо, то Vodafone Live по различен начин таргетира и тийнейджърите и бизнеса и почти всеки всъщност, който не гледа на своя GSM-апарат само като на ретро телефонна слушалка, на която някой е махнал кабелчето. И колко хитро само MTel го рекламират като медиа…

Всъщност широко рекламираната преди година-две услуга MTel+, днес също остава в историята, за жалост с току-що покълналия i-mode на Globul, които много закъсняха и сега пак ще трябва да наваксват…

Преди малко хвърлих поглед на хората, които се забавляват на концерта и се запитах колко от тях всъщност са стоплили, че развитието на Интернет и комуникациите през последните 25 години и превръщането им в разностранно свързани медии – свързани помежду си и свързващи нас – се превръщат в медии свързани с нас, с начина ни на живот. Превръщат се в част от нас и променят темпа на ежедневието и нещата, които сме способни да случваме, да казваме, да споделяме.

А колко ли от тези хора изобщо са пречупили в мисленето си всичко това като още една възможност за повече споделяне… Защото всъщност въпреки всичко, занапред ни очаква да споделяме все повече неща много повече… И само колко ли още е свързано с това…

5 коментара за “Vodafone Live”

 1. не бил се обзаложил дали са стоплили или това ще е поредния за тях начин да се снабдят с чалга (макар че засега такава май не се предлага през портала). не бях на концерта, но снощи обаче имах лошия късмет да се прибирам с трамвай малко след неговия край. беше препълнен, мнозина свиреха са вероятно раздадени от м-тел свирки, доста от тях дори пушеха. група от тях беше залостили задната врата и няколко 10 годишни момчета и момичета буквално висяха навън върху преминаващите коли. споменах ли за псуването, викането и неприличните жестове към минувачите?

 2. За да потръгнат успешно 3G услугите цената на достъпа трябва да бъде свалена до джоба на средния потребител. Достигането на критична маса потребители е изключително важно условие.

  Но поглеждайки на сайта на Mtel цените за мобилен интернет достъп ми се сториха все още твърде скъпи.

  За моя радост в Европа вече има някои оператори, които рязко свалиха ценовата летва за достъп. За пример тук давам на първо място немската BASE.de (част от EPlus), които от началото на 2006 предлагат неограничен мобилен интернет достъп срещу месечна такса от 25 евро. Същият оператор предлага разбира се и обикновени гласови GSM услуги. За максимална простота имат само една тарифа – 25 евро месечна такса, при която всички разговори към фиксирани линии, както и абонати на същата мрежа (BASE + EPlus) не се таксуват. Разговори към останалите немски мобилни оператори се таксуват по 0.25 евро/мин.

  Какво бих искал да видя в бъдеще:

  От страна на Vodafone да въведат един истински и прост Passport с еднакъв flatrate глас/интернет за всичките им национални мрежи в Европа, при това на цени сходни с тези на BASE.de.

  А по-нататък в рамките на Европа телеком пазарът също да стане общ, така че между отделните страни членки вече да няма „международни“ разговори, нито пък роуминг. Това го считам за логично и постижимо. За пример ви давам законите за паричните преводи, според които преводите между две страни членки на Еврозоната трябва да се считат за вътрешни.

  ПС: Йовко, петък/събота пътувам за София, ще остана там до вторник, когато с леля Катя и двама младежи пътуваме до Созопол за 2-3 дни. Ще се радвам да те срещна с леля Катя за да си побъбрите за твоя филмов проект, само кажи кога си свободен през тези три дни.

 3. Здравй, случайно попаднах на този блог и ми стана интересно това:
  „Всъщност широко рекламираната преди година-две услуга MTel+, днес също остава в историята, за жалост с току-що покълналия i-mode на Globul, които много закъсняха и сега пак ще трябва да наваксват“
  Интересно разсъждение 🙂 GloBul стартираха i-mode месец преди МТел, кой всъщност е закъснял? I-mode технологията предлага усъвършенстван (по-бърз, по-евтин, с pushing) начин за достъп до цялото Интернет пространство през мобилен телефон. Включва ограничен брой платени сайтове и неограничен брой безплатни, поддържани от различни (конкуриращи се) доставчици на съдържание. Порталът Vodafone life! се поддържа от МТел, в този смисъл се разчита именно на тях да ти доставят съдържанието. Например, кои новни ще се покажат и дали те ще са актуални, зависи от служителите на Мтел. Стриймингът не е нищо ново, свързва се с Vodafone live! единствено с начина на заплащането му. Останалото от Vodafeone live! е услугата Mtel+, но по-шарена и подредена, отново единствено с нов начин на заплащане.

 4. Момчиле, на Пикасо преписват думите: „Днешното младо поколение е отвратително, а най-отвратителното е, че ние не принадлежим към него“… 😉

  Владо, обади се моля те през уикенда за да се видим, тези дни съм под страшна пара. Не разчитай на мен за инициатива – може да забравя – просто звънни…

  i-mode, нямам никакво намерение да омаловажавам любимата ти услуга или GSM-оператор, но намирам i-mode за малко по-богато нещо от MTel+ и многообразието за достъп до произволно съдържание, което изисква специален телефон съвсем не ми се нрави. Иначе аз на моята Nokia 6600 си имам произволно Интернет-съдържание и пълнокръвен браузър Opera вече трета година без да разчитам на какъвто и да е подбор от MTel.

 5. хе, Пикасо може би е бил прав, макар че ми се иска да не беше…

  а по темата относно live! и i-mode има какво да се каже. live! е правен по модела на i-mode, след огромният му успех. успех, който трудно може да бъде репликиран извън Япония поради ред специфични местни фактори. live! има друг билинг модел и най-важното – не използва специални и в повечето случаи неатрактивни (европейските, не японските) телефони. това според мен преопределя битката между двете услуги, просто cosmote е лицензирал грешната технология.

Вашият коментар