Връстниче 135mm

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Ако искате да споделите нещо

 1. Под механични имам предвид с ръчно, а не автоматично фокусиране. Иначе е ясно, че и автофокусните са механични. Впрочем се чудя, дали ще дойде време да има пpоменливофокусен обектив без никаква подвижна механика…

 2. Знам – пошегувах се просто…

  Аз например се чудех дълго време как да наричам нецифровите апарати и понеже инженерните наслоявания в мен няма как да не дават отражение, взех че реших, че са аналогови, докато един ден се замислих, че какво им е неаналоговото на цифровите поне докато снимката не стигне до сензора и оттогава ги наричам лентови ;-)

 3. Мда, така е няма пълно щастие – гадното е, че Никон може да мери, но му е забранено на този модел, както отбеляза George, както и Canon EOS 300 едно време го хванаха, че може повече неща, ама някой ги е забърсал от firmware-а…

  Anyway – светлината може да се премери и на око или със светломер, а фокуса също през SLR не е особен проблем…

  Само с едно не съм съгласен – аз на ръчнофокусните обективи им викам „ръчни“, а не механични, защото какво не им е механичното на автофокусните ;-)

 4. Меренето става на око (понякога с някоя и друга грешка) :-) Но пък това е ръчен обектив така или иначе – не е за лов на катерички – имаш време за дубъл при грешка в общия случай. А фокусирането работи без грешка (индикацията де), аз не бях прочел, че го може и за ръчни обективи и се изненадах като осъзнах, че ми потвърждава фокуса. А после прочетох и в документацията, че си работи – ама кой да гледа :-)

  Гот е определено! Иначе дано те е чул господ за D2X ;-)

 5. честито!

  дай боже след време едно д2х :)
  доколкото разбрах май не му е заключено меренето през такива обективи. може би една от най-лошите страни в политиката на никон. ако не се лъжа на д70 и д70с това мерене е disabled от производителя :) но пък си имаш потвърждаване на фокуса. което на моменти доста ми липсва.

  п.с. моето таки е 1972 година произведено.
  не съм бил роден. обектива е бил мечта за всеки пентакс манияк. и е струвал чувалче парички. днес струва 100-150 лева. ако си късметлия да си го намериш. и разбира се някой те е светнал, че можеш да го ползваш на цифрово тяло, или си имаш лентово тяло за него.

 6. Удивително! Това си струва да стане цяла статия – за съвместимостта на „вечните“ неща. Съвместната работа на обектив от 1977-ма и апарат от 2005 – това не е технология, това е философия!

Read Next

Sliding Sidebar