WiMAX потребител - два дни nonstop

WiMAX потребител - два дни nonstop

Бях непрекъснато закачен към WiMAX мрежата на Max Telecom през изминалите два дни. Даже не ползвах офисната корпоративна мрежа, а през модема пусках VPN към нея за по интересно – все едно работя отдалечено… Пак за спорта почти през цялото време бях пуснал да тече телевизия – не че имах време да я гледам, но въпроса беше да експлоатирам ресурса. При запълнен от телевизията около 40% от едномегабитовия ми канал, с останалото от него работех напълно безпроблемно – основно поща, web, размятане на документи, download на разни неща.

В различни моменти от време пробвах по няколко пъти да запълня канала с download от чужбина и от България и наистина нещата идваха с 1 мегабит в секунда – пробите, разбира се, правех с хостове, за които знам, че имат смислена свързаност. Обратното – upload-вайки от себе си навън към български хост и в чужбина – пак при няколко целенасочени проби – ситуацията беше по-динамична – капацитета варираше между 35% и 90-95% от обещавания мегабит, но ако трябва да дам някакви средни впечатления нека кажа, че реално може да се разчита на 75-85% утилизация, т.е. БТК ADSL направо го духат (ама много го духат) в това отношение спрямо MaxDSL-а. Не знам колко сме абонатите в WiMAX мрежата на MaxTelecom в момента и дали с нарастъка на броя им това ще се отрази в негативен аспект, но засега нещата са си супер. За моите нужди поне, това което виждам ме задоволява напълно.

Връзката е стабилна, досега не успях да се натъкна на сривове или ако е имало са били такива, които не са ми създали проблем, че да ги забележа. Дори при слаб сигнал (стига да покрива минимума за работа) си работя на един мегабит. Засега съм пробвал само в София – в около 4-5 различни локации. Преди Коледа едва ли ще мога да пробвам някъде извън София.

За сигурността – не съм се натъкнал на филтриране на портове, недостъпност на услуги – доставката е чиста – Интернетът е истински. С Весо дори поровихме да намерим нещо по-така – не сме се гърбили кой знае колко, но нямаше нещо, за което да се хванем. Е, имаше един „изпуснат“ сегмент адреси, които не бива да се пускат навън, но нищо кой знае колко драматично. Пък и същия сегмент се оказа, че British Telecom дори го анонсират 😉 Иначе отделните клиенти в мрежата са прилично изолирани – всеки на първи hop вижда само default рутера си – все пак аз по подразбиране си ползвам активна защита откъм себе си, независимо дали съм в trusted или untrusted мрежа. Само домашната ми мрежа и офисната се водят trusted в моето съзнание, но и за тях имам достатъчно паронични правила. Нямам и машина без активен firewall независимо от операционната и система и независимо от firewall-ите на собствените ми рутери и тези на доставчиците ми.

Та засега съм повече от доволен към този момент и макар да ми е рано да решавам, услугата ми стои добре, идеята да си нося Интернета в чантата на лаптопа навсякъде с мен ме кефи и ще ми липсва ако я откажа, та най-вероятно ще си запазя пакета и след тестовия период, даже може да си добавя и телефонче към него.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България