WiMAX потребител – два дни nonstop

Бях непрекъснато закачен към WiMAX мрежата на Max Telecom през изминалите два дни. Даже не ползвах офисната корпоративна мрежа, а през модема пусках VPN към нея за по интересно – все едно работя отдалечено… Пак за спорта почти през цялото време бях пуснал да тече телевизия – не че имах време да я гледам, но въпроса беше да експлоатирам ресурса. При запълнен от телевизията около 40% от едномегабитовия ми канал, с останалото от него работех напълно безпроблемно – основно поща, web, размятане на документи, download на разни неща.

В различни моменти от време пробвах по няколко пъти да запълня канала с download от чужбина и от България и наистина нещата идваха с 1 мегабит в секунда – пробите, разбира се, правех с хостове, за които знам, че имат смислена свързаност. Обратното – upload-вайки от себе си навън към български хост и в чужбина – пак при няколко целенасочени проби – ситуацията беше по-динамична – капацитета варираше между 35% и 90-95% от обещавания мегабит, но ако трябва да дам някакви средни впечатления нека кажа, че реално може да се разчита на 75-85% утилизация, т.е. БТК ADSL направо го духат (ама много го духат) в това отношение спрямо MaxDSL-а. Не знам колко сме абонатите в WiMAX мрежата на MaxTelecom в момента и дали с нарастъка на броя им това ще се отрази в негативен аспект, но засега нещата са си супер. За моите нужди поне, това което виждам ме задоволява напълно.

Връзката е стабилна, досега не успях да се натъкна на сривове или ако е имало са били такива, които не са ми създали проблем, че да ги забележа. Дори при слаб сигнал (стига да покрива минимума за работа) си работя на един мегабит. Засега съм пробвал само в София – в около 4-5 различни локации. Преди Коледа едва ли ще мога да пробвам някъде извън София.

За сигурността – не съм се натъкнал на филтриране на портове, недостъпност на услуги – доставката е чиста – Интернетът е истински. С Весо дори поровихме да намерим нещо по-така – не сме се гърбили кой знае колко, но нямаше нещо, за което да се хванем. Е, имаше един „изпуснат“ сегмент адреси, които не бива да се пускат навън, но нищо кой знае колко драматично. Пък и същия сегмент се оказа, че British Telecom дори го анонсират 😉 Иначе отделните клиенти в мрежата са прилично изолирани – всеки на първи hop вижда само default рутера си – все пак аз по подразбиране си ползвам активна защита откъм себе си, независимо дали съм в trusted или untrusted мрежа. Само домашната ми мрежа и офисната се водят trusted в моето съзнание, но и за тях имам достатъчно паронични правила. Нямам и машина без активен firewall независимо от операционната и система и независимо от firewall-ите на собствените ми рутери и тези на доставчиците ми.

Та засега съм повече от доволен към този момент и макар да ми е рано да решавам, услугата ми стои добре, идеята да си нося Интернета в чантата на лаптопа навсякъде с мен ме кефи и ще ми липсва ако я откажа, та най-вероятно ще си запазя пакета и след тестовия период, даже може да си добавя и телефонче към него.

11 мнения за “WiMAX потребител – два дни nonstop”

 1. Това наистина е достатъчно изчерпателен отговор на това, което (се) питах. 😉 А това че ползваш ВПН ме навежда на мисълта 4е и UDP порт 500 не е спрян. Естествено ако ползваш IP-Sec базиран ВПН. Моя служебен е точно такъв и липсата на ВПН до офиса определено би ме отказало да ползвам тази услуга.
  Между другото твоите постове казват далеч повече за нея от официалния им сайт. Но пък и онова е като за клиенти и определено не може да задържи вниманието ми за дълго така, че със сигурност съм изпуснал нещо там.

 2. Благодаря за изчерпателното мнение. Имам приятел (по-скоро близък роднина, от страна на жена ми), който работи в Макс Телеком. Пробвал съм ДСЛ услугата им у тях преди доста време и вървеше наистина прилично. Това, което ме кара обаче все още да ползвам 3Г услугата на Мобилтел (колкото и ужасна да е тя) е голямото покритие. Вярно, че аз, в по-голямата част от времето съм активен потребител само в София и Пловдив, но се случва да ходя на море, на планина…

  Мтел ми дават възможност да ползвам GPRS на всякъде, където имат обхват (което си е бая голям периметър) и 3G само в градовете, където имат покритие, които никак не са много. Връзката е доста скапана, т.е. утилизацията рядко достига 1 мегабит на входящ трафик и 1/4 мегабит на изходящ, въпреки че долу в таск бара ми пише че съм закачен на заветните 3,6 мегабита.

  Иначе няма проблем да ползвам ВПН – което е абсолютно задължително – и други услуги като прокси; конекции на нестандартни портове и тн; защото мрежата на Мтелци далеч не е толкова секюрната, колкото тази на Макс Телеком. А за цените – не искам да коментирам – 100 лева на месец за 1 гигабайт трафик на ПРОМОЦИЯ. Поне при Макс май не е на трафик а си имаш един мегабит.. ако не се бъркам.

  Нямам никакви впечатления за 3G услугите на другите мобилни оператори.. ако някой може да се изкаже, ще е супер 🙂

 3. @yovko

  Роуминг м/у базовите станции възможен ли е? В смисъл не да се закачиш на друга, а докато е активен канала да влезеш в обхвата на друга без да се презакачаш.

  @Thrawn

  Какво имаш предвид под „далеч не е толкова секюрната“ за 3G мрежата на Мтел? Имам някаква идея как е направена, та ми е интересно. Колкото до утилизацията – много зависи от натовареността в конкретният район. Аз лично съм правил и доста над 1 мегабит на входящ при дърпане на компресиран файл с порядъчна големина през ftp от хост с добра свързаност.

 4. N.Pepelishev, не съм пробвал това още, най-малкото поради факта, че нямам как да захранвам модема си в движение. Нямам батерия. Иначе той според документация покрива OFDMA/802.16e (Mobile WiMAX) спецификациите.

 5. Larry, MaxDSL услугата на Макс Телеком се предлага с един публичен (реален) IP адрес, без филтриране и манипулиране на трафика. Т.е. всички IP протоколи и портове са разрешени. Има включени само някой мерки за сигурност на мрежата, но като цяло услугата е напълно прозрачна за всички IP приложения, включително различните видове VPN.

 6. @yovko

  Да, чух че предлаганите от МаксТелеком модеми покриват Mobile WiMax. Но за да имаш такъв роуминг е необходимо допълнително оборудване зад базовите им станции и ми беше любопитно дали са го направили.

  @Thrawn

  уточнение: предлагат се различни 3Г модеми, не знам твоя какво поддържа, но за да имаш и стабилен изходящ ще ти трябва модем с поддръжка на HSUPA. Точните стойности при различните модели не ги помня, но мога да ги проверя, ако е от значение.

 7. С Йовко си говорихме за нещо, което той не е споменал, но според мен е важно. именно това, че за новите телекоми предлагащи IP свързаност е най-лесно да мигрират към IPv6. И според мен тези субекти са тези, които трябва да дадат старта на тази инициатива.

  Според мен доставчикът на услугата трябва да инвестира в изграждането на IPv6 мобилност за клиентите си (примерно базирана на проекти като NEMO/MIPV6 -> http://www.nautilus6.org). Това за него не би следвало да е проблем, защото в спецификацията на L3 устройствата, които използва, е предвиден „dual stack“ режим (сиреч може едновременно да се маршрутизира и транспортира IPv4 и IPv6 трафик). Освен това има статус на LIR и това е достатъчно за да получи ASSIGNED PA статусно IPv6 адресно пространство. Така, че остава само да си намери кадри, които да му направят IPv6 сегмента и маршрутизацията и да въведат мобилност.

  За да не се изкуши някой да ме обвини в предлагане на екзотични решения, пускам хипервръзка към един много важен документ:

  http://www.ripe.net/news/community-statement.html

  Отбележете призива в този документ и срока, в който RIPE предполагат, че ще изчерпят всички възможни IPv4 алокации, които IANA биха им дали – 2 години. Помислете какво ще се прави след тези две години и не сме ли закъсняли тотално във въвеждането на новия адресен протокол. Операторите, които тепърва изграждат IP мрежа за пренос на данни са тези, които най-лесно могат да изградят двупротоколна адресна мрежа. Примерно Макстелеком.

  Интересното е, че никой не ни е потърсил (ние – хората, които успяхме да направим мрежата на Софийския Университет адресно двупротоколна и да мигрираме услугите към адресна двупротоколност), дори за впечатления как става цялата интеграция на новия протокол и какви трудности срещаме. При това интеграцията е пълна – от крайни потребители, през мрежови услуги до BGP4+ и анонсиране на адресното пространство в глобалната IPv6 таблица, формирана в Интернет. Липсата на интерес показва, че субектите в българското мрежово пространство още не са узрели за идеята за въвеждане на IPv6 в близко бъдеще. Подобен непукизъм би направил адресното ни пространство изостанало и „невиждащо“ нови услуги и потребители, достъпни само през IPv6. Да, може някой да ме контрира, че ние не сме нито Япония, нито Израел, че да се правим на мегатехнологични нации. но пък Интернет е най-глобалното нещо, което човечеството е измислило до сега и това нещо не е географски ограничено, колкото и да им се иска на хората. Т.е. не е никакъв проблем чрез средата за обменяне на глобални знания (Интернет), мениджърите и техническите директори на доставчиците на свързаност и услуги, да научат как се прави протоколна миграция и да се поразмърдат малко и да създадат IPv6 протоколност в техните мрежи и да достигнат с нея и крайния клиент.

  Лично на мен ми е обидно, че само Софийския Университет интегрира услугите си в IPv6, защото IPv6 отдавна не е академична инициатива, а е инициатива на телекомите от ново поколение. Оглеждал съм много пъти интернет пространството на български субекти, които имат значимо присъствие в него и не мога да намеря дори следи от миграция към този нов адресен протокол. Докато за комерсиални доставчици на наземна свързаност е разбираемо, че все още са на ниво алокация на адресен IPv6 сегмент и го държат като екзотика в колекцията си от екзотични артикули, то е трагично положението в мрежата на държавната администрация и мобилните оператори, които най-много биха спечелили от подобна миграция, особено мобилните оператори. Мобилността в IPv6 е много по-лесно реализуема в IPv6, тя просто се напасва към протокола без излишни „клизми“. Колко технически директори на доставчици у нас знаят това и знаят каква е разиката между мобилен нод и мобилна мрежа и как се реализират тези две неща в IPv6?

  Искрено се надявам, че клиенти като Йовко, малко по малко ще започнат да ръчкат доставчиците си да изградят и IPv6 свързаност. И колкото повече хора искат това, толкова повече доставчиците ще искат да имат IPv6.

  Между другото (това не е критика, нито заяждане), IPsec не е протокол за VPN, както много хора погрешно мислят, като чета коментарите. Понеже засегнах темата IPv6, тя е тясно свързана с IPsec и реализацията. IPsec е най-лесно реализуем в IPv6. Мъките от реализирането на IPsec, каквито ги има в IPv4, са минало. IPsec е просто начин да удостовериш този хост, който обменя с теб пакети (като използваш електронно подписване на заглавни части в пакета) и да криптираш (макар този етап да не е задължителен) обменяните с него данни. Да, винаги можеш да установиш тунелен транспорт през този протокол, но това е просто една от добавките към IPsec. В IPv6 IPsec е предимно начин да научиш и да си сигурен в това с кого общуваш.

 8. Pepelishev, функционалността за мобилен WiMAX я имаме. В момента се тества ASN Gateway на Cisco. Ъпгрейдът е планиран за февруари и ако всичко е наред ще имаш handover клетка-клетка с 5 Мбит/с.

 9. Тествах WiMAX на Пампорово, но се разочаровах. Латенциите са отвратителни стигат до 2000 мс. А същото време сигнала ми е супер /всички чертички са запълнени/. На какво може да се дължи това???

 10. За Макс Телеком (Max Telecom) или как от 1 юни 2009 няма да има услуга

  Сестра ми работи за фирмата на Красимир Стойчев от близо година. Заплати не са получавали за периода средата на декември до сега. От 1 юни се очаква да спрът всички отдели на фирмата, т.е. няма да функсионира нищо! Да не говорим, че клетките им са с неплатени наеми!

  Чудя се коя медиа ще обърне внимание и кой най-после ще се вземе в ръце?!?!

 11. Иване, любопитно ми е само едно – ако тестваш куража ми дали ще пусна коментара ти – защо ти нямаш кураж да се подпишеш под думите си, вместо с измислени макстелекомски пощи… И защо някоя медия трябва да решава нечий бизнес проблем?…

Вашият коментар