WiMAX потребител – първи впечатления

WiMAX Предишният ми пост, където споделих, че съм получил тестов безплатен пакет от Max Telecom и обещанието ми, че ще споделя мнението си, съответно предизвика няколко въпроса, които получих по електронната поща – дали това не е в противоречие с изказаната наскоро от мен теза, че няма да приемам предложения за реклама. Затова държа да уточня няколко неща.

Нямам никакъв ангажимент да рекламирам Max Telecom. Решението ми да споделя впечатленията си е само и единствено мое. Договорът, който подписах с тях е най-обикновен и стандартен клиентски договор с валидност една година, като единственото нестандартно нещо в него е че през първите три месеца няма да заплащам никаква такса и мога по всяко време през тези три месеца да прекратя този договор. Нямам точна представа защо Max Telecom са се спряли на мен, но като човек, любопитен към всякакви нови технологии нямам нищо против да съм техен тестер, особено когато това не ми струва нищо. Max Telecom не изискват от мен никаква реклама, нито имат някакви претенции каква (положителна или негативна) ще бъде моята оценка и дали ще я направя публично достояние. Освен мен още на поне две дузини хора бяха връчени същите тестови пакети – т.е. навярно ще има различни оценки и мнения. Max Telecom наистина разчитат на обратна връзка за да могат да подобряват мрежата и услугата си, в което не само няма нищо лошо, но е и похвално. Но аз мога да им давам такава и без да я правя публично достояние и забележете – в договора ми няма дефиниран такъв ангажимент – т.е. ако не искам мога да не давам никаква обратна връзка, да си използвам пакета три месеца безплатно и да им го върна след това. Всичко това за мен е съвсем честно и приятелско договаряне. А ако реша да използвам услугата им след трите промоционални месеца ще си заплащам месечна такса, съгласно определената от Max Telecom тарифа в договора ми с тях.

Толкова за ситуацията – мисля, че щом този факт предизвиква любопитство няма лошо да хвърля светлина върху него. Поне аз нямам проблем с това. А що се отнася до евентуални съмнения дали ще съм искрен в оценката си – както съм казвал и преди – доверието е въпрос на личен избор…

Та първите ми впечатления – днес мога да кажа, че е първият ден в който реално тествам WiMAX-интернета си. Безпроблемно работих около час в офиса си сутринта. След това трябваше да ходя на една прословута конференция. Услугата бе такава, каквато беше обещана – 1024Kbps. В момента пиша това от къщи, през WiMAX-мрежата на Max Telecom, където покритието е малко проблемно, но се работи с модем до прозореца или на определени места из апартамента ми.

В тази връзка писах на Max Telecom още в петък вечерта и мога само да похваля реакцията им. Включително и днес разменихме писма. Научих, че се падам далече от най-близката им базова станция за момента, а планирана близка такава още не е в действие, но ще изгрее до средата на януари. Изключително приятелска, открита и честна комуникация, за което мога наистина само да ги похваля.

21 мнения за “WiMAX потребител – първи впечатления”

 1. Под Linux ли си я пуснал? И ако не – ще я дадеш ли да я бъзикам, моля 🙂 Другата анджаклама се оказа интересна и въпреки, че намерих как, още не съм я разсипал, но това защото нямам време.

 2. Ами той WiMAX-модема е външно устройство, което отзад е на ethernet – нямаш никакъв проблем да го закачиш към всичко, което има ethernet и получава IP-адрес и настройки от DHCP – напълно платформено-независимо е. Нямаш грижи с коя да е операционна система.

 3. Всъщност елегантен ход на МаксТелеком. Рекламата на великия „iPhоne“ де факто се крепи на същите принципи. Чрез две думи в твоя блог, които „не са реклама“ крайния потребител, получава мнение от „независим“ източник, чието мнение уважава и на когото вярва. Tвоят блог има много верни читатели, повечето от които имат собствени блогове, където също биха могли да споделят мнението си за МаксТелеком, вече повлияни от прочетеното при теб. И така кръга се затваря и се създава изкуствена шумотевица около посредствена услуга.

  И те така 🙂

 4. smn, аз на практика го правя непрекъснато с всички неща, които употребявам и за които пиша – ела да ме видиш сега какво ще става като след две седмици се сдобия с новичък Mac… Ех, къде го Стивито Джобс да му пратя банковата си сметка… Както казах доверието е въпрос на личен избор – аз не принуждавам никой да ми вярва – всеки от читателите ми преценява сам за себе си. Именно затова пиша при какви условия съм се сдобил с играчката – всеки да си преценява.

  Бояне, до момента имам около 5 часа сумарно работа през WiMAX и за мен е рано за обобщаващи изводи – това, което мога да кажа е, че не съм забелязал прекъсване през това време – дори на слабия сигнал в къщи, където съм прекарал три от въпросните пет часа и модема стои на криво на прозореца.

  cx, така съм решил, че е честно – имаше питане – отговорих – дължа ли други обяснения?… Ще има още доста абзаци за WiMAX-а, когато му дойде времето…

 5. Йовко, и аз съм на същото мнение като теб относно комуникацията с тях. Много бърза, много човешка и коректна. Обясниха ми още тогава (ама аз като всяка дървена кратуна не им повярвах), че няма да стане до нас и че в началото на 2008-а, живот и здраве… Е, не взех абонамент, не само защото първоначалната инвестиция е солена, а и заради липсата на услуга. Но определено WiMAX ме блазни много поради това, че една и съща сметка ти дава качествен (достатъчно за теб си) Интернет.

  А като гледам коментарите, личи си че те четат и служители от конкурентни на MaxTelecom фирми! 🙂

 6. Етернет? DHCP? Не благодаря, предпочитам да си правя NAT-a сам, по абсолютно същата причина не съм фен и на БТК АДСЛ (бе те са една много друга бира). Разбира се винаги остава варианта устройството да ми дава рутируемо IP и после да го играе бридж, но от поста не става ясно. Е, и това не премахва опасността да бъда филтриран лекинко или да бъда поснифен, твърде параноично, но го има като вариант също. Разбира се това тук е мое мнение но ако трябва да го сумирам – в моята къща/офис влизат само кабели или устройства над които имам администартивни права 🙂

  И Йовко, също не стана ясно тези 1024Кб/с какви бяха БГ или международни ? Симетрични или не ?

  Действително ме интересуват техническите параметри и детайли.

 7. Е, а като ползваш WiFi по аерогари и кафета – ти ли си администрираш свързаността 😉 Това все пак е нещо като „твоя си интернет“, който да можеш да ползваш навсякъде, носейки го със себе си. Никой не те спира да се пазиш откъм себе си, както намериш за добре. Иначе по-подробни технически параметри ще има идните дни… Нямам време за тестове и игри в последните дни за съжаление…

 8. Е да де, когато ползвам WiFi поне си правя труда да си пускам защити, което ми се струва малко тъпо или ако не друго досадно да правя в къщи. Ударението в последното изречение както и в предишния ми коментар беше върху „в къщи“ а иначе за „навън“ …. еми когато няма избор то няма избор 🙂 Не отри4ам функционалността на технологията но ми се вижда лек оувъркил. За навън си има ако искаш и телефони с достатъ4но вградени комуникационни възможности – колкото да свършиш нещо бързо и мръсно. За в къщи въпроса е друг там искам единствено рутируемо IP, свързаност и да не ми пробутват „защити“ които не желая. Разбира се мисля, че определено не се вписвам(е) в категорията на Joe Average – мишената по подразбиране на целия нет-в-къщи бизнес.
  Не знам, но може би е по-правилно да модерираш този коментар. Това е изцяло лично мое мнение, и не искам да съдавам предпоставки за огнехвъргачи в този блог :))

 9. В къщи от два месеца съм на MegaLAN и съм мега доволен. Но ако свикна с WiMAX-а ще си го оставя за преносимо и backup решение. Още повече, че през уикендите често пътувам насам-натам и на места без Интернет. A още не съм видял съблазняваща ме GPRS тарифа…

 10. Да, „съблазняващите“ GPRS тарифи въобще няма нужда да ги споменаваме 😀

  Има ли някой, който още да не е познал, че VoIP телефонията ще бъде единствената на тази планета до 10-15 години? Има ли някой, който все още да вярва в това, че хората ще предпочитат да плащат на GSM оператора за разговорите и SMS-ите, на кабеларката за каналите и на БТК за стационарния, пред възможността да плащат една единствена месечна такса – от порядъка на ~50лв – за всички техни комуникации – телефон, интернет, съобщения, телевизия, радио?

  Достатъчно е няколко компании да направят пълно WiMax покритие на България/ЕС и ситуацията на телеком пазара ще се промени коренно. Очаквайте бум на 0999 номерата и на WiMax системи в колите 😉

 11. Нямам такива намерения – пак отваряме темата за ябълките и крушите. Наистина MegaLAN до този момент са перфектни! MaxTelecom също с WiMAX-а си… То и никой LAN няма да издържи на сравнение с най-добрия WiMAX доставчик за момента, даже и с най-лошия – зависи какво сравняваме… Именно затова мисля да си ги ползвам и двете технологии 😉

Вашият коментар