Windows Media Photo

Windows Media Photo

В деня на българската писменост и култура Майкрософт демонстрира нова рожба. Този път това е файлов формат за цифрови растерни изображения, който има за цел да конкурира JPEG-формата масово популярен и използван в компактните, а и професионалните цифрови фотокамери. Иновацията се нарича Windows Media Photo (WMP) и това, което хвърлят маркетинг спецовете на Microsoft към публиката е по-високи нива на компресия и повече детайлност на изображението плюс още шепа глезотии, като ориентация на кадъра и други.

ОК – новият формат може и да е по-добър от JPEG и JPEG 2000 като технически характеристики – всеизвестни са недъзите на JPEG – това е формат използващ компресия със загуби. Само, че са тревожни новите амбиции на Microsoft, които участваха в OASIS консорциума за изработка на Open Document формат, но в момента лобират в Европа този стандарт да бъде задържан, защото те искат да предложат собствен „отворен“ формат… Хайде, де… а корабчета плуват ли?…

Файловите формати са въжетата, с които монополната стратегия на прозоречния гигант от Редмънд отдавна обвързва потребителите си. За много хора файловите формати на Microsoft Office са стандарт за комуникация. И изпадат в запек ако някой им изпрати файл от друг свят – някой потребител на Linux, Mac или дори просто различен офис-пакет.

И докато хората се опитват да си общуват по-лесно, използвайки отворени формати, които да се поддържат от всички, Microsoft предлагат друго решение – всички да използват един формат и то непременно техния, защото съвсем случайно внедряването му им носи едни хубави пари. Няма лошо да правиш пари, ама има лошо да предлагаш на хората формати, с които ги обвързваш със своите продукти, платформи и пазарна стратегия.

Е, със сигурност сега се очаква първия производител на фототехника да се изкуши да пусне камера, която записва снимките в WMP. (Hint: Много е възможно безплатно да ви лицензират правото да ползвате формата – така действат и пласьорите на дрога – зарибяват…) После ще го последват и други. Windows Mobile почти завзема вече пазара на handheld устройства – познайте дали файловите формати нямат отношение към това. Големите във фотографския бранш се пънат и те със свои затворени формати, а проектът OpenRAW буксува.

И докато потребителите тънат в безпросветност и се движат по ръба на най-малкото съпротивление все повече биват превръщани в крепостни селяни.

И понеже нашата държава е съставена и управлявана от пълни user-и, а хакерите никакви ги няма, предлагам на Дирекция „Стратегическо управление и планиране в МС“ и видната и шефка Снежанка Димитрова още докато е време да утвърдят WMP като един перспективен и широко използван от българската държавна администрация файлов формат за обмен на снимков материал между гражданите и държавата. А ДАИТС може да организира поредната си PR-кампания под надслов „WMP и приложението му в държавната администрация“. Особено напоследък след толкова маркетинг-инициативи на ДАИТС хората все се питат кога ДАИТС ще започне и курс за търговски представители: „Как да продавам успешно?“

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България