WordPress България

Ники Бачийски е обявил в своя блог старта на WordPress България – локализирано на български местенце в мрежата за WordPress, което по моя (немеродавна) преценка е най-използваната blog-платформа в България, а много вероятно и по света. Факт, който е производен на другия факт, че това е приложение с отворен код под GPL, развивано вече няколко години от общност, която добавя, критикува, превежда и дописва кода.

Не че досега не беше така или не е било възможно, но с появата на местенце за българи, в официалния сайт на WordPress би трябвало ползвателите и особено допринасящите за развитието му, да имат още една пречка по-малко или още един начин по-лесно да използват, популяризират и помагат на проекта.

9 мнения за “WordPress България”

 1. наскоро гледах статистика някаква – коя е най-популярната блог платформа – тази на гугъл е първа с огромна преднина, wordpress изненадващо назад, даже typepad и movable type бяха преди тях. не успях да открия къде го четох, за съжаление.

 2. Google предлагат blog-услуга, а не stand-alone приложение. Иначе колкото статистики, толкова и резултати. Аз наблюдавам блоговете, които чета – българските масово са WP, даже вече започвам да откривам корпоративни сайтове, върху WP…

 3. WordPress.com отдавна има български, а български хостинг базиран на wordpress има отдавна и аз го ползвам. Какво всъщност обявява тоя пост? Сигурно съм тъп, та не ги разбирам нещата…

 4. WordPress.com също е услуга, а не е приложението. Да, и досега имаше български превод, пак благодарение на Ники най-вече. Аз говоря за wordpress.org, което е общността, която движи проекта (самото приложение).

  bg.wordpress.org би следвало да бъде българското сечение на тази общност, защото освен да се използва един open source проект е хубаво и да му се помага (поне отвреме на време и кой с каквото може)…

 5. WP (.org) на български е чудесна вест! 🙂

  Ще се радвам и един ден да поправят „Прочетете остатъкЪТ от публикацията“ в официалните преводи – май съм го виждал в една тема на wordpress.com, но предполагам и в преводите за .org е така 😉

 6. Преди време избирах blog приложение за моя вътрешно-фирмена употреба и се колебаех между WordPress и Serendipity (http://www.s9y.org). В края на краищата избрах Serendipity, но наистина в българското blog пространство като че ли WordPress е представена повече.

 7. Йовко, благодаря за добрите думи! WordPress е това, което е главно заради обществото около него, а не заради няколко хиляди реда глупав код.

  Локалните общества са една стъпка напред в тази насока — виждам все повече нови, не–geek блогъри, които биха имали нужда от помощ и раздумка, близо до вкъщи, на български, а не в пренаселените главни форуми.

  Българската версия също е по-популярна отколкото очаквах. За тези няколко дни, откакто излезе 2.3 на български има точно толкова сваляния, колкото и WordPress на френски, въпреки че французите пуснаха своята версия, заедно с официалната (две седмици по-рано).

  Michel, такъв низ имаше само в WordPress.com, защото там може да превежда всеки, който иска. Пък и вече е поправен 🙂

 8. Супер, радвам се, че това е поправено, че „дразнеше“ окото малко това „ЪТ“ 😉

  Иначе аз ползвам WP на английски, по` ми харесва, а и съм свикнал с всичко на English в областта на интернет и компютрите и софтуера 🙂

Вашият коментар