Ябълкови сладки

Apple пак катализираха слюноотделянето на всички с апетит за иновативни технологични джаджи. Цялото портфолио мобилни компютри е обновено с по-бързи процесори. Всички нови unibody модели вече ще се наричат MacBook Pro. Само беличкия остава MacBook. Новите Pro-лаптопи си имат и нова батерия – Apple твърдят, че с едно зареждане ще осигурява до 7 часа работа. И ще има живот около 1000 цикъла заряд-разряд или нещо като 5 години употреба. Демек, очаква се да си смените лаптопа преди да дойде време за нова батерия. И всичко това, както обикновено на по-добра цена – стотина долара надолу…

Mac OS X 10.5 Leopard ще се сдобие с наследник през септември. Обявеният като намерение точно преди година Snow Leopard вече е почти готов и ще изхвърли поддръжката на PowerPC архитектурата от Mac OS X (освобождавайки 6GB от диска на компютъра) ще донесе пълна и истинска 64-битова поддръжка, пренаписани базови приложения, по-добро използване на графични ресурси, памет, многозадачност и… бързина, бързина, бързина… Снежният леопард ще струва 29 долара на всички текущи ползватели на Leopard, които искат да се ъпгрейднат до него. Или 49 долара за семеен лиценз (за 5 компютъра).

Safari 4 вече не е бета, а факт. От днес. За Tiger, Leopard, XP и Vista. Ключовите думи за неговия анонс бяха скорост и стандарти. И пак скорост. С типичната за Apple липса на всякаква скромност Safari 4 бе обявен като най-бързият и иновативен браузър на света.

Всичко останало е около iPhone – нова OS… версия 3.0 на 17 юни – безплатна за всички досегашни потребители на iPhone и 10 долара за iPod Touch. Със стотина нови глезотии, най-важните от които cut/copy/paste, MMS, изпращане на контакт през SMS, глобално търсене, чак из пощенския сървър даже. iPhone вече може да използва Internet-връзката на компютъра към който е закачен по USB или Bluetooth (само дето това ще зависи от одобрението на вашия мобилен оператор). iPhone Safari вече поддържа поточно видео и аудио, HTML5, а през MobileMe ще може да видите къде се намира загубения ви iPhone (върху Google Maps), да го накарате да звъни за да привлече вниманието или пък да изтрие личните ви данни ако са ви го откраднали. Новата iPhone OS 3.0 добавя поддръжка на външен хардуер, който може да комуникира с iPhone – например да активира алармата на колата или да отключи централното заключване, да ви следи кръвното, да замести дистанционното на плейъра или телевизора и какво ли още не в зависимост от всичкия хардуер, който тепърва ще започне да се създава с поддръжка за iPhone.

И разбира се – вече са факт и нови хардуерни модели iPhone – съответно с 16GB и 32GB памет, за цени в щатско съответно досегашните $199 и $299. На всичко отгоре цената на текущия 8GB модел пада до $99. Най-новият iPhone 3G ще има и една буквичка S отзад, която трябва да се асоциира със Speed (скорост). Добавени са компас и нова автофокусна 3-мегапикселова камера за снимки и видео. Как работи автофокуса ли? Ами просто посочвате с пръстче на дисплея къде искате да бъде фокуса… Но с iPhone вече ще можете да си говорите, а не само да го галите… за гласов интерфейс иде реч. Засега ще разбира само известен набор от фрази… но повече развитие по темата се очаква в бъдеще. За сметка на това е добавена VoiceOver поддръжка за хора с нарушено зрение и гласови бележки. Подобрен е живота на батерията, най-накрая се появи и някакво криптиране, и още няколко нови езици, но не е ясно дали сред тях е и българския. Новият iPhone 3GS ще започне да се появява от 19 юни първо по големия свят, а в продължение на лятото, постепенно и в други страни.

Сайтът на Apple вече е обновен. Очаква се до няколко часа там да се появи и запис на днешната keynote презентация. А слуховете твъдят, че Steve Jobs до дни ще се завърне отново на кормилото на компанията.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България