Yes It’s Fucking Political

So the pierce screwed up your face
‘Cos your girlie liked the taste
You’re infected by the tease… Political
(Skunk Anansie, Stoosh, 1996)

Бях обещал още един negative пост… няма как да не е политически… Добре, че не го написах вчера, защото щеше да е още по-негативен. Все се надявах да не го пиша, защото никак не обичам на мен да ми влияят, по какъвто и да е начин. Но няма как да го спестя…

Вчера чух прогнозни резултати на база социологически проучвания за бъдещите президентски избори и те бяха 42% за Първанов, 11% за Сидеров и по 4% за Беронов и Марков. Луната спи, драги зрители…

В нормалните държави изборите са някаква форма на диалог, дискусия, сблъсък на мнения. Ясно е, че не сме нормална държава. Ясно е, че в дясно летаргията е толкова дълбока все още, че някаква особена креативност е трудно да се очаква. Всъщност горното значи, че дясното липсва, което принципно е пълен резил. Ясно е също, че в ляво са толкова завладени от спокойствие, че диалогът не им е нито интересен нито полезен, но те просто нямат с кого да го водят… Пълна липса на събеседник…

Горните прогнози са тревожни. Много… Не заради друго, а заради поредното доказателство, че няма никакви симптоми за наличие на желание за посока към нормална държава в България.

За мен горните 11% означават, че повече от всеки десети наоколо е кретен. Без извинение! Гласуването за кретени от кретени не е ново явление у нас. Само, че е твърде кофти тенденция. Лидерът на Атака не е нито глупавото селянче Кире Либерало, нито добродушния наивник Жорж Ганчев, нито царския син Симеончо – той дори наполовина не е толкова безобиден. Сидеров не е нито смешен, нито забавен, нито добронамерен – той е опасен. Той е креатура, която няма начин да донесе каквото и да е положително на България и българите. Той може и да не е национал-социалист, фашист или в каквото там го обвиняват, но със сигурност е национал-популист, както наскоро някой съвсем на място вкара тази дефиниция в обръщение.

Той е опасен не с поведението си или с постъпките си на магистрален побойник, той е опасен с ретроградното мислене и с театралното си излъчване. Чисто в психологически план не се сещам как може 11% да гласуват за някой, който дори не се усмихва? Сидеров е последният, който може да има какъвто и да е потенциал за европейски политик – още по-малко като президент, който да въведе България в Европа.

Определено е вярно, че политическата класа дължи много на народа си заради белезникавото си носене по течението, но какво можем да очакваме от политическа класа, която е лишена от адекватен коректив откъм обществото. Кое да провокира креативност и да принуди политиците да мислят и да са различни, когато масата гласува алогично и незряло при всяка итерация.

Единственият смислен диалог, който можеха да предложат тези президентски избори беше ПървановБеронов. И без значение кой щеше да надделее това щеше да е възможно най-приличния символ на зрялост на нашето общество. Може би не най-добрия диалог по принцип, но със сигурност най-добрият който нашата политическа прослойка може да излъчи към момента. Само, че Беронов не може да стигне до този диалог, а Първанов не го води, защото някак няма смисъл. За какво да си говори със Сидеров – честно казано не съм сигурен, че с него може да се дискутира каквото и да е…

Евентуален балотаж Първанов – Сидеров не само ще е тревожен, той ще е пагубен от имиджова гледна точка. Това ще принуди десницата за призове на втория пас да се гласува за Първанов, което освен, че ще е абсурдна ирония няма никакъв смисъл. Дори самият Първанов няма нужда от подобен хумористичен анонс. Това ще декларира към света и Европа, че най-новият член не води никакъв диалог по темата щом не може да излъчи сблъсък, който да се води на над-балканско, над-психарско и над-идиотско ниво. Безобразна липса на разум и елементарен напън за мислене… А се гласува с разум – ако сме забравили. Не с емоция…

И за тази хумореска с нас самите няма да е виновна само политическата класа, колкото и да не заслужава подобна дефиниция, ще бъдем виновни ние – обществото, затова че с пасивността си сме го допуснали.

И понеже тази година се гласува в прозрачни урни и си мисля, че всеки трябва да носи отговорност за действията си аз ще гласувам на първи тур за Беронов и на втория за Първанов. Заради себе си, заради желанието ми за нормална държава и корекция на горното безумие и заради европейските принципи за нормалност. И защото това ще е единственият възможен най-разумен избор.

21 коментара за “Yes It’s Fucking Political”

 1. На последните избори сериозно се замислих. На практика моя глас / гласуване / негласуване не променя нищо. Ако не гласувам, това просто няма да бъде взето под внимание – победителите няма хич да ги заболи от това. А както показа процедурата по излъчване на настоящото правителство показа, че резултатите от гласуването на народа няма никакво значение – след много въртележки нещата пак станака както *те* искаха.

  Е, тогава гласувах… просто по инерция. Този път няма да гласувам. Не мога да реша кой е по-малкото зло – комуниста или шовинист-националиста.

  И не си прав за Атакаджии. Аз викам да ги изберем. С малко късмет ще предизвикаме третата световна война, ще ни отупат здраво, пък след това може и да ни дойде акъла у главите. Но като се замисля по-дълбоко, май германците и преди лудостта на втората световна не са били толкова зле колкото нас….

  Наистина не знам кой е по-малката злина. Но това което ме плаши е, че никъде не се вижда оператор за изход от цикъла. Сякаш сме попаднали в гадната клопка на безкрайна рекурсия.

 2. /signed

  отвратително е.
  все се надявам, че изведнъж хората сякаш, ще се събудят, ще се отърсят и с виновна усмивка ще си кажат – „Брех! За малко да направим огромна глупост!“, и все виждам, че няма изгледи да стане така. ;(

  пълно е с кретени, beyond repair. има един хубав израз – they walk among us, но всъщност май е обратното – ние сме сред тях.

  абе… 🙁

 3. Andro, Атака повече от махленски побой и някой друг голям резил не могат да предизвикат. Надценяваш ги… Ама там може да се оправдаваме с глупостта на един или друг идиот. Ама резилът, който ще предизвикат всички ако пратят Сидеров на балотаж няма да има оправдание – освен глупостта на цял един народ. И ще е наистина голям резил…

  А… И с ирония няма да се реши проблема…

 4. Всъщност не си прав за втория тур (ако има такъв). Във Франция преди няколко години до втори тур стигна техния националист. И всички останали гласуваха против него. Защото ако десните кажат „по-добре националист, отколкото Първанов“, тогава вече е опасно.

 5. Ами съгласен съм с Йовко. На последните избори, когато хилядите кретени вкараха този срам и позор Атака в парламента получих лек шок – никога не бях предполагал че в България има толкова много тъпи хора. После лека полека разбрах че тези които са гласували за тях са навсякъде около мен – млади и „образовани“ хора, на които съм имал доверие и които съм считал поне за малко интелигентни. Ироничното е, че Атака всъщност са най-голимите анти-българи и единственото което прави всеки, който пуска тяхната бюлетина е да се изплюва върху нашата България.

  П.С.
  Извинете ме за острия коментар. Не искам да споря с никого на тази тема и няма да отговарям на въпросите ви защо мисля така. Ако някой ще коментира какво съм казал – няма проблеми, но просто без нападки 🙂

 6. Не мога да вдяна откъде ще дойде прогреса, при положение, че гласуващото мнозинство е толкова ретроградно.

  Може би истинската демокрация е в миграцията. Напускаш града, който не ти предлага развитие. После напускаш държавата. Отворковците, дето ходят под строй да гласуват за поредния скапаняк със смръщен хоглед, да се спасяват поединично ;/

 7. Йовко, изцяло съм с теб! Ако (недай Боже) Сидеров стигне до балотаж, това ще е [поредния] грозен срам за нас като народ. Също така ще е срам за мен, защото ще се наложи да гласувам за червен кандидат. Но ще гласувам. С отвращение, може би, но ще го направя.

  Защото знам, че и от мен зависи. Особено когато нещата опрат до там до президентски балотаж да стига един побойник-фашист, лидер на сбирщина престъпници или просто чисти идиоти.

  Ако това наистина стане, хич не съжалявам че един ден реших (по съвсем други причини) да си събера багажа!

  (Забележка: Коментарът е леко редактиран!)

 8. Да, Йовко, аз също бях доста шокиран от тези същите социологически проучвания, показани по телевизията вчера. „Не е истина“, си казвам, аз все пак се надявам, че поне половината хора в тази държава са „нормални“ и ще осъзнаят какво става. И няма да допуснат такъв резил.
  Само няколко „вметки“:
  – аз към социологически проучвания се отнасям с голямо недоверие! Дано да съм прав, че те грешат 🙂
  – забеляза ли колко ниска избирателна активност се очаква – под 40 процента, даже 33, ако си спомням точно? Звучи много изтъркано, но хората трябва да се убедят, че всеки „глас“ има смисъл. Гласувайки за най-малко неподходящия/несимпатичен (според теб) кандидат намаляваш шанса да спечели най-неподходящия/несимпатичен (пак според теб). И всъщност селекция се получава.
  – дали няма да е по-добре да изберат Първанов на първи тур – така и резила с „бЕлотажа“ Първанов-Сидеров ще се спести, пък и някой лев на държавата (не че тя ще го използва разумно)?
  – не може да се очаква нищо в дясното, докато там се мотаят до болка познати физиономии. Но не си преставям как ще се появи нова дясна партия или поне нови лидери (доколкото в българия има политически лидери). Жалко, много жалко положение.
  – през лятото бях за една седмица в селото, в което сега живеят родителите ми – тъжна гледка, която може да се опише с една дума „безпътица“ – застаряващо население; безработица; рушащи се пътища, училища, къщи; битов алкохолизъм и най-обикновена простотия (най-вече сред малкото останали млади). И ТКЗС-то вече го няма, така че няма от къде да се краде безнаказано, налага се да се рискува с частна собственост. А не беше така! Та точно там , в това село, видях може би най-много „привърженици“ на Атака. Всеки, на който му е криво за нещо, повтаряше, че „… само Атака ще оправи работата …“ Но май на никой не му е ясно точно как ще стане това.

 9. Аз също се втрисам от мисълта, че балотажът на Сидеров е почти сигурен. Тотално съм дистанциран от политиката, но си мисля, че абсолютно никой не е виновен нито на левите нито на десните за това, че позволиха една нормална националистическа идея да бъде яхната. Буквално яхната, изкривена до неузнаваемост и обругана до крайност от един откровено болен мозък. Това, че е силно деформирана, рядко успява да стигне до съзнанието на Геле от Долно нанагорнище. Ама същият тоя Геле си мисли, че „Атака на власт“ означава справедливост за циганите, които му обират обора и сайванта два пъти седмично… И скача в копанята, пардон, урната… До ден днешен никой от т.нар. „политическа класа“ не можа да осъзнае, че за българина е далеч по-благозвучно да е патриот, отколкото да е европеец. И, ако има хора, дето се радват на успехите ни в Нато и Европа, то два пъти повече се дразнят и вбесяват от положението с циганите, примерно. Новина, че крадец е вкаран за 72 часа на топло е значително по-сгряваща и радваща от похвала, изречена лично от Жозе Мануао Барозо /или какъвто беше там/ по Канал 1. С две думи – ако бяхме повече българи, от колкото европейци, Воленчо отдавна да е пратен на лечение.

  За гласуване – ще гласувам. Не искам после да чувствам 1/6милионна от общата вина. И няма да е за Волен.

 10. Според мен Атака обира вота на невиждащите себе си в модерното бъдеще на България. Това са хора, които някога са имали по-добри [относителни] позиции в обществото и са изостанали спрямо другите през последните години. Чувстват се ограбени и харесват човек, който им казва, че ще им върне ограбеното. Дали е възможно, как би станалао, тях не ги е грижа. Нали човекът казва, че ще го направи, сигурно знае как. Такива хора, изпаднали в безнадеждност има много.

  Любопитно ми какво тика млади образовани хора в тая посока. Мисля си, че през годините се разбра, че Западът не е райската градина и че не е лъжица за всяка уста. Освен това да се устроиш там е инвестиция. Много млади хора искат да направят инвестицията си тук, но виждат преградите пред себе си – зле устроена държава, преуспяващи бандити, масова корупция. ВС обещава, че ще махне това. Някак не разбирам това.

  Мисля, че Волен Сидеров и Атаката му са част от управляем процес на обхващане на целия политически спектър. Десницата беше разбита (шефът на вестник Труд беше награден с орден от новоизбрания президент Първанов за това). Сега всички знаят, че Костов е откраднал България и не искат си спомнят какви шарани бяха през 1996 година, когато трупаха състояние от трицифрени лихви. Чрез същия ВС се притиска и БСП. Той говори против комунистите, прави се националист, направо антипод на комунистите, как да не гласува някой изнервен и объркан дясно мислещ за него. Всъщност за одесняващата има писано ето тук.

  А миналата година след изборите в (не помня точно) Капитал или в Дневник бяха изкарали списък на депутатите от групата им при влизането в Параламента. Все от ДС.

 11. аз ще гласувам с празна бюлетина (или ще задраскам всички имена в нея). аз не-гласувам за никого, не поради апатия или мързел, а защото не виждам достоен кандидат.

  ако все пак се стигне до втори тур между _произволен_ и сидеров, то със сигурност ще гласувам за _произволен_.

 12. аз мисля, че дори и да се стигне за изненада на 2ри тур да се избира между Първанов и Беронов, дебат няма да има.

  по-добре, според мен, е да се сласува още на първият тур за Първанов, та да не се стига до 2ри между него и Сидеров.

  виждам, че вице-президентите никъде не се споменават, а всеки един от тях според мен не представлява нищо – 0 (нула). не разбирам защо са избрани именно те да бъдат вице-президенти. начело разбира се с Ангел Марин (не съм сигурна дали така се казва). някой да е чул нещо от него последните години!? – защото аз не съм.

 13. Многото негласуващи, според мен, са по-голям проблем от 11-те % на Волен. Те са толкова много, защото държавата се е погрижила да ги убеди, че в България е по-добре да спазваш правилото „всеки за себе си“, а това, че обществото е гнило, не те засяга и вреди.

  А тези 11% всъщност са по-малко (но негласуващите ги правят толкова) и съществуват във всяка държава като вот.

  Но пък ще гласувам.

 14. И аз се надявам да гласувам за Беронов два пъти. Все се надявам, че част от тези, които за заявили, че няма да гласуват, ще го направят, за да няма абсурдния избор между БСП преди и сега.

  Спомняйки си предишните парламентарни избори, смятам че „социологическите проучвания“ са категорично подозрителни.

  И призива да се гласува за Първанов още на първия тур, за да не се харчели пари или да не се ходело на втори тур ми се струват….. айде да не казвам какво.

 15. Хм. Аз няма да гласувам поради специфични причини (за които не мога да говоря в момента 🙂 ), обаче просто се сещам една стара фраза – „Всеки народ си заслужава управниците“. Кой-знае, може да сме си го заслужили Боленчо?:)

 16. Слава Богу, проучванията показват тенденция към вразумяване. Все пак шансът Сидеров да се довлачи на втори тур е много голям.

  Трудно ми е да разбера хора, които са против Сидеров, не одобряват Първанов, привърженици са на реформите, на развитието, на модернизацията… но не искат да гласуват за дедо Беронов.

  Наистина не виждам друг аргумент Против него, освен възрастта.

  Не ви ли е правило впечатление, че един стар човек е често по-освободен, по-отракан, по-модерен от някой средностатистически тулуп на средна възраст. Дедо Неделчо има вид на такъв печен старец – винаги готов да заложи на модерното, на прогресА.

  Абе вие си знаете:)

  http://www.vsekiden.com/news.php?topic=4&id=14917

 17. Ако някой не иска да види Волен на бЕлотаж, няма смисъл да гласува за Първанов на първия тур, защото заради малкото гласуващи (под 50%), втори опит да си изберем президент ще има така или иначе (нали?). Затова по-добре да си избере най-обещаващия десен кандидат и за него да гласува. Ако „това е най-важното“ … 🙂

 18. @Stonewall: Йосиф Петров! БЕШЕ! Трудно говореше, но всяка дума тежеше на местото си.

  Не ми говорете, че възрастта била проблем. Проблем е за издънки като Болен. Ама за него всяка възраст ще е проблем…

 19. Тъжната истина е че просто няма кандидат, за когото да гласувам.
  Някак прекалено често се получава гласуване „против” а не „за”.
  Ще си позволя да се отклоня леко от предстоящите избори и да се върна към местните избори във Варна 2000 или 2001-ва година. Тогава СДС бяха на власт, Командира казваше Какво, Къде, Кога. Той каза че кандидата на СДС ще бъде Добрин Митев.
  Мой познат, който изобщо не се интересува от политика, ми каза нещо от сорта на „Абе сигурно ще има някакви избори скоро защото един озъбен изрод много взе да се показва по телевизията и да разправя какви добри неща бил направил, какви градинки, какви ремонти на училища и т.н.”
  Обясних му че наистина наближават избори, че „рекламната” кампания на кандидатите не е почнала официално но Митев се възползва от факта че е областен управител и може да пръсне неоткраднатите държавни пари и да си ги ползва за рекламна цел.
  В крайна сметка моят приятел за пръв път в живота си реши да отиде да гласува само и само да не спечели Митев. Митев наистина загуби и онова странно племе социолозите отчетоха факта че гласуването е било „против”.
  На тези избори ще бъде същата работа, то и няма как да е другояче. Със стари к**** – нов бардак не става.
  Единствения нов в ситуацията е Сидеров, и в случая той обединява всички срещу себе си.
  Т.е. там които го поддържат ще гласуват за него, но всички останали ще гласуват против него и резултата от изборите е пределно ясен още отсега-няма да е Сидеров защото той няма 50+1% поддръжници от хората с право на глас.
  По-лошото тепърва предстои, на следващите парламентарни избори!

Вашият коментар