You are "Person of the Year"

You are "Person of the Year"

time-you.jpg Наскоро се бях замислил колко белезникави и сиви хора съставляват елита на обществото ни, колко безлични лидери има в световната политика напоследък и особено през последното десетилетие. Колко малко хора от тези, които са под лъчите на прожекторите и обективите всъщност заслужават вниманието, което предизвикват. И колко много от тях приличат на кукли на конци, които всъщност папагалстват ролите, които техните консултантски и PR-екипи им диктуват.

Хубавото е, че всичко това започва да става видимо и на този фон медия като списание Time тази година не избра своята „Личност на годината“. Вместо това Time предпочете да посочи неопределено You (ти), визирайки хората, които създават Интернет, съдържание в мрежата, блогърите, свободно-споделяемите неща и свободното съдържание изобщо.

„For seizing the reins of the global media, for founding and framing the new digital democracy, for working for nothing and beating the pros at their own game, Time’s Person of the Year for 2006 is you“, пише в последния брой на Time, който излиза с огледална корица, в която всеки да може да види себе си, „because it literally reflects the idea that you, not us, are transforming the information age“ обяснява това редакторът Richard Stengel.

Time избира „Личност на годината“ вече 80 поредни години (George W. Bush през 2004, Bono и Bill & Melinda Gates през 2005, американският войник през 2003 или Хитлер през 1938), но за първи път това е толкова неконкретна група хора. Всъщност навярно доста хора ще се почувстват поласкани, че Time обръща внимание на това, че забелязва обикновените творящи хора в мрежата. Всъщност замисляйки се върху този жест и всички коментари, които прочетох около него, не видях най-важния. Възможно е и Time да не са го осмислили… И той е, че всъщност те назовават личността на 2006, но грешат, защото това не е личността на тази година, а личността на бъдещето. Личността, която оттук нататък ще променя света, а не армиите, религиите или политиците. Личността на всяка година оттук нататък ще си Ти – този, който създава, който твори, който споделя. И този човек не fit-ва в рамката на коя да е година, в представите на кой да е политик или медия. Това е човек-епоха, която мисли, която сляпо не следва лидери, която знае какво иска да постигне и как да го направи. Човекът-антитеза на всяка друга личност на годината. Това е новият човек на 21 век – човекът, който изразява себе си.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България