За да не те наричат престъпник!

Идният вторник (24 април) Европейският парламент ще гласува IPRED2 или така наречената Second Intellectual Property Enforcement Directive. Рисковете, които този документ може да донесе е с лека ръка хиляди невинни граждани на ЕС, сред които вече сме и ние, включително и различни технологични бизнес-начинания, да бъдат определяни занапред като престъпления.

Музикалната и филмовата индустрия вече обяви проекти като YouTube, P2P-технологиите и дори доставчиците на Интернет като груба заплаха за техния бизнес. А основната идея на IPRED2 е да пресира европейските държави да използват парите на данъкоплатците за да защитават тяхната клиширана представа за опазване на интелектуалната собственост и ретроградната система за авторски права. Ако IPRED2 бъде приета в този си вид въпросните компании дори ще имат право на официална роля в съвместни с полицията разследващи формирования за борба с „пиратството“!!

Твърде много от текстовете в IPRED2 не са прецизни или не са добре дефинирани, включително „търговската употреба“, което би позволило и алтернативни тълкувания. Поради тези причини европейския клон на Фондация „Електронна граница“ заедно с много отделни активисти се опитва да поправи IPRED2 преди да бъде гласувана в Брюксел в неподходящ вид. Създаден е специален сайт http://www.copycrime.eu/, където опасенията са описани и е отворена петиция, която можете да подпишете http://www.copycrime.eu/petition ако за вас е важно мрежата да продължи да съществува свободна от остарели концепции и неадекватни на реалността законотворчески напъни. И за да не ни наричат престъпници!

P. S. Нели Огнянова е публикувала разяснения по темата в своя блог.

P. S. S. И още нещо важно

9 мнения за “За да не те наричат престъпник!”

 1. Не ме разбирай погрешно, намерението ми не е да се заяждам, но искам да питам тези подписки дали в действителност могат да променят нещо?

 2. Само подписките едва ли. Но в комбинация с други усилия имат своя смисъл. Една от любимите ми фрази, които цитирам често е от „Изкуплението Шоушенк“, че…

  За всяко нещо трябва натиск и време.

  А може би по-точен символ е заветът на Кубрат – една пръчка може да бъде прекършена, но снопът от пръчки се чупи далеч по-трудно. Няма смисъл и значение само това, което не направим!

 3. Йовко, купи си спомените на Кщищоф Зануси – полският режисьор. Намери частта, в която описва най-важната (според него) сцена от „Полет над кукувичето гнездо“ – тази, в която Макмърфи се опитва да вдигне голямата тежка чешма в банята, за да разбие с нея решетката на прозореца на лудницата.
  Аз от 25 години обяснявам, че най-важното е да се опиташ да промениш нещата (като често съм давал именно този пример с Джак Никълсън), но трябваше да го прочета в книгата на Зануси, за да осъзная как инстинктивно съм схванал нещата.
  Проблемът е, че ние – българите – по традиция казваме още ПРЕДИ да сме започнали: „А, тая няма да стане!“

 4. Понеже Вени може би имаше предвид мен в коментара си (а може и да греша…не знам), се чувсвам длъжна да отговоря – отчетох се в подписката, преди да пусна коментара си тук, а въпросът ми беше по-скоро с цел да разбера дали са известни случаи, в които такава подписка е променила нещо, а не с цел да кажа, че „тая няма да стане“.

Вашият коментар