За да не те наричат престъпник!

За да не те наричат престъпник!

Идният вторник (24 април) Европейският парламент ще гласува IPRED2 или така наречената Second Intellectual Property Enforcement Directive. Рисковете, които този документ може да донесе е с лека ръка хиляди невинни граждани на ЕС, сред които вече сме и ние, включително и различни технологични бизнес-начинания, да бъдат определяни занапред като престъпления.

Музикалната и филмовата индустрия вече обяви проекти като YouTube, P2P-технологиите и дори доставчиците на Интернет като груба заплаха за техния бизнес. А основната идея на IPRED2 е да пресира европейските държави да използват парите на данъкоплатците за да защитават тяхната клиширана представа за опазване на интелектуалната собственост и ретроградната система за авторски права. Ако IPRED2 бъде приета в този си вид въпросните компании дори ще имат право на официална роля в съвместни с полицията разследващи формирования за борба с „пиратството“!!

Твърде много от текстовете в IPRED2 не са прецизни или не са добре дефинирани, включително „търговската употреба“, което би позволило и алтернативни тълкувания. Поради тези причини европейския клон на Фондация „Електронна граница“ заедно с много отделни активисти се опитва да поправи IPRED2 преди да бъде гласувана в Брюксел в неподходящ вид. Създаден е специален сайт http://www.copycrime.eu/, където опасенията са описани и е отворена петиция, която можете да подпишете http://www.copycrime.eu/petition ако за вас е важно мрежата да продължи да съществува свободна от остарели концепции и неадекватни на реалността законотворчески напъни. И за да не ни наричат престъпници!

P. S. Нели Огнянова е публикувала разяснения по темата в своя блог.

P. S. S. И още нещо важно

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България