Защитава ли МВР корупцията?

От трите софийски прояви в защита на Странджа успях да присъствам само на тази пред НДК с нестинарите. Дали заради Балканджи, дали заради жаравата, но беше повече от приятно. Разбрах обаче, че на вчерашната демонстрация е имало и арестувани. Защото били нарушавали реда и протеста бил незаконен и без разрешение. Ха! А протеста на таксиметровите шофьори, който блокира цялата столица за цял един работен ден дали беше законен? Полицията защо тогава никого не арестува?

Въпроса ми е риторичен, разбира се – всички, които живеем в България и поне малко можем да мислим следва да сме разбрали що за стока е главата на МВР министър Румен Петков и докато в неговата си партия явно има кръгове, които му правят евала, то премиерът Станишев извън партийния контекст би следвало да се замисли нормално ли е МВР-министъра да генерира скандали с честота два пъти седмично? За болшевишко-компроматния подход на МВР по отношение на другия скандал – Пирогов – има великолепна статия в днешния Дневник

Министър Петков трябва да си ходи дори само заради една причина – той върна МВР в най-безпрогледните им времена. С подобно поведение и стил полицията никога няма да се пребори с имиджа си на „тъпи ченгета“ и да заслужи уважението, което принципно би трябвало да има. Може охраната на Маджо, побоя на фотографа, Странджа и компроматите около Пирогов да са само извадени от контекста случаи, но проблема е контекста всъщност, който само доказва, че всичко това е тенденция, начин на мислене и стил, който трябва да бъде забравен завинаги.

Защото ако допуснем, а то хич не е особено трудно, че строежите покрай Черноморието в Странджа, заради които се отменя статутът и на национален парк, са проява на корупция на най-високо ниво, то поведението на МВР е поведение на гузната държавност. И в този контекст арестите вчера ще означават само едно… че у нас МВР крие и защитава корпуцията. С подпис и печат!

18 коментара за “Защитава ли МВР корупцията?”

 1. Колко добре си го казал, Йовко!

  Аз присъствах на първия протест (неофициален) за защита на парк Странджа… закъснях за втория протест (макар и да хванах края му…) и мисля да посетя и третия протест, който е обявен за утре.

  Странно, в един от коментарите към моите репортажи бях обвинен в „комунистически възгледи“ и че подкрепям форма на протест, която не е „правилна“. Питам аз, коя форма на протест е правилна? Има ли такава? Никой не е чупил витрини и взривявал коли вчера! Нито в петък! Пяха се песни за Странджа, хората се събраха и бяах обединени от едно – желанието им да спасят парк „Странджа“! Имаше усмивки, имаше малки и големи, имаше родители с деца, тийнейджъри, възрастни хора, колоездачи, пешеходци… Само че полицията „бди“ и се старае с всички сили да опази „обществения ред“! Къде беше тази полиция, когато такситата бяха обсадили София за цял ден? Къде? Нямаше нито един арест на таксиметров шофьор за нарушаване на обществения ред тогава! А нарушаване на реда имаше! Колко удобно – да се използва „двоен стандарт“, и да се арестуват хора, само когато на полицията и властта й е удобно!

  ***

  До вчера не бях успял да открия в онлайн медиите подробно отразяване на протестите от петък и понеделник. Чак днес нещата започнаха да се подобряват… Много блогъри реагираха много по-бързо от гиганти като bTV, netinfo.bg и дори dnevnik.bg… Това показва, че има зараждане на нов тип медия – тази на свободните инвидиуални хора. И че често те могат да доставят много по-бързо информация. И често и по-точна дори! 🙂

  Не знам, какво ще се случи със Странджа. Само се надявам… Надявам се Странджа да бъде… И да не бъде разрушена и разграбена, както много други чисти места от нашата прекрасна природа… Малко съм ядосан. И има защо. Безобразие е това, което се случва с българската природа… Нека Странджа бъде!!! 🙂

 2. Хм, съзнавам че днес давам може би противоречиви мнения, но нейсе. Първо оплюх Дневник за пасивност, после се извиних, но оплюването явно е било прибързано а може и да е било ‘мънинко’ мотивиращо да отговорят подобаващо, а и в по-широк смисъл да си направят вътрешна оценка за нуждата от по-навременни реакции сравними по скорост-дълбочина (съчетанието м/у двете) с блогърските.
  Да може би по това което чета протестиращите може и да са нарушили обществения ред, но пък са го направили с много справедлива кауза. И преди да съм прочел линкнатата статия, да потвърдя че случващото се е реален проблем на правителството. Според тебе, Йовко, проблем е неправилната реакция на полицията която би трябвало да доведе до уволнение – за това по-доле – според мен случващото се със Странджа би могло да наведе една доста важна част от населението – младите, образовани и активни хора – към искането на оставка на това правителство което допуска тези неща. (Разделение на властите, айде не ме разсмивайте с глупави оправдания, има министри в чиийто ресор са тези въпроси). Колкото за г-н Петков – не го обичам (меко казано) и това е още един повод да му искам оставката. Може да са били правилни действията и по буквата на закона но къде отиде духа на закона (както и Ли Анн коментира относно решението за Странджа)? А споменатият от теб двоен стандарт, може ли да бъде съдена държавата за по този повод и къде отива тогава Петков?
  Извинявам се за несвързаните мисли! Изкушавам се по тоя повод да ги сравня с несвързаните действия на Румен Петков. Извинете за неточности също.

 3. Ха, СтаниШеф да се замисли…
  Абе Адаш, той преди около месец се изцепи публично, че лекарите „ще доведат България до хипер инфлация“, ти ми говориш за замисляне. Това са комунисти. При тях е забранено мисленето. Цялата им партия е такава. Да ти напомням ли великата идея на мин. Гайдариски (дето свири Ганкиното) как да намали раждаемостта при малолетните от малцинствата – като напишел закон. Та за тия „фенове“ дето искат да докарат хиперинфлацията – по статистика направена по поръчка на ЕС в България над 50% от децата страдат от хронични заболявания, а няма една специализирана педиатрия за пред хората… Я зарежи тия идеи да накараш комунисти и глисти да мислят.
  Относно Странджа – че как няма да я продадат. Не виждаш ли, че правителството се държи на няколко косъма. Утре ще трябва пак да купуват гласове. Откъде да ги вземат тия пари – от вече ограбените и разпределените ли?

 4. НЕКА БЪДЕ СТРАНДЖА!
  Чудесно си го казал Йовко министъра, всъщност той никога не е бил Министър на вътрешните работи на Република България е време да си върви. Не се съмнявам че социалистическата партия изпитва остра нужда от хора като него.

 5. Мого добре казано Йовко,

  Michel, по-лесно е да арестуваш една малка група интелигентни хора, която едва ли ще извади бухалка или нож и ще заколи някой полицай, от колкото да арестуваш едно стадо бабаити (съжалявам за острото изказване но съм уверен че 99% от таксиметровите шофйори са точно такива, да ме извинят 1-ня процент), които си мислят че могат да разиграва 2 милиона хора (София е почти толкова).
  А това, че полицията е станала защитник на корупцията е пределно ясно, също както е станала охрана на мутрите в тази държава. Никога не съм имал респект от полицията (чудно защо) и тази институция ми е най-омразна в тази държава, спомням си преди години около нова година бях на 13 или 14 години, с братовчед ми хвърлихме една бомбичка в един изостанал строеж (признавам проява на пубертетщина, но какво очакваш от един 14 годишен хлапак), и ни засече една патрулка, вкараха ни вътре и ни набиха по 2 шамара. Егати и полицията, пердаши някакви пубертетчета за 1 бомбичка (не става дума за 2-та тъпи шамара, въпроса е принципен)!! Преди време имаше някакви безредици в една циганска махала (съжалявам но нашите „роми“ не са „роми“, те са цигани, циганите в Чехия или Словакия са роми) и бай мангал беше нападнал патрулката дошла да въведе „ред“ та дори я бяха изпочупили…това е уважаеми слушатели…това е полицията.
  Дано всичките тези протести дадат някакъв ефект, не остана едно място в тая държва, което да не е бетонирано…асвалтирано…и т.н. където човек може да отиде и да се порадва на природа и да си почине, от забързаното ежедневие.

 6. Нещо съм песимистичен напоследък, как се движат нещата в България 🙁

  Не ми е приятно да го казвам, но е така…

  Не знам, дали протестите за „Странджа“ ще променят нещо, иска ми се, но не знам… Не знам и дали са правилната форма за защита на „Странджа“ – но кой ще каже кое е правилно и кое – не… Всеки ден виждам как хапка след хапка „отрязват“ от нашата природа, застрояват, разрушават… за пари? За какво точно? Утре къде ще живеем? А децата ни? 🙁

 7. Протестите за Странджа вече промениха нещо! На затлачената ни държавица започват да и се случват разни нещица…

 8. Може би, Йовко, може би…

  Надявам се и не губя надежда… Но толкова бавно всичко, тромаво… Едвам-едвам… На едно засадено дърво се падат сто отсечени, на един мъничък парк – десетки хиляди квадратни метри бетон; взимат се подкупи, разрушава се нашата природа, строят се хотели на 10 метра от морската вода, направо върху пясъка; грозни, грозни, тъжни гледки… 🙁

  Можем да отидем на мирния протест довечера (19:30), идеята е този път да не се спира движението, само кратък лежащ/седящ протест пред президенството, колкото да се привлече внимане към проблема отново…

  Аз ще опитам да отида при всички случаи, а и ще се радвам, ако успея да го отразя накратко и този път в блога ми, но ще видим 🙂

  Време е хората да се пробудим, да осъзнаем, че една част от отговорността ние я носим – с действията си или с бездействията си! 🙂

 9. Michel, за съжаление това е един етап от развитието на едно общество, който е много бавен и като че ли не може да се прескочи. Някой ми разправяше, че в Испания са започнали да събарят бетонните джунгли които ние строим тепървa, защото никой не ги харесва и не ги посещава, не знам до колко е вярно.

 10. Протестите за Странджа вече промениха нещо! На затлачената ни държавица започват да и се случват разни нещица…

  Аз лично следя с жив интерес какво става покрай Странджа. Не пиша, от срам, защото не мога да участвам наживо, а от клакьори едва ли има много нужда, има нужда от действия.

  Интересно ми е какво ти дава основание да твърдиш, че в затлачената ни държавица започват да се случват разни неща (особено като следствие от този процес). Ако можеш да ми обясниш, ще съм ти ужасно благодарен. Бесен песимизъм ме е обзел, и отчаяние за бъдещето ни.

  Живейки извън България живееш нормален, но скучен живот. А в България като че ли няма живот за нормалните хора. Пълна безизходица 🙁

 11. 1. Хората защитават позиция – регулярно и упорито. Рискуват да си отнесат полицейските палки и ареста, мъъъничко нарушавайки закона, но го правят. В името на ОБЩА кауза. Водят дори децата си… Това е новост…
  2. Полицията е матирана – те досега флаш-моб не бяха виждали и им идва в повече извън лимитите на въображението им… Неадекватният на времето и мястото си техен министър им се излага на всяка крачка – т.е. работи за провала си, който си заслужава… Греши на всяка крачка… Ако продължи с арестите ще означава, че полицията у нас вместо да пази прегазва гражданското общество…
  3. Кметът на Царево се попритесни… Онзи ден трепереше по телевизията…
  4. Нещата в БГ започват да не се случват тихо и по течението – има съпротива… И то за цели извън диапазона на браншови искания или заплати…
  5. Политиците се дънят като първолаци, с което обезсмислят слоя „политическа класа“ – демек и те работят за смяната си.
  6. Така се провокират промени… и случването на подобни ситуации занапред, които разчитат на овчедушие, ще са по-трудни. Следващия път още по-трудни и така…
  7. С две думи стадото вече започва да не е стадо – само това стига…

  A propos, не толерирам анонимни коментари в блога си, а те напоследък зачестяват… което пък означава, че ще имат все по-малък шанс за поява. Позиция, която не е подписана с име или поне с псевдоним, рядко има някакво значение…

 12. Ти получаваш анонимни коментари, Йовко, пък аз… днес имах любопитно преживяване – вълна коментари, повечето подписани от един и същи email, едно и също IP, но представени като… коментари от различни хора! 😀

  В общи линии, смисъла се свеждаше до това, че полицията си гледа работата, че трябва да слушаме какво ни нареждат, че това не е правилна форма на протест нашето и т.н. До IP адреса имаше и под-домейн. Няма да повярваш какъв? rdvr.pazardjik.com ! 😀

  Някъде след 10-ия опит да се пусне коментар от един и същи човек от едно и също IP който сам си питаше и отговаряше, ми се наложи просто да започна да ги игнорирам…

  Забавна случка…

  Чудя се дори дали да дам гласност на това 😉

 13. @Michel: Подобни изявления, защитаващи полицията, имаше и след побоя на журналиста до Съдебната палата. Личеше си, че са по поръчка. Ако не друго, това означава, че блоговете са значими, все повече.

 14. A propos, не толерирам анонимни коментари в блога си

  Амче да беше погледнал ИП-то :).

  Извинявам ти се за анонимството, станало е погрешка. Аз не се притеснявам от позицията си. Ще те помоля да ми оправиш данните в коментара от July 4th, 2007 at 16:45. Ама че работа, за пръв път ми се случва. Нали уж мейл трябваше да има?

  Другият анонимен, между другото, не е от мен :). Но споделям мнението му :).

 15. О, блоговете са значими. Това е факт. Най-малкото, като знам, че при търсене за „Странджа+протести“ optimiced.com излиза на първите 10 места от хиляди резултати, значи, че в момента е източник на информация за много хора – вчера за над 1000:-)

  (рядко имам такава посещаемост, признавам…)

  За случката с rdvr.pazardjik.com – не знам поръчково ли е или не, но самият факт е забавен… Ако някой полицай сърфира и е попаднал на блога ми и му е обидно, че много хора коментират и не говорят добре за полицията – ами, нека се представи, нека пише как се казва и откъде е и да защити полицаите! Давам гласност на всички, освен на груби коментари и на такива, които почват да заприличват на спам… (а случаят май е такъв…)

  Хм.

  Никога не се бях замислял, какво ще се случи, ако (дори и за малко) блогът ми стане популярен… Явно това може да е част от последствията 😀

Вашият коментар