Защо Google иска да е Facebook

Защо ли Google са готови да си счупят дори търсачката, само и само да се сдобият с работеща „социалка“? Ами например, ето защо:

Там в числото срещу Search engines е Google (с пренебрежимо малко присъствие на други). Google Reader го няма никакъв, понеже това не е ден, в който имам нов пост, а и той вече не е това, което беше, понеже те сами си го счупиха.

И ако картинката е такава с моя смешен блог, как ли изглежда съотношението социалки vs. търсачки при големи online-проекти на английски език и в световен мащаб? И дали маркетолозите отчитат факта, че социалките прекспонират моментния пик, но от гледна точка на полезност и възможност да изровиш нещо от преди СЕГА, не са най-удобното нещо на света? Така или иначе, Facebook, като трафик-генератор, напоследък явно е фактор…

15 коментара за “Защо Google иска да е Facebook”

 1. Аз не се броя за много активен. Постовете ми излизат във Facebook автоматично (via RSS) – половин-един час след като изгреят тук. И имам share-бутончета под всеки текст, (но нямам идея колко се ползват, а и същите има и за G+ и Twitter). И това е всичко. Никога не съм и полагал някакви особени усилия да предизвиквам трафик, той така или иначе не ми носи ползи, не продавам реклама, нищо… Просто, народът явно е във FB…

 2. И при мен картинката е подобна, но на първо място са търсачките. Има го рийдъра даже! На второ място е лицевата книга. Но като гледам, теб май наистина те четат (новите ти материали) основно през ФБ!
  Това, честно казано, не ме учудва: ако ФБ ти е настроен добре, лесно отсяваш интересните за теб хора в отделен поток и така почти нищо не пропускаш.
  Не знам дали ще е временно това със социалките… „интернеда“ май става все по-социален. И все по-апатичен и все по-астаджийски, ако ме разбираш какво искам да кажа (щото аз не много)

 3. Интересно… при мен май основния трафик идва от google/търсачките… Но… От друга страна, аз дори нямам Facebook така че явно и това има значение… 🙂

 4. Все още като количество и качество Facebook трафика е далеч-далеч под Google. Имам преки и косвени наблюдения върху немалка част от българския интернет и мога да го заявя с голяма степен на сигурност. Единици са проектите, които се облагодетелстват значително от Facebook трафик. По-скромния ми поглед над международни проекти (англоезични) потвърждава българския.

 5. Ах защо нещата не се случват преди две-три години … Щях да се нарека неназован източник и да ти цитирам хубави цифри. Както и да е.

  Всъщност се включвам за контра пример. Само google.* при мен бие грозно Facebook, без да броим Ask, Bing и Yahoo (доколкото има yahoo де). Като най-забавното е, че от FB идва предимно анти трафик. Насочен е към съчинение „Как да си затрия акаунта във Facebook“. Не знам как става, не го ползвам.

 6. @Michel: Трафика от FB идва не толкова от това дали ти имаш акаунт, а дали тези, които те четат го правят там и те re-share-ват…

  @Георги, нека да се ограничим с количеството на трафика, защото качеството е един параметър дето, нали… 🙂

 7. @Yovko:

  Тъй, май имаш право. И следвайки тази логика пък излиза, че повечето от хората, които ме четат в блога, не ме споделят във Facebook = вероятно и те не ползват Facebook активно. (Или пък не съм интересен за споделяне във FB…) 😉 А и аз не съм кой знае колко активен блогър напоследък, направо паяжини ми е хванало писането… 🙂

 8. Привет,

  Първи коментар в подобен култов блог. Нека направим следния тест, двамата с теб си делкаме пари за реклама и пускаме булшит домейн и ще видиш, че ще бъде накликан. Собствен опит. Няма начин да има толкова посещения, колкото и да е таргетиран! FB смучкат, а ти се радваш! Пробвай и ми пиши!

  Поздрави,

  George

 9. Радвам се на FB? Аз? 🙂 Просто моментно наблюдение. Трафикът наоколо винаги повече ме е притеснявал, отколкото радвал – независимо от теглото или посоката на движението му.

Вашият коментар