Защо не отговарям в ICQ

Специален текст съм си сложил в About на ICQ-то, който гласи, че не отговарям на „Здрасти“ реплики, защото съм се наиграл в Интернет и ползвам разните чат-системи за работа, а не за губене на време, което и без това ми е дефицитно и безценно. Понякога обаче, решавам да съм добър човек.

[14:54:52] somebody@icq> zdrasti 😉
[14:55:15] yovko@jabber> здрасти
[14:56:15] somebody@icq> koq zodiq 🙂 beshe na 20 dekemvri?
[14:56:22] somebody@icq> ti pone gi znaesh
[14:56:23] somebody@icq> 🙂
[14:58:51] yovko@jabber> това ли е най-полезното нещо, което мога да свърша за теб
[14:59:15] yovko@jabber> мислех, че едно питане в google също върши работа
[14:59:24] somebody@icq> opa
[14:59:26] somebody@icq> q dai pak
[14:59:32] somebody@icq> 4e iroglifi mi ileznaxa 😉

Оттук следва извода, че не бива да си добър човек вероятно. Въпросният somebody (не е това истинския му nick) вероятно не е лош човек. Сигурно е готин момък даже. Аз също не искам да съм лош, но какво трябва да направи човек, за да отбележи, че някак си не гори от желание да го занимават с глупости. Вероятно сме си говорили с него и преди, защото отнякъде ми се струва познат, а има твърде много хора, които ежедневно се появяват в Jabber-а ми и нямам ресурс да запомня всичките, но…
– Това не дава основание на никого да ми пише на шльокавица
– Да използва протокол, който не зачита encoding-а за слива (в случая ICQ) и да се оплаква от това. Jabber например е вярната алтернатива, която на всичко отгоре не ви пречи да продължите да си говорите с облака на ICQ-омаяните
– Да изисква от мен да му отговоря на шльокавица
– Да ми губи времето за глупости, за които с елементарно търсене в Google ще намери отговор (или в случая и в yovko.net, откъдето е научил, че може да ме пита по тази тема)

Това за мен означава, че:
– Човекът не знам как се отнася към своето си време, но определено не цени моето
– Предпочита да занимава другите със собствените си грижи, вместо сам да потърси решение

По принцип съм работохолик. Работя от сутрин до здрач, понякога и без пари, защото съм глупав. Но особено през деня една компания продава експертните ми познания при цена на час. Който иска да ме занимава със себе си – нека се обърне към моят project manager за прецизна оферта. След което обещавам да отделя заплатеното от него време за разговори на каквито и да е теми, включително за геополитика, фантастика или астрология.

13 коментара за “Защо не отговарям в ICQ”

 1. Ами какво да ти кажа… тогава не ползвай ай си кю 😉
  Какво според теб е конструктивен разговор?
  И само на заговарящите ли налагаш вето за разговор? 😉

 2. @Eneya, не използвам ICQ, ползвам jabber с ICQ транспорт заради много хора, на които държа и които не желаят да променят навиците си. Горното е пример на неконструктивен разговор, вероятно обратното на горното можем да допуснем за конструктивен такъв. Не налагам никакво вето, просто обикновено нямам време за празни приказки и то не защото се взимам твърде насериозно, а защото не понасям някой да не цени времето ми.

  @Пейо, нали? Какво предлагаш?

 3. CHAT (v.) водя непринуден/приятелски/интимен разговор, побъбрям си (with с)

  Хората приемат буквално тези думи. По тази причина преди около половин година пречупих един от принципите, които си бях установил още с първото си намъкване по чатовете – „Никога invisible.“. Повечето не си правят въобще труда да четат away messages, а и да ги прочетат, вярват, че точно на тях ще намериш време да обърнеш внимание. И питат. И отговарям. Имам ~400 души в своя contact list (втори принцип: „Не трия.“). При това положение просто се налага да съм invisible и някои от тях да стоят във visible list… Това много често върши добра работа. Когато не го върши, някои клиенти имат статус „invisible to all“…

 4. Добре казано 🙂
  Аз имам проблем с родата – понеже сме разпръснати из страната, връзката основно е телефон/нет. Това че има табелка, гласяща „Work.“, въобще не ме предпазва от ежедневни включвания от рода на: „Kakvo si pravish?“ и като не отговоря веднага, следва: „Ama zashto ne mi pi6e6??“ 😆

 5. Подкрепям с две ръце това да не ми губят времето, в противен случай съм брутално груба, ако не са ми разбрали намека. От друга страна, бяхме се събрали на купон вкъщи в събота вечерта и се оказа, че от петнадесет – двама не са на работа в неделя. Аз също бях от работещите. В един момент се огледах и видях, че започваме да се превръщаме в машини и е хубаво човек дори и насила да си „поизгуби“ малко време за някоя и друга празна приказка, колкото да се усети, че не е сам ;)))

 6. Поразително недосетлив си за тази преклонна възраст, Йовко! Колко си строг и непоклатим с младите патенца в чата :П! Има претеснителни хора, които не знаят как да започнат разговор. Нима желанието им да опитат е толкова подсъдно??? О, хайде всички задружно да скочим върху им! Боже, за какви глупости се пените момчета и колко сериозно и задъхано премате живота… Свиркайте си и бъдете добрички, че иначе, когато на нас девойките ни стане скучно няма да ни е забавно да си чатиме с вас {}!

 7. Ех, omerta, добре, че се намира някой като теб отвреме на време да ми дава ориентир в живота, че как щях да го докретам до тази преклонна възраст самичък и неориентиран… Как не се сетих – момъкът наистина е силно притеснителен – личи му от всяка пропусната запетая. Боже, какво щях да правя ако не ме беше светнала. Покорно благодаря!

Вашият коментар