Защо не отговарям в ICQ

Защо не отговарям в ICQ

Специален текст съм си сложил в About на ICQ-то, който гласи, че не отговарям на „Здрасти“ реплики, защото съм се наиграл в Интернет и ползвам разните чат-системи за работа, а не за губене на време, което и без това ми е дефицитно и безценно. Понякога обаче, решавам да съм добър човек.

[14:54:52] somebody@icq> zdrasti 😉
[14:55:15] yovko@jabber> здрасти
[14:56:15] somebody@icq> koq zodiq 🙂 beshe na 20 dekemvri?
[14:56:22] somebody@icq> ti pone gi znaesh
[14:56:23] somebody@icq> 🙂
[14:58:51] yovko@jabber> това ли е най-полезното нещо, което мога да свърша за теб
[14:59:15] yovko@jabber> мислех, че едно питане в google също върши работа
[14:59:24] somebody@icq> opa
[14:59:26] somebody@icq> q dai pak
[14:59:32] somebody@icq> 4e iroglifi mi ileznaxa 😉

Оттук следва извода, че не бива да си добър човек вероятно. Въпросният somebody (не е това истинския му nick) вероятно не е лош човек. Сигурно е готин момък даже. Аз също не искам да съм лош, но какво трябва да направи човек, за да отбележи, че някак си не гори от желание да го занимават с глупости. Вероятно сме си говорили с него и преди, защото отнякъде ми се струва познат, а има твърде много хора, които ежедневно се появяват в Jabber-а ми и нямам ресурс да запомня всичките, но…
– Това не дава основание на никого да ми пише на шльокавица
– Да използва протокол, който не зачита encoding-а за слива (в случая ICQ) и да се оплаква от това. Jabber например е вярната алтернатива, която на всичко отгоре не ви пречи да продължите да си говорите с облака на ICQ-омаяните
– Да изисква от мен да му отговоря на шльокавица
– Да ми губи времето за глупости, за които с елементарно търсене в Google ще намери отговор (или в случая и в yovko.net, откъдето е научил, че може да ме пита по тази тема)

Това за мен означава, че:
– Човекът не знам как се отнася към своето си време, но определено не цени моето
– Предпочита да занимава другите със собствените си грижи, вместо сам да потърси решение

По принцип съм работохолик. Работя от сутрин до здрач, понякога и без пари, защото съм глупав. Но особено през деня една компания продава експертните ми познания при цена на час. Който иска да ме занимава със себе си – нека се обърне към моят project manager за прецизна оферта. След което обещавам да отделя заплатеното от него време за разговори на каквито и да е теми, включително за геополитика, фантастика или астрология.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България