Специален текст съм си сложил в About на ICQ-то, който гласи, че не отговарям на „Здрасти“ реплики, защото съм се наиграл в Интернет и ползвам разните чат-системи за работа, а не за губене на време, което и без това ми е дефицитно и безценно. Понякога обаче, решавам да съм добър човек.

[14:54:52] somebody@icq> zdrasti ;-)
[14:55:15] yovko@jabber> здрасти
[14:56:15] somebody@icq> koq zodiq :) beshe na 20 dekemvri?
[14:56:22] somebody@icq> ti pone gi znaesh
[14:56:23] somebody@icq> :)
[14:58:51] yovko@jabber> това ли е най-полезното нещо, което мога да свърша за теб
[14:59:15] yovko@jabber> мислех, че едно питане в google също върши работа
[14:59:24] somebody@icq> opa
[14:59:26] somebody@icq> q dai pak
[14:59:32] somebody@icq> 4e iroglifi mi ileznaxa ;)

Оттук следва извода, че не бива да си добър човек вероятно. Въпросният somebody (не е това истинския му nick) вероятно не е лош човек. Сигурно е готин момък даже. Аз също не искам да съм лош, но какво трябва да направи човек, за да отбележи, че някак си не гори от желание да го занимават с глупости. Вероятно сме си говорили с него и преди, защото отнякъде ми се струва познат, а има твърде много хора, които ежедневно се появяват в Jabber-а ми и нямам ресурс да запомня всичките, но…
– Това не дава основание на никого да ми пише на шльокавица
– Да използва протокол, който не зачита encoding-а за слива (в случая ICQ) и да се оплаква от това. Jabber например е вярната алтернатива, която на всичко отгоре не ви пречи да продължите да си говорите с облака на ICQ-омаяните
– Да изисква от мен да му отговоря на шльокавица
– Да ми губи времето за глупости, за които с елементарно търсене в Google ще намери отговор (или в случая и в yovko.net, откъдето е научил, че може да ме пита по тази тема)

Това за мен означава, че:
– Човекът не знам как се отнася към своето си време, но определено не цени моето
– Предпочита да занимава другите със собствените си грижи, вместо сам да потърси решение

По принцип съм работохолик. Работя от сутрин до здрач, понякога и без пари, защото съм глупав. Но особено през деня една компания продава експертните ми познания при цена на час. Който иска да ме занимава със себе си – нека се обърне към моят project manager за прецизна оферта. След което обещавам да отделя заплатеното от него време за разговори на каквито и да е теми, включително за геополитика, фантастика или астрология.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Somebody, нищо лично! Просто подобни случки ми се случват почти всеки ден!

  Отговор

 2. Ами какво да ти кажа… тогава не ползвай ай си кю ;)
  Какво според теб е конструктивен разговор?
  И само на заговарящите ли налагаш вето за разговор? ;)

  Отговор

 3. За тия пари на час хората очакват малко повече.

  Отговор

 4. @Eneya, не използвам ICQ, ползвам jabber с ICQ транспорт заради много хора, на които държа и които не желаят да променят навиците си. Горното е пример на неконструктивен разговор, вероятно обратното на горното можем да допуснем за конструктивен такъв. Не налагам никакво вето, просто обикновено нямам време за празни приказки и то не защото се взимам твърде насериозно, а защото не понасям някой да не цени времето ми.

  @Пейо, нали? Какво предлагаш?

  Отговор

 5. Както знаеш, стара страст ми е един по-разкриващ бизнес.

  Отговор

 6. CHAT (v.) водя непринуден/приятелски/интимен разговор, побъбрям си (with с)

  Хората приемат буквално тези думи. По тази причина преди около половин година пречупих един от принципите, които си бях установил още с първото си намъкване по чатовете – „Никога invisible.“. Повечето не си правят въобще труда да четат away messages, а и да ги прочетат, вярват, че точно на тях ще намериш време да обърнеш внимание. И питат. И отговарям. Имам ~400 души в своя contact list (втори принцип: „Не трия.“). При това положение просто се налага да съм invisible и някои от тях да стоят във visible list… Това много често върши добра работа. Когато не го върши, някои клиенти имат статус „invisible to all“…

  Отговор

 7. йовко скъпи славата има и обратен ефект, понеси го мъжки без да мрънкаш.

  Отговор

 8. Добре казано :)
  Аз имам проблем с родата – понеже сме разпръснати из страната, връзката основно е телефон/нет. Това че има табелка, гласяща „Work.“, въобще не ме предпазва от ежедневни включвания от рода на: „Kakvo si pravish?“ и като не отговоря веднага, следва: „Ama zashto ne mi pi6e6??“ :lol:

  Отговор

 9. @Галя, аз не мрънкам, направо викам и бия през пръстите :-)

  Отговор

 10. Подкрепям с две ръце това да не ми губят времето, в противен случай съм брутално груба, ако не са ми разбрали намека. От друга страна, бяхме се събрали на купон вкъщи в събота вечерта и се оказа, че от петнадесет – двама не са на работа в неделя. Аз също бях от работещите. В един момент се огледах и видях, че започваме да се превръщаме в машини и е хубаво човек дори и насила да си „поизгуби“ малко време за някоя и друга празна приказка, колкото да се усети, че не е сам ;)))

  Отговор

 11. Поразително недосетлив си за тази преклонна възраст, Йовко! Колко си строг и непоклатим с младите патенца в чата :П! Има претеснителни хора, които не знаят как да започнат разговор. Нима желанието им да опитат е толкова подсъдно??? О, хайде всички задружно да скочим върху им! Боже, за какви глупости се пените момчета и колко сериозно и задъхано премате живота… Свиркайте си и бъдете добрички, че иначе, когато на нас девойките ни стане скучно няма да ни е забавно да си чатиме с вас {}!

  Отговор

 12. Ех, omerta, добре, че се намира някой като теб отвреме на време да ми дава ориентир в живота, че как щях да го докретам до тази преклонна възраст самичък и неориентиран… Как не се сетих – момъкът наистина е силно притеснителен – личи му от всяка пропусната запетая. Боже, какво щях да правя ако не ме беше светнала. Покорно благодаря!

  Отговор

Ако искате да споделите нещо