Защо нямам джобен MP3-player

Всъщност имам подобни – в единия си телефон, и в другия. Даже в Темпрата, която карах до около преди година имах един Panasonic, който можеше да свири MP3-дискове. Сега в колата имам само обикновено CD. Нямам обаче някакъв такъв дребосък, който ти стои в джоба и да е претъпкан с любимата музика.

iPod-манията нещо не ме завладява – не че е много лоша играчката, но твърде много неща и липсват за да ми хареса и да оправдае цената си…

Всъщност напоследък много ми се ще да взема да похарча едни пари само заради перверзния личен протест, че ще имам някоя и друга пиратка в джоба си. В крайна сметка след като президента Буш слуша rip-нат Бийтълс на iPod-а си – аз защо да не се възползвам от това благо на демокрацията? Заяждам се, разбира се… Произнесъл съм лична присъда на всички защитници на днешната концепция на авторските права – да иронизирам действащото авторско право и следовниците му до края на дните си, когато и да ми се отвори възможност. Оня ден си представих как агент Боп върви по улиците и арестува всеки с mp3-player… и ги прибира за 24 часа на топло… с наказание да четат вестник Труд през това време, за да се превъзпитат… Ех… къде е Terry Gilliam да го филмира…

Но да се върнем на темата… Кой би бил идеалният mp3-плейър за мен? ОК – нека да свири mp3, но настоявам да разбира от ogg, а такива почти няма. Понеже със себе си нося какво ли не като електроника и ми идва в повече, очаквам въпросната джаджа да мога да използвам и като storage за произволни файлове. Настоявам за FM радио и функция диктофон с високочувствителен микрофон. Добра опция би била възможността за FM transmitter с малка мощност за да мога да приемам сигнала с тунера на колата си. Видео-опцията на iPod е ценно нещо, въпреки че бих предпочел към нея и показване на снимки в RAW-формати, заедно с CF/SD/MS и т.н. card-четец за да го ползвам и за фото-банка.

Е, такова нещо просто не съществува, но всяко друго подобно ми е някак недозавършено, но пък нищо не пречи човек да мечтае и да се надява… Например на тази играчка още съвсем мъничко и трябва да узрее…

12 коментара за “Защо нямам джобен MP3-player”

 1. Не се стърпях и докато четях изискванията ти се сетих за онази култова реплика от „Улицата“ – когато интервюирът „перспективния“ инвеститор – „Създърма праим.. и бахор. И културата обичаме ние.. и бахора. Колко пари казахте, че искате?.. 50 хиляди.. е-е.. е вие се осрахте!“ 🙂

  И аз по такива причини не се оборудвам с такава бръмчилка, а пък олд-фешън дискменът ми си е тухличка и не става за мъкнене навсякъде, каквото и да ми разправят. А много липсва понякога това музикално усещане и отнасяне, особено при ходенето из града пеша. Поне при мен е така – музика ми се служа като вървя, като се возя ми се спи 🙂 Идейно е да се снима тематично, със съответна музика…

 2. Уви, много модели коли на PSA имат вградени аудиоуредби. Вярно е, че те не могат да бъдат откраднати по никакъв начин от взломаджия, но пък ако искаш да поставиш уредба по собствен вкус просто няма как. За сметка на това до лоста на чистачките имат много секси и удобно чепче за управление силата на звука и за смяна на песните/радиостанциите. Това чепче според мен е много по-ергономично от копчета поставени на самия волан. За което инженерите на Пежо имат моите поздравления!

  Но за друго тяхно инженерно решение за малко на границата да си помислят, че се готвя да вадя пистолет на полицаите 🙂

  Преди няколко лета се наложи да взема едно 206 под наем, след което се отправих към границата при Базел. Наближавайки граничния пост е обичайно човек да свали стъклото и да си приготви паспорта за проверка. Когато доближих до швейцарския полицай реших да направя същото. Обаче установих че на вратата няма нито ръчка, нито бутон за сваляне на стъклото. Боже, как се сваля това стъкло? Паникьосах се, започнах да тършувам с ръце по вратата, после по таблото, след това си викам – дали да не потърся книжката на колата? Стори ми се че минава цяла вечност докато се мятах на предната седалка в търсене на това проклето копче, а отзад имаше цяла колона от чакащи коли… По едно време гледам полицаите ме гледат втренчено и двама си пуснали ръцете върху дръжките на пистолетите! Ужас! В този момент реших, че е май по-добре да изляза от колата, вместо да се опитвам да свалям стъклото. Но вместо да го сторя спокойно, както бях изнервен направо изскочих като пружина навън, при което швейцарците веднагически заеха такава поза, сякаш щеше да последва автоматичен откос!

  Недоразумението все пак стана ясно, проведохме един кратък вдървен разговор, след което на влизане обратно в колата чух гласа на единия от офицерите:

  „Schauen Sie bitte auf die Mittelkonsole!“

  При което какво да видя на конзолата между двете предни седалки: четири малки бутона – познайте за какво 🙂

 3. Има как да подмениш уредбата – вече е изпробвано – за 206 поне… Но не ми се занимава. А и се губи готината интеграция с таблото на колата… Пък и колата е лигинзова – не е гот да я изчанчвам твърде много. Освен това ще upgrade-вам към 307 съвсем скоро.

  За чепчето съм съгласен само донякъде – може би има смисъл за по-големите модели от 307 нагоре… Но за 206 то се пада точно на 3-4 пръста отстояние от контролния панел на самото радио – та голяма разлика дали ще галиш чепчето (ама че дума му измисли) или ще ползваш бутоните по самия панел няма голяма разлика – поне за мен. Разбира се, с чепчето става почти без да изпускаш пътя от поглед ако не броим един хвърлен поглед към инфо-панела.

  Това с швейцарците обаче е култово 😉

 4. Напълно те разбирам… Някога по подобни причини си купих лаптоп. Сега пък по подобни не мога да си избера GSM апарат… А най-голямата ирония е, че след някой и друг месец, какъвто и телефон да съм си избрал, ще се намери някой, който ще е по-близо до изискванията ми.

 5. Докато идеалната играчка е все още само в мечтите на меломани, други ентусиасти се опитват да я построят, използвайки популярния iPod като фундамент. Rockbox e многообещаващ firmware с отворен код за преносими плеъри. На един Apple той отваря възможността за просвирване на ogg, flac и wavpack, наред с останалите формати, както и добавя други безценни за аудиофила екстри като поддръжка на replaygain и gapless playback. За съжаление трябва да се лишиш от възможността за гледане на видео на последното поколение iPod, но Rockbox си остава една доста прилична алтернатива.

 6. Това е спор още от 80-те години 🙂
  Нали си спомняте за комбайните, които имаха всякакви функции – касетофон, радио, грамофон и по-ниско качество, сравнено с уредбите от отделни компоненти. Аз отдавна съм се отказал да имам съвършеното джобно устройство и засега съм се примирил с разумния компромис на един смартфон SE P910i (макар че скоро суетата ще ме накара да го сменя с P990i). Иначе имам един аналог на iPod (Creative Zen с 30 GB), които ми помага да понасям пътуването в Московското метро 🙂
  Според мен идеалната джаджа би била нещо подобно на таблета на Нокия c 2.5 и 3G поддръжка и повече интерфейси плюс Bluetooth стерео слушалки на Plantronics.

 7. transcend са ок, но плейърите им не са от най-идеалните на пазара. аз лично имам едно супер дребно плейърче – cowon iaudio. 1gb събира, като не ти е нужен някакъв софтуер а се монтира като обикновено usb устройство за пренос на данни. свири mp3 и ogg. има доста добър fm приемник с възможност за запазване на станциите (30 позиции). можеш да записваш от радиото на wav или на mp3 (sorry, no ogg here). има също и микрофон, доста добър по мое мнение, който отново записва в wav или mp3. има и line in вход, за да записваш от външни източници. а това на cowon е плейърчето възможно най-нисък клас, май май.

  но точно такова мисля, че няма. един мой приятел има PMP на cowon. моделът е а2, можеш да го разгледаш на този адрес. на кратко – има същите функции като моето джудженце, само че има също така и невероятен цветен дисплей, доста голям. чете всякакви видео файлове – xvid, divx, wmv…има и възможност да го включиш към телевизор и да записваш от него видео.

  няма слот за карта, но пък има друго нещо интересно. че можеш да включиш към него цифровия си апарат и от него да свалиш директно снимките на харда на джаджата (20 или 40Гб, две са опциите при закупуването). е ест не е толкова универсално като слот за карта, защото някои апарати не са поддържани, но доста известни марки са.
  за съжаление обаче поддържаните изображеняи за разглеждане са само jpg, bmp и png.
  така че определено не може да ти покрие целия списък с функционалности 🙂

  но аз определено не съм поддръжник на ipod манията, най-вече заради слабото им качество. все още не съм американски бачкатор, който може да си смени ipod-а като се счупи, без да му мигне окото. а и поддръжката на sbs е ужасна. 80% от познатите ми купили си ipod-и ги загубиха при трагични обстоятелства, въртейки се около „спря да работи“, „српя да свири“, „счупи се“. и не определено не е при всички заради лоша грижа към плейъра. а от някаква джаджа която струва няколко незаконно трансплантирани бъбрека, се очаква, че ще работи и не само това, ами и кафе ще прави. ipod без допълнителни аксесоари няма много функционалност наблъскана вътре. нищо, че е красивичко 🙂

 8. Имам A2, което ти предлага Рости по-нагоре. Изключително съм доволен. Малко е по-голям, но покрива почти всичките ти желания (без това за картовия четец, който не ми е ясно за какво ти е като имаш 20GB и възможност за директна връзка с фотоапарата и без възможността да преглежда снимки в RAW формати). Използвал съм го за записване на глас доста често. Микрофона е достатъчно чувствителен и вади по-добро качество от това на диктофон на една друга фирма, който съм използвал.

 9. Да, знам за Cowon и доста ми допадат, особено заради опционалния им FM transmitter, поддръжката им за Linux и firmware updates. Честно казано си харесвам X5 най-много засега. A2 със сигурност е супер, но не мисля, че ще ползвам видео-възможностите му повече от два пъти в годината.

  Аз също не споделям iPod манията – горе мисля, че трябва да си е проличало… 😉

 10. На мен преди време ми подариха едно такова:

  http://www.vali.bg/?leftmenu=/group_tree.php&group=1,214&article=5953&content=/article_content.php

  Доволен съм общо взето, поддържа FLAC и е с достатъчно памет за да мога да го ползвам, поддържа и OGG. Бих се радвал ако не поддържаше DRM или поне ако имаше възможност да забраня просвирването на файлове с DRM информация, но както се казва – не може да имаш всичко…

Вашият коментар