Защо това правителство трябва да си ходи моментално

Защо това правителство трябва да си ходи моментално

Онзи ден си мислех, че паметника пред НДК е най-добрата емблема на текущото ни правителство. Онзи същия, дето софиянци наричат с поетични имена като осмоъгълния петохуйник, седмокрил петохуй и подобни. Има известна неяснота по отношение и на метафорите. Характерна и за правителството, между другото.

Също като паметника и нашето правителство се е обградило със стенички да се пази от някого и да не се вижда като се срутват отломъците от морала им. Или сделките под масата? Също като паметника и нашето правителство не знае какво олицетворява, къде отива и какво точно прави. Няма ясна форма, не излъчва внушения. Също като паметника е грозно и безформено и за отрицателно време се докара не само то, но и държавата ни до състояние по-зловещо от това на окаяния паметник. По инерция ни вкара в Европа, но съвсем целенасочено има всички шансове да ни извади оттам преди края на същия мандат, с което ще постави уникален рекорд, за който книгата на Гинес ще бъде тясна.

Вчера на път към къщи слушах радио – новини по Star FM – напоследък по-новите и малки радиостанции имат по-интересни емисии. Цитират повече чужди медии – и има защо. Поредната оценка за България… от европейски политик… с две изречения… без нашенски Станишевски увъртания…

България страда от висока инфлация. Българското правителство не прави нищо за борбата с престъпността и корупцията.

Цитирам по памет. Опитах да намеря тази точна и кратка сентенция, обезсмисляща живота на поредните две поколения в България някъде написана и публикувана. Не успях. Не я чух и в новините снощи. И защо ли – „Music Idol“ и „Пий с мен“ са къде по-важни новини…

В Белгия говорят за оставка на министъра на телекомуникациите си, защото ползвал хакнат iPhone, а тук жизненоважни за цялата държава и бизнеса ни факти не тревожат никого. И това сме приели за обичайно ежедневие.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България