Зелник (draft) - ver. 0.01

Зелник (draft) - ver. 0.01

Както си стояхме спокойно вчера с Хриси и Пейо и си дъвчехме гофретите в Jimmy’s, някой от тримата изпусна думата баница. Пейо се размечта, а пък аз се замислих. Десет минути по-късно поехме към къщи с идеята да скалъпим баница със зеле (понеже ми се видя най-лесно). Малкият нюанс в авантюрата беше, че никой от тримата не беше правил баница, но какво пък – нали винаги трябва да има първи път.

Billa-та на бул. България ни издъни – нямаха нито готови кори, нито кисело зеле. За сметка на това Фантастико в Стрелбище все повече се издига в очите ми. Взехме пакет готови точени кори Бела, два буркана с кисело зеле Тропик и бутилка вино и се прибрахме в къщи за експеримента.

Необходими продукти:

– един пакет точени кори
– 1-1,5 кг кисело зеле
– неизвестно количество олио

Бяхме взели два буркана по около 900 грама зеле като решихме да ползваме само единия, но в последствие решихме да сложим и двата. В крайна сметка ценното на една баница е плънката, а не корите. Изцедихме зелето и понеже беше готово нарязано го изсипахме в един по-дълбок тиган с олио за да го поопържим. Като стана готово (омеква и се посвива като обем) след около 15-20 минути го свалихме от котлона и го паркирахме на масата до разопакованите кори.

Разстелихме корите на масата на купчинка, както са си в опаковката. Намазахме една тефлонова тавичка с олио и наредихме слой зеле върху корите. Отлистихме три листа и започнахме да навиваме на руло, което пляснахме в тавичката. След това нов слой зеле върху други три листа и така докато зелето свърши. Намазахме отгоре с олио (в интерес на истината сложихме и малко краве масло) и бутнахме във фурната, която вече беше набрала 100 градуса аванс. Пекохме на около 200 градуса докато баницата се зачерви приятно отгоре.

Отворихме виното, което бе твърде лъскаво за да го ядем със зелник, но се надявам че никой от изба telish се надявам да не чете тук. Бяхме си взели от букета им мерло и каберне – препоръчвам го на всеки. Реколта 2003 е в ценовия диапазон около 7 лева, но виното си струва тези пари.

От зелника вече няма и следи, но за следващата версия 0.02 решихме да сложим или малко повече кори, защото се загубиха в изобилието от зеле или да пробваме с други кори или тесто. To be updated…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България