Земя на слепци

Някъде под небето на грешната Земя
живеел народ обречен на живот без светлина.
Слепи им били очите, вечна била нощта,
черни били ръцете на сляпата съдба.

Земя на слепци (Ахат)

Наскоро стана ясно, че някакъв си царски братовчед мутрафон нарекъл България лайняна държава. Вероятно е точно такава, след като някакъв си дрисльо екс-глав-прокурор, изпуснат от психиатрията разиграва следствие, външно министерство и кой ли не още…

Лайняна държава е, защото в същото време специализираната в терор над обикновения потребител служба на МВР – НСБОП – продължава да се сражава с измислените си врагове. Днес експертът на ГДБОП Явор Колев се е обадил на Виктор от bezmonitor.com и след проведения разговор на сайта, поддържан от Виктор, сега пише следното:

22 юни 2006 – Изтрих текстовете, НСБОП така казаха.

Текстовете по-долу се появяват за първи път в електронен (файлов) вид.

Това става при стриктното спазване на закона за авторското и сродните му права. Най-долу има подробности.

Но щом според НСБОП не е така, изтрих ги.

22 юни 2006

* Що правят народите, а що правим ние? – Христо Г. Данов
* Обаждане за смърт – новела от Ради Радев

Останалите текстове вече ги няма тук.

ОТ НСБОП говориха с мен, лека-полека, като имам време, ще кача отново онези текстове, за които е абсолютно сигурно, че спор няма.

Ако такива изобщо има…

Предотвратено е поредното грандиозно престъпление! ГДБОП отново знае най-добре от всички кое е законно и кое не е, без съд и присъда! Oтново защитава частни корпоративни интереси и бизнес, този път тези на ИК „Труд“. Чудесно! Това вече дано да реши всички проблеми в държавата! Спете спокойно „Труд“-оваци и ченгета… вие сте герои – истинските слепци, без сърца!

Една държава, която и без това не прави почти нищо за незрящите и другите в неравностойно положение, пречи чрез държавните си служби на хора, които се опитват да си самопомогнат и заплашват човек, който вместо да го тачат като светец, защото учи останалите да работят с компютър без да виждат, който им показва как да „четат“ без да им е нужно зрение…

Такава държава може да бъде само МНОГО ЛАЙНЯНА ДЪРЖАВА!!!

11 мнения за “Земя на слепци”

 1. Нямам думи…., шокиран съм. Живеем в някакъв абсурд, в някакъв роман на Кафка, Хелър и Вонегът взети задено, в който разни държавни служителчета си разиграват коня и изпълняват поръчки на частни фирми.

 2. Не го приемай това като недоволство, можеш и да не го пускаш. Сигурно е по-добре, защото ще почнат пак едни „това си е неговия блог, ще си прави каквото си иска в него“…

  Приеми го по-скоро като впечатление…

  В последно време имаш два типа постове – фотографски и за БОП. Дори вчерашния за Depeche Mode отиде в такава посока. Просто ми става много. Миналата година гласувах за ДСБ. Кефех се на Костов, щото смятах че е мъничко повече от най-малкото зло. Той се оля със своя фанатичен антикомунизюъм и себизъм. В твоя блог се случва нещо подобно, но по отношение на свободата на разни неща. Веднъж или два пъти емоционални постове по темата стигат. Повече – писват. Мерси за отеделената минутка и лек ден!

 3. В блога на Григор обсъждаме една среща на заинтересованите от противодействие – защото въпросът изобщо не опира само до сайта на Виктор, а до налагането на издателски монопол по отношение на българското културно наследство. Т.е., то ще стане платено – значи елитарно, от което ощетено ще е цялото общество.
  http://www.gatchev.info/blog/?p=299

 4. Владо, много ми се иска да ти обещая нещо различно, но емоциите и темите, които ме вълнуват са такива, каквито са и често не зависят от мен. И на мен ми се иска да пиша друго, но аз не пиша тук за да забавлявам някого, нито пък себе си. Писал съм вече няколко пъти защо го правя и когато абсурдът в който живеем е писващ, и постовете ми ще са такива, дори да изглежда безсмислено или отегчаващо. Много бих бил щастлив ако поне половината от хората, които коментират и четат тук бяха погледнали тези правила, линк към които има под всяка форма за коментари.

  Между мен и Костов има една фундаментална разлика… и тя е че аз слабо (или направо никак) не се вълнувам колко хора ме харесват или не, за разлика от него (или от който и да е друг политик между впрочем) аз не обещавам нищо и не търся подкрепа от електората си. Аз имам позиция – на който му харесва да чете, на който му е скучно има и други блогове…

  Темата фотография тук ще е много по-дълбока от това до момента, иначе в момента, в който заменя хобито си с генно инженерство или микробиология със сигурност ще си проличи.

  Anyway, мерси за обратната връзка и… нищо лично, но за да пиша стихове трябва да имам нужното усещане отвътре, а не желание да извия нечий врат поне два пъти, защото жаждата ми за кръв няма да се задоволи с единично изпукване…

 5. И аз нямам думи! То бива то може ама наистина живеем в ЛАЙНЯНА ДЪРЖАВА. Едно че нищо не ни дава, а и започва да взема и то от хора, които са едни непризнати герои и всеки ден се борят със живота.

  Какво лошо има да си сваля книга от мрежата? Аз лично няма да си товаря очите да чета една хубава книга от монитора. Предпочитам да си седна спокойно с истинска книга в ръка. Да се разпечата е доста по скъпо ако се не лъжа, от колкото да си я купиш готова. Е ГОСПОДА ОТ ТРУДОВАЦИ ОТ КАКВО ВИ Е СТРАХ ТОГАВА?

 6. Йовко, чел съм правилата… Можех да ти пиша и мейл, тогава правилата нямаше да важат, но предпочетох да бъде коментар.
  Нищо против фотографията, напротив – харесват ми постовете. Нито пък съм си пожелал стихове. Наистина се надявах да разбереш коментара единствено като обратна връзка и дано наистина е така. Пък току виж всичките, дето псуват из блога ти, понамалеят.

  Вярно е, че има и други блогове, просто аз бих искал да не се лишавам от твоя, дори това на теб да ти е все едно. Наистина решението си е лично твое. Желая ти по-добри времена.

 7. Мисля си кое би било най-подходящото име за сайт, документиращ съвременната история на България:
  1. Behold How The Blind Lead Each Other .com
  или
  2. GayLordLand.com
  или просто
  3. FingerBang.com …
  =(
  Песента 7 милиона мишлета (въпреки, че пак е актуална) може да бъде ремиксирана като 7 милиона овчици (или „рибета“ за да има рима) и да звъчи всяка нощ в 12.05 (след химна „Куче влаче рейс“).
  Принципите, трябва да бъдат превръщани в закони, затова, така грижливо спазваният принцип „За милиони няма закони, за кокошка няма прошка“ да бъде официално поставен като точка първа в конституцията.
  ______________

  Playlist:

  1. SepulturA – Policia
  2. SepulturA – Crucificados Pelo Sistema
  3. SepulturA – Dictatorshit
  4. Exploited – Police Shit…

 8. Прав си, че България е лайняна държава. Наистина е така от гледна точка на страничния наблюдател, констатиращ проблемите. Но тук възниква въпросът какво правим ние. Етапът, следващ след мърморенето по определен проблем, в израстването на едно общество, е да се направи нещо за решаването на този проблем.

  Специално по случая с ИК “Труд” съм възмутена от отсъствието на каквито и да било действия в подпомагане на незрящите хора по законен начин, защото колкото и да е благородна каузата, начинът не е да се краде.

  Къде са съюзите на слепите в България? Защо никой не се договори с ИК “Труд” за безвъзвездно даряване на авторски права? И не само с тази издателска къща. Мисля, че с една декларация до медиите, ИК “Труд” сами биха поискали да дарят авторките права. Ние не плащаме данъци, за да могат НСБОП, НДБОП и другите държавни институции да защитават некадърието (в случая това, че те не са се сетили да продават в Интернет копия, пригодени специални за незрящи) на която и да било частна фирма. И защо въобще, никой не внесе предложение за поправка в закона за авторкото право само с едно изречение: “Разпространяването на всичко, което не е предмет на свободна продажба в мрежата, не е наказуемо”. Само с това изречение ще бъдат решени проблемите, за които пишеш в предишните теми, защото никой не може да ограничава свободния достъп до информация.

  Сигурна съм, че много от хората, четящи твоя блог, могат да помогнат на хората в неравностойно положение поне с подканване на Съюза на слепите да се борят за правата си, да преговарят с ИК “Труд” за закупуването на авторски права. Защото има много други издателски къщи и вестници, които не биха поискали и стотинка, даже биха направили допълнителни дарения, само и само незрящите хора да могат да четат публикуваното от тях. Няма да засягам темата за социалното министерство и предприсъединителните фондове, от които трябва само да бъдат поискани пари за няколко сайта за незряшите.

  Искренно се надявам някой да започне да работи по този проблем. Защото ако в нашата държава има много проблеми, то има много повече начини за разрешаването им!

  Във връзка с гореизложеното мнение, конкретното ми предложение за действие към теб е:

  1.Да се напише отворено писмо с копие до съюза на слепите до всички медии в България, което да бъде предоставено за обществена подрепа- всеки, които го подкрепя да напише име, фамилия, и ЕГН, за не е анонимно (аз ще го подпиша първа). След една седмица да бъде изпратено до всички медии. В това писмо ще се молят издателските къщи да продадат на по-ниски от пазарните цени авторcки права за публикуване на сайта http://www.bezmonitor.com Надявам се това писмо-молба да срещне подкрепа в лицето на различните съюзи и държавни ведомства.

  2.Предлагам да бъде изложена на широко публично обсъждане, за да получи широка обществена подкрепа (за технологията разчитам на теб, като човек с по-голям опит) тезата за “Разпространяването на всичко, което не е предмет на свободна продажба в мрежата, не е наказуемо”. Крайната цел е да бъде направена законодателна промяна и законът да бъде допълнен с това положение. Аргументи в тази посока има много. Като отвориш дискусия, първа ще си защитя тезата.

 9. колкото и да е благородна каузата, начинът не е да се краде

  В случая с Виктор аз стоя твърдо на тезата, че НИКОЙ НИЩО НЕ КРАДЕ!!! Всъщност не съм прав – от Труд се опитват…

  Аз съм последния човек, който се задоволява само с мърморене, още повече, че този проблем започва да заплашва всички (и отдавна излезе от контекста bezmonitor.com и незрящите, огледай и другите материали по темата). Писането на отворени писма го упражнявам години наред – в случая мисля, че е твърде бледа мярка. Аз съм за радикални мерки оттук нататък… Дебелоглавите от друго не разбират.

  Отчаяните болести церят се с отчаяни лекарства… или никак. (Шекспир)

 10. Проблемът с авторските права при незрящите хора, както и всеки проблем, има два начина на регулация – законодателен и подзаконов (примерно договаряне). Моето предложение за решение е да се закупят авторските права, както гласи законът. Само че закупуването трябва да стане прозрачно и всички праводържатели и издателски къщи трябва да отговорят за цената, която искат, а не както в момента – тайно чрез експертa на ГДБОП Явор Колев, защото когато обществото ги попита публично каква цена искат за авторските права за слепите, отговорът ще бъде различен – може би дори с отрицателна стойност. Както е казал Молиер: “не върши грях този, който греши тайно”.

  Това е конкретното решение на конкретния проблем. За съжаление, няма едно универсално решение на проблемите. Много диктатори за се опитвали да загонят със желязна ръка народа към светлото бъдеще.

  Смятам, че имаме достатъчно сили всеки за проблем да намираме конкретно решение и да осветяваме Тартюфщината, защото грехът е грях, когато е публикуван в мрежата!

  По въпроса с предишните теми и ГДБОП, всичките проблеми около ГДБОП и НСБОП, подобно на проблемите, възникващи в “Аз, роботът” на Азимов, са следствие на това, че Роботът трябва да се преставя винаги като робот. Тогава книгата губи фабулата. Цялата история с мрежата и авторките права, според мен, се върти около моето изречение: “Разпространяването на всичко, което не е предмет на свободна продажба в мрежата, не е наказуемо”. Знам, че много хора ще бъдат против тази промяна, но има прецеденти. Например, в полицията на един американски град не приемат жалби от невъоръжени лица, навършили 18 години. Презумцията е, че който не вземе мерки сам да се защитава, не би следвало да разчита на държавата. Случаят е подобен – които не иска да продава в Интернет, е виновен за разпространението на пиратството. Сегашното българско законодателство законодателство също дефинира подбудител, както и съизвършител. Според мен, подбудители и съизвършители са правообладателите, които не искат да продават в Интернет.

Вашият коментар