z/OS аритметика

z/OS аритметика

Колко струва да подкараш няколко хиляди конкурентни SSL-криптирани терминални сесии към mainframe? В пари, да! В съвсем хубави истински пари, защото процесорното време на тези секси машини не е най-евтиното нещо. И как да посъветваш клиента в най-изгодния за него избор? Дали да терминираш сесиите на допълнителен криптопроцесор, който така или иначе ще отнесе част от товара, но няма как да вземе съвсем целия допълнителен load. И колко точно би било това разпределение? Дали да отключиш отделен процесор с one time charge за Linux LPAR и OpenSSL, което струва едни пари, но пък плащаш веднъж и забравяш или да оставиш да се гърчи основния процесор, който за нещастие се плаща per usage?

Вече знам отговора. И знам, че е правилния – доказано перфектно. Струваше ми цяло едно кошмарно денонощие, но пък съм доволен… И научих доста – обичам такива ситуации, в началото на които си втрещен от неяснота откъде да подхванеш, но накрая стигаш до изхода и си спасен! Клиентът също следва да е доволен!

Очаква ме тежък weekend! Имаме два дни да вдигнем от една идея цяла система – момци, тръбата свири сбор – квартирата ми става development lab – да вземем да се позабавляваме, а?

А в понеделник само за един ден трябва да сътворя доклада за един security assessment. И не знам кога ще спя, но тази вечер смятам да имам фотоблог…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България