Колко струва да подкараш няколко хиляди конкурентни SSL-криптирани терминални сесии към mainframe? В пари, да! В съвсем хубави истински пари, защото процесорното време на тези секси машини не е най-евтиното нещо. И как да посъветваш клиента в най-изгодния за него избор? Дали да терминираш сесиите на допълнителен криптопроцесор, който така или иначе ще отнесе част от товара, но няма как да вземе съвсем целия допълнителен load. И колко точно би било това разпределение? Дали да отключиш отделен процесор с one time charge за Linux LPAR и OpenSSL, което струва едни пари, но пък плащаш веднъж и забравяш или да оставиш да се гърчи основния процесор, който за нещастие се плаща per usage?

Вече знам отговора. И знам, че е правилния – доказано перфектно. Струваше ми цяло едно кошмарно денонощие, но пък съм доволен… И научих доста – обичам такива ситуации, в началото на които си втрещен от неяснота откъде да подхванеш, но накрая стигаш до изхода и си спасен! Клиентът също следва да е доволен!

Очаква ме тежък weekend! Имаме два дни да вдигнем от една идея цяла система – момци, тръбата свири сбор – квартирата ми става development lab – да вземем да се позабавляваме, а?

А в понеделник само за един ден трябва да сътворя доклада за един security assessment. И не знам кога ще спя, но тази вечер смятам да имам фотоблог…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Йовко, ся… Не е честно. Знаеш, не се прави така. Поставяш проблем, правиш го интересен и ни оставяш така. Старая се да разбирам, че не можеш да говориш за работата си, ама прояви малко разбиране да му се невиди.

  Отговор

 2. Казуса беше далеч по-сложен отколкото е описан. Само ситуацията ако трябва да разкажа ми трябват 3-4 страници. Решението е много тясно обвързано с конкретната ситуация, която не е редно да разказвам. Няма как и да е шаблонно, защото обикновено един mainframe се ползва за много различни неща. Демек дори да го напиша, то е вярно за конкретния клиент, но не е правило. Самият извод е на база статистически test report къмто 40 страници, половината от които за жалост са property на компанията, за която работя… И не на последно място редно е клиентът да си получи консултантския доклад, за който си е платил вместо да го прочете в блога ми… така, че… съжалявам за teaser-а, но… нали не ме мразиш чак толкова ;)

  Отговор

 3. Ех, чак да мразя – не, но пък ако покажеш снимки и от вътрешността на такава машина съвсем ще забравя..

  Отговор

 4. На мен за какво ми е да ходя до машината. Задачата си беше чиста математика и research. Но някой път ако се окажа в комбинация с mainframe и фотоапарат може… и без това не се влиза лесно в такива помещения.

  Иначе ето ти: http://www-1.ibm.com/servers/eserver/zseries/z890/

  Отговор

 5. Воайори такива!
  Вместо порно да гледате, на машини ще се блещите ;).
  Не забравяйте – след 15 години този хардуер ще е безполезно остарял (както и сегашните „моми“, дето им се дивим :) )
  Спомнете си за Apple ][, мир на праха му! Телефоните ни сега са със стотици пъти повече памет, нали? За цветовете няма да говорим.
  Затова – недейте се заплесва по hardware-порно :-P.

  Отговор

 6. Ами!? Този хадуер е на повечко от 15 години и не само, че не е забравен ами в момента е в такъв разцвет, че май няма накъде повече. Това да не са PC-тата.

  Може би след 15-тина години някои скромни неща от тази технология ще са в къщите ни на домашните играчки, така както Формула 1 захранва производителите на леките коли с идеи…

  Отговор

 7. Всъщност, Пейо… ето да видиш, че не съм толкова лош. Намерих ти един документ, който е публичен и съдържа част от математиката:

  http://www-1.ibm.com/servers/eserver/zseries/security/pdf/Web_z890_Crypto_07282004.pdf

  Отговор

Ако искате да споделите нещо