Вчера репликирах един познат, че съм 300% overload, опитвайки се да бутам паралелно повече от дузина задачи/теми в офиса. Когато съм в проект понякога е тежко, но си концентриран върху проблемите от проекта, а когато провокираш появата на нови проекти понякога мултиплексирането между темите, хората и различните неща става толкова значимо, че умората буквално те скапва. И то тази част от съзнанието ти, което е склонно да жонглира с нещата и идеите, да мисли out of the box. Умората те прави обикновен и шаблонен…

На всичко отгоре идната седмица се оказа, че трябва да летя до Прага и се налага да организирам всичко на скорост в последния момент. Точно в този момент, разбира се, реших и да проучвам условията за кредити при различни банки. Пълна лудница…

През уикенда пропуснах поредния LUG meeting в Стара Загора – какво да се прави – има някаква орисия, че никога не мога да отида на LUG – все нещо се случва. Този път бе сватба – сватбата на най-добрия ми приятел…

Мислех си тези дни дали наистина отново не качих на раменете си твърде много теми и колко от тях ми стоят кухо за да ги пресея. Много от тях са безсмислени откъм усилия и резултати, а други са празни откъм хора и сподвижници. Купчината с непрочетени книги започна да расте твърде много на височина, дали защото чета повече online вече или просто защото не намирам време да си седна на задника за да чета за удоволствие. Проектът за Creative Commons фото-студио така си стои недописан. Всъщност направих само калкулациите – нужни са едни смешни пари на първо време – под 5 хиляди лева. И по-важното липсват още двама-трима души екип… Фотографите май са едно от най-комерсиалните племена на този свят.

Тези дни ми попадна едно интервю… не помня къде и с кого… Запечатах в съзнанието си една фраза от него… Звучеше нещо като: „Пожелавам си да имам силата да изоставям изпразнените от значение пространства“… И аз така…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. ал_шопов 7 юни 2006 в 14:15

  Все още не мога да се изоставя сам себе си.

  Отговор

 2. Ако успееш това ще е някаква форма на дзен ;-)

  Отговор

 3. За потребителски кредити ако искаш погледни тук: moitepari.bg/, а за ипотечни – creditland.bg – консултират безплатно.

  Успех

  Отговор

 4. Благодаря! Аз мога да ползвам преференциални условия към доста банки – трябва ми само време да ги прослушам всички…

  Отговор

 5. Иван Ангелов 8 юни 2006 в 2:52

  Каква е ролята на тези двама-трима души дето липсват? Не съм фотограф – само аматьорски се интересувам от фотография, но по принцип имам желание да помагам с каквото мога за Creative Commons фото-студио. Звучи интересно :) Би ли споделил повече подробности около идеята?

  Отговор

 6. Ами ще пиша скоро, но трябва да намеря време…

  Отговор

 7. Може би си от хората, които са успели да постигнат прекрасното съчетание – работата да им носи удоволствието в живота, от което всеки човек има нужда. Но дори и така да е – не прекалявай и не се уморявай твърде много, вредно е…

  Отговор

 8. Завиждам за командировката в Прага. Приятно прекарване там, доколкото може да бъде приятно, но като гледам поводът е достатъчно интересен сам по себе си :) Ще ми бъде любопитно да прочета впечатленията ти от Прага. Успех.

  Отговор

 9. И аз съм ентусиаст за фото-студиото.

  Отговор

 10. Можеш да ме имаш предвид и мен за СС-студиото. Бях ти казал преди доста вече време, че идеята ми допада, но не знам нито докъде е стигнала, нито дали ще имаш нужда от мен :) Бих помагал с всичките си ресурси и макар в момента да не са много, поне ентусиазъм мога да добавям :)

  Отговор

 11. Ами то всъщност е нужен малък екип и няколко ентусиасти на първо време така, че… :-)

  Отговор

 12. Верига цифрови фотоателиета са ми клиенти, и са свестни хора. Ако няма да са на загуба от мероприятието, вероятно с удоволствие биха предоставили каквато база имат. Не е безумно богата, но е по-добро начало от нищо.

  Отговор

 13. Всъщност парите не са особен проблем… Става дума за смешна сума на първо време, а и с течение на времето дори сам мога да го финансирам. Въпросът е, че това не е просто проект, а дълготрайно начинание и е нужен екип от хора – поне 3-4 или 5.

  Ще напиша тези дни по-подробно…

  Отговор

Ако искате да споделите нещо