Най-накрая. Поръчах го. След като разкарах всички други 85-ци. Най-мечтаният от мен обектив за всички времена

Някой ден даже и да замечтая за 85mm Zeiss, едва ли меракът ще е като за този. Обожавам рисунъка му. Остава ми още малко да зяпам снимки с него и като малчуганите да броя дните до Коледа…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Йовко ти си добър човек, и пишеш с най-много любов за фотография … Обаче истинския 85мм е 85/1.2L :-P

  Отговор

 2. Честито, Йовко!

  Аз имам 85 f/1.8 за Canon, но си спомням, колко време го чаках (от Щатите), и каква тръпка ми беше! 85mm си е класика. И дори след като взех D80, това си ми остана любимия портретен обектив и още снимам с 350D, що се касае до лица. Невероятно боке! Аз сега си мечтая за full-frame body. :)

  И пак, честито и чакаме да покажеш красоти!

  Отговор

 3. Бокето му наистина е ненадминато. Честито! :-)

  Отговор

 4. честито, йовко! определено никонския портетен мерцедес. и съм сигурен, че ще си струва всяка стотинка от цената. ще показваш портрети после :)

  (и аз преговарям с китайския дядо коледа за едно стъкълце, ама да видим)

  Отговор

 5. Мерси на всички, ама чакайте да дойде! Той всъщност вече е пристигнал на щатския адрес, където го засилих, но още не е при мен. Иначе, Евелин, решил съм с канонаджии трезвен да не споря ;-) Единственото, което е сигурно за 85/1.2L е че е по-светъл, за по-хубав няма неопровержими доказателства :-P

  Отговор

 6. ..освен, ако Евелин няма такъв и, когато пристигне твоя, не проведете малко тестове в еднакви условия. Аз очаквам някаква по-съществена разлика основно в рисунката.

  Самият аз бих направил малко сравнения спрямо 85mm f/1.8. Когато го купувах навремето, четох, че е ползвана специална технология, за по-качествен рисунък на бокето. Любопитно ми е, какво е положението с Nikkor-а.

  Около Коледа го чакаш, доколкото разбирам. Значи, ние да чакаме резултати около Стефановден. :D

  Отговор

 7. 85/1.2L наоколо колкото щеш. И тестове колкото щеш из мрежата. Аз викам да снимаме – тестовете има кой да ги прави. :-)

  Отговор

 8. Честито! Според моите наблюдения (само гледане на снимки по мрежата) рисунъка на повечето никонски стъкла е най-слабата им страна. Никонците в масатата си не са фенове на отворена бленда. Друг е въпросът доколко 1. 4 на 85мм е най-полезното нещо…

  Отговор

 9. Някои хора не харесват и рисунъка на Дали – аз го обожавам ;-)

  Отговор

 10. Честито! За тебе обектив, за други нова амортисьорна вилка за колелото :D

  ПС: Снимката 1:1 ли е? Ако е, то тогава този обектив ще стои наистина импозантно! Само страшни голи мацки с него! ;)

  Отговор

 11. Присъединявам се към Владимир:

  Само страшни голи мацки с него! :-D :-P

  Честит обектив, Йовко! Изглежда обещаващ… ще разказваш (и показваш) после ;-)

  Отговор

 12. Ей, само за голи мацки си мислите, ей!… А това Nikon са го правили за портрети ;-)

  Отговор

 13. „Ей, само за голи мацки си мислите, ей!… А това Nikon са го правили за портрети“ – ми то нищо не пречи мацките да са голи, пък ти си им прави портрети:)
  Иначе честито и от мене. Аз обаче при наличието на 50/1.8 и 105 микро ВР засега ще се въздържа от покупката на това бижу, и ще инвестирам малко средства за осветление.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо