Anger Management

Вчера се сдобих с два стари Dell Optiplex G1 за по $12 всеки, с готин slimline профил. Единия с P2 на 300, а другия на 350MHz – без памет и дискове. Памет и един диск си имам в резерва, но другия засега е diskless.

Това не е проявление на колекционерската ми страст (Калоян го нарича хардуерна геронтофилия). Единия е нарочен за VPN рутерче, а другия ще влезе като standby node на домашния ми файлов high-availability клъстер. Хората си пишат това, което си свалят от Интернет на CD-та. Аз реших, че ми е по-удобно, евтино и сигурно да си скалъпя Linux клъстер. Така винаги нещата ми са под носа, винаги са up2date и няма как да загубя нещо освен ако бомба не падне да взриви и двата node-а заедно. Инвестицията е единствено два hard диска и две смешни машини като горните, че дори и по-слаби. Сега като ми трябва нещо от архивите ми трябва всеки път да преровя два-три огромни шпиндела със CD-та и обикновено ми се доплаква от яд за загубеното време.

Голямо търкане на мръсотия падна снощи, но машинките вече светят. Адски безшумни са – почти като любимия ми IBM 300GL – най-тихия компютър, който съм притежавал някога.

Пробвах и скенера – резултатите са според очакванията. Без да са вълшебни са съвсем прилични. Като почти не съм се престаравал в калибровката – със сигурност мога да постигна по-добри. Както и да е качих петнадесетина снимки в галерията от миналата година за проба…

И преди да си легна, час и половина след полунощ, добре се повеселих с това:
http://overgrow.com/edge/showthread.php?t=517065

А епистоларното криминале на Еленко с ArenaBG определено е добро начало на деня:
http://www.eenk.com/?p=221
http://www.eenk.com/?p=222
http://www.eenk.com/?p=223

Де да имаше повече като Еленко! Защото, сигурен съм, средностатистическия user (разбирай БГ-поданик) би се хилил кретеноидно на постъпката му.

Питам се кога едно общество, възпитавано от free-тата, BSA и стремежа към дребната далавера ще узрее за creative commons, свободната култура, където адски (ама наистина АДСКИ!) важно е поне взаимното уважение…

1 коментар за “Anger Management”

  1. Като средностатистически БГ юзер, и аз се хилих кретеноидно… но на диалога. Кой крив, кой прав, кой на кого симпатичен – ясно. Но и двете страни са готини до безобразие в преписката си! 🙂 А това си струва добрата дума.

Вашият коментар