Когато преди четири години писах това, стисках палци нa всички тези млади хора, с които се бях запознал съвсем скоро, някой ден да ме поканят на това, което всъщност се случи вчера.

А вчера видях стотици, изкушени от фотографията – дали само като хоби, или като страст или професия няма особено значение – едва да успяват да се разминават из триетажния нов дом на Photosynthesis на ъгъла на Васил Левски и Паренсов в столицата. Всички усмихнати и някак у дома си. Видях сбъдната мечтата на Петрос, за която той говореше тогава с блясък в очите, когато аз му споделях моята за C3. Там бяха едни от най-добрите фотографи на България. Там бяха и много любители, довели свои приятели. Имаше и страхотна изложба.

Новото място на Photosynthesis, всъщност вече наистина е място – и много повече от магазин. На приземния етаж е разположена галерия и принт-център, който освен модерен голямоформатен печат ще предлага и класическо копиране от филм на хартия до размери 60/40! На основния етаж е разположен светъл и добре подреден магазин, из витрините на който човек може да намери почти всичко – от любителски компактни апаратчета, до най-скъпите профи тела и обективи и маниакални брандове като Leica. Също и малко портретно студио и много аксесоари.

На горния етаж след около месец ще започне да функционира кафе-галерия, което също ще се ползва и за срещи, курсове, презентации, обучения и… разбира се… за показване на добра фотография.

София имаше нужда от такъв център. Не само София. България, фотографията и изкуството изобщо имат нужда от такива места, където си заобиколен от приятели, с които можеш да общуваш и разговаряш наживо – в галерията, в кафето или магазина…

И понеже с времето се запознах с почти всички около витрините и офиса на Photosynthesis и много от тях чувствам като свои приятели, бях щастлив да видя отново блясъка в очите им вчера. И в тези на Петрос, Юлия, Милен, Лидия, Светлана и останалите… и в тези на повечето им гости…

И ако преди 4-5 години им стисках палци, снощи им пожелах да продължават напред, защото те вече са заслужили успеха си. Със сигурност им е било трудно, със сигурност не всичко е било съвършено. И вероятно още не е. Но важното е, че не се отказаха и вече имат своето място за фотография, хора и идеи в действителност. И ако New York си има своя легендарен B&H, ние в София вече си имаме мечтания от много хора Photosynthesis. А легендите се случват освен с много усилия и с помощта на много приятели, каквито очевидно не липсват на Photosynthesis.

Текущата изложба на Димо Калайджиев – Пътят на коприната – пребродил хиляди километри с мотора си из Турция, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан и обратно до България – ще бъде там до 28 юни, а на 24-ти в кафе-галерията от 19:00 ще има и среща-разговор с него.

От 28 юли до 9 август – най-накрая един фотограф от световна величина и мой учител и скъп приятел – Начо Каменов (kubeto) ще сбъдне неговата мечта за уникална собствена изложба, която е решил да нарече „Фантазии“. Това е една изложба, която дори аз изстрадах като свой личен провал, неуспявайки да му помогна да намери финансиране за да я направи миналата година. Знам и колко много той мечтаеше за нея. Сега се сбъдва именно, където може би е мястото.

Изобщо програмата на Photosynthesis Art Center за лятото е страхотна. Не се сещам за нито едно събитие в нея, което си заслужава да бъде пропуснато.

И както обикновено… по подразбиране всички са поканени :)

Накратко за Йовко Ламбрев

ИТ и Интернет експерт, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Йовко, успя да ме разплачеш… Струваше ни много… усилия, енергия, време, надскачане на себе си и на това, което си мислим, че можем да дадем от себе си. И сега, благодарение на теб, успях да го погледна отстрани и да разбера, че си струваше. Благодаря ти за думите!

  Отговор

 2. Как да не си е струвало? Аз толкова усмихнати хора на едно място като вчера не бях виждал скоро! Само заради това си е струвало… А това е енергия, която няма да остане без ефект. Браво на вас! :)

  Отговор

 3. Йовко, много добре си го написал!

  Мястото е страхотно!

  Силно се надявам фотографското изкуство да става все по-познато и харесвано в България.

  Отговор

 4. Поздравления и успех!
  Радвам се много ;)

  Отговор

 5. Браво! Ще се отбия тия дни, за да го разгледам! Може ли някак да пращаш в онази мини-мини-соц. мрежичка подобни събития. Аз си признавам и се чувствам виновен, че не следя сайта на ФотоСинтезис, но… можеше и аз да се отъркам у истински фотографи, че знае ли човек…

  Отговор

 6. Споделям мнението ти, Запознах се от година по пленерите с екипа на Фотосинтезис и те дават всичко от себе си! А новия магазин е просто прекрасен – той осъществява не само мечтата на Петрос, но дава възможност на фотографското общество у нас да общува чрез прекрасни изложби и интересни прожекции, а скоро ще можем и да изпием и по Капучино и да дискутираме своите малки и големи мечти! От името на всички фотолюбители брагодаря на всички от Фотосинтезис, благодарение на които се осъществи тази мечта!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *