BHPhotoVideo.com

BHPhotoVideo.com

Има един култов магазин за фотография (и за други неща) – намира се в Ню Йорк. И на няколко етажа там, можете да потънете в манията си по фотографска, видео, аудио, компютърна и entertainment техника и аксесоари. За този магазин се носят легенди – но това, което мои приятели са ми разказвали е удивителното усещане за комфорт и приятелство в магазина, че там всички зад щанда са вманиачени фенове на фотографията, видеото или всичко, което продават. Много магазини предлагат професионални консултанти зад щанда, които да ориентират купувачите какво е най-доброто за тях сред всичкото многообразие на пазара, но в B&H консултанта обикновено е съвсем истинско профи (фотограф или видеооператор) или най-малкото същия запален любител като вас и познава в детайли техниката за която го питате, защото лично я използва и обича. Всяко нещо може да се пипне, пробва и обсъжда с верния човек, който харесва марката или с друг негов колега, който предпочита друга алтернативна марка или модел. А цените – са едни от най-добрите в света.

Ако някой ден отида в Ню Йорк (въпреки огромното ми принципно нежелание да стъпвам на територията на тази държава) със сигурност едно от нещата, които ще са в топ 3 списъка на нещата, които трябва да направя там е да посетя меката на фотографията B&H.

Магазинът си има и сайт на очевидния адрес bhphotovideo.com, който също както и offline магазина не работи в петък следобед и събота, както и на големите еврейски празници, което го прави интересно явление в мрежата. Всъщност за да съм прецизен, в такива дни сайтът работи като информационен каталог, но не приема поръчки заради религиозните убеждения на собствениците и създателите му.

Винаги съм използвал сайта като безпогрешен справочник за различни модели оборудване, съпоставки между тях и ценова информация, разбира се. За жалост цените у нас са далеч от щатските за твърде много неща, но наскоро използвах едно пътуване на приятел до там за да си поръчам нов flash meter. Останах очарован от начина, по който B&H обслужва и online клиентите си! В момента, в който щракнах на стоката, която бях решил да поръчвам сайта ме уведоми, че в момента може същата стока да се поръча на по-добра цена от обявената и сумата слезе надолу с около 50 долара… Попълване на форма – лека и прецизна – без досадни и незадължителни глупости… После първо беше поздравителното писмо, че съм нов клиент! Прави добро впечатление и не струва нищо. След потвърждаване на поръчката получих второ писмо, съдържащо уведомление, че поръчката е приета, кредитната ми карта е charge-ната и стоката ще бъде изпратена с избраната от мен куриерска агенция и услуга на следващия ден, но аз ще получа допълнително писмо, когато това е факт. Излишно е да казвам, че това се случи навреме, заедно с напомнянето, че в тридневния срок на доставка е включен един уикенд, което означава, че стоката ще пристигне на посоченият от мен адрес на петия календарен ден (бях избрал UPS – 3 days delivery), което са работни дни. Допълнително B&H предлага интерфейс от/към сайта на UPS, където tracking системата на пратките е меко казано перфектна.

Като цяло усещането, дори online, че това е онзи фенски магазин B&H, за който си слушал легенди се потвърждава изцяло. Легендата, че си дондуркан клиент (включително online) е доведено до съвършенство. Всъщност много малко е това, което създава това впечатление, в сравнение с останалите online магазини, при които то липсва. И не струва почти нищо на фона на това, че опитал веднъж, винаги ако бих могъл, бих пазарувал само от B&H.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България