Blogday 2007

Blogday 2007

Наскоро един мой добър приятел ме попита дали има българска версия на WordPress и аз веднага му изпратих линк към сайта на Ники Бачийски. Отговорът му беше нещо като „Хм, а защо не успях да го намеря с Google?“. А аз пък репликирах: „Като станеш блогър няма да имаш нужда от Google за да научаваш нови неща“. Разбира се, казах това с нужната доза ирония, която напоследък Google си завоюва, но всъщност извън шегата блогърите като общност, мрежа, даже мрежа от пресечени социални мрежи, наистина са нещо (не искам да казвам явление), което светът досега не познаваше.

31 август е ден, в който всеки блогър може да представи на останалите пет нови блога, които са му направили впечатление и всъщност така да направи нови сечения, да увеличи blogroll-а на другите с нови блогове, да спомогне мислещи по сходен начин хора да започнат да се четат, да обменят мисли, или пък да поспорят 🙂

Ето моите 5 предложения, които напоследък следя с удоволствие:

  • Anna in your head:) – моят абсолютен фаворит напоследък. Блог на съвременна, интелигентна млада жена, с виртуозен изказ, която няма тревоги да нарича нещата с истинските имена, не се страхува да разговаря със себе си, да се вглежда в останалите, да бъде пряма, разсеяна, влюбена, гневна, разнежена, вулгарна, деликатна – каквато трябва… с две думи истинска, жива… себе си.
  • Една изменена реалност е блог, който няма да пропуснете ако се зачетете в предходния. Отново момиче. Подписващо се като bb. Очевидното приятелство със SS (aka Anna) няма как да се случи между хора, които нямат общ поглед към нещата от живота. Хвана ме отново с вглеждането… в себе си и наоколо. И след като мярнах и мотото, че… you don’t need eyes to see, you need vision… нямаше как да не добавя нов блог в четеца си.
  • Strobist не е нов блог, но го открих наскоро. А едва от няколко дни RSS емисията му е пълна, което много ме радва. Темата е фотография, но това не е фотоблог, а източник на невероятно оригинални идеи и споделен опит. Не се сещам за друго подобно място, където в толкова свеж стил да бъдат разказани толкова много нестандартни трикове за правене на снимки с подръчни неща, с импровизация, с мисъл. Чета го с невероятно удоволствие.
  • Photo Traces вече е класически фотоблог. Авторът му Виктор Елизаров е украинец, който живее в Канада. Пада си по пейзажната и природна фотография, градския ърбън. С удоволствие следя всяка негова нова снимка.
  • Приключенията на лоса Евстати и хипопотама Архимед също не е нещо съвсем ново, нито е точно блог, но нищо не му пречи и да бъде, понеже RSS-емисията е налице и аз се усмихвам предварително щом видя в четеца си, че има нещо ново там. Кратките комиксчета са велики!

http://technorati.com/tag/BlogDay2007

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България