Чалга everywhere

Чалга everywhere

Има две-три радиостанции в българския ефир, които се отличават с нещо от популярната вълна на CHR-формата. CHR иде да рече Contemporary Hit Radio или по родному „радио за съвременни хитове“. Да, същата боза дето ни залива от 9 от 10 радиостанции, във всеки 6 от дузина заведения (в останалите шест от дузината най-често бичи поп-фолк). Всъщност чувствам как ще последват коментари под този текст какво му е лошото на CHR музиката и как така я сравнявам с чалгата.

Ами така – границата не е кой знае колко забележима. Чалгата е музиката на масите – от това дали ще е поп-фолк или поредното „черно“ зависи единствено target-групата на почитателите на съответния стил. Не ме разбирайте погрешно – аз също слушам CHR понякога и старателно избягвам поп-фолка, но това, което ме дразни в цялата история е липсата на нещо различно.

В софийския ефир към днешна дата има едва няколко специализирани радиостанции като например Jazz FM и Classic FM. Радио Nova също е нещо ценно със собствения си облик и стил, въпреки че е жанрово по-разнообразно. Тангра беше затворено навремето – отскоро за щастие се появи в Интернет в като Тангра Мега Рок, което обаче не точно същото, доколкото не мога да го слушам в колата си.

Но какво ни очаква в идните дни. Миналата седмица СЕМ е променила профила и името на Jazz FM, утвърждавайки на негово място поредната CHR-програма с име NJoy. Classic FM също освобождава честотата си, за поредното (отново) news & talk радио. Закривало се и „риалити“ радиото NET, което едва ли е голяма трагедия предвид факта, че и без това никой не го слуша.

Трагедията няма да е съвсем пълна, защото Jazz FM за щастие не се спира, а ще продължи да излъчва, но за жалост само за София. Classic FM ще бъде приютено на честотата на Алма Матер, като част от неговата програма и новото симбиозно радио ще се нарича „Алма Матер – Класик ФМ“ (последния да затвори вратата).

Да, ще каже някой – мениджмънта има право да управлява капиталите си така, че да си докарва повече кинти от реклама. Очевидно от CHR-радио ще се печели повече. Горните радиостанции така или иначе са част от една радиокомпания, която точно 3-4 дни след горните промени биде закупена в 75% процентa от Болкан Нюз, която притежава една друга медия пръскаща гига-чалга и комерс в родния ефир – телевизията bTV. Демек очаквайте NJoy – радиото на bTV. Само дето има едно друго не особено чистичко поведение…

Jazz FM е жанрова радиостанция и като такава е спечелила конкурс да бъде именно тя, а не някоя друга. Т.е. тя е прецакала останалите в конкурса за да бъде избрана като джаз-радиостанцията на България (няма шанс за втора такава – малко сме), след което след време обаче иска от СЕМ да се превърне в CHR и СЕМ козирува и гласува промяната. Я, колко лесно се заобикалят някои препятствия?

Да, съгласен съм, че много по-малко хора слушат Jazz FM отколкото кое да е хитово радио, но Jazz FM си има своята публика и… мисия. Classic FM също. Нали никой не си мисли, че формулата Алма Матер – Класик ще просъществува дълго? Естествено, че не… Просто това е начина след време да се каже, че и така не е гот и да се закрие, но ето видите ли опитахме. Jazz FM поне остава за София (засега) и аз съм happy… Факт е обаче, че това ще свие печалбата му от реклама, защото то става регионална радиостанция за тесен кръг фенове и… в някакъв момент парите отново ще имат по-голямо значение от мисията

Та ако не искаш да направиш една формула печеливша, то определено тя няма как да стане такава.

Дано по-скоро имам радио с IP-адрес в колата си тогава да ги видя конвенционалните медии, колко години по-късно ще са се загробили с нискомозъчното си съществуване.
Link: www.sky.fm

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България