Чалга everywhere

Има две-три радиостанции в българския ефир, които се отличават с нещо от популярната вълна на CHR-формата. CHR иде да рече Contemporary Hit Radio или по родному „радио за съвременни хитове“. Да, същата боза дето ни залива от 9 от 10 радиостанции, във всеки 6 от дузина заведения (в останалите шест от дузината най-често бичи поп-фолк). Всъщност чувствам как ще последват коментари под този текст какво му е лошото на CHR музиката и как така я сравнявам с чалгата.

Ами така – границата не е кой знае колко забележима. Чалгата е музиката на масите – от това дали ще е поп-фолк или поредното „черно“ зависи единствено target-групата на почитателите на съответния стил. Не ме разбирайте погрешно – аз също слушам CHR понякога и старателно избягвам поп-фолка, но това, което ме дразни в цялата история е липсата на нещо различно.

В софийския ефир към днешна дата има едва няколко специализирани радиостанции като например Jazz FM и Classic FM. Радио Nova също е нещо ценно със собствения си облик и стил, въпреки че е жанрово по-разнообразно. Тангра беше затворено навремето – отскоро за щастие се появи в Интернет в като Тангра Мега Рок, което обаче не точно същото, доколкото не мога да го слушам в колата си.

Но какво ни очаква в идните дни. Миналата седмица СЕМ е променила профила и името на Jazz FM, утвърждавайки на негово място поредната CHR-програма с име NJoy. Classic FM също освобождава честотата си, за поредното (отново) news & talk радио. Закривало се и „риалити“ радиото NET, което едва ли е голяма трагедия предвид факта, че и без това никой не го слуша.

Трагедията няма да е съвсем пълна, защото Jazz FM за щастие не се спира, а ще продължи да излъчва, но за жалост само за София. Classic FM ще бъде приютено на честотата на Алма Матер, като част от неговата програма и новото симбиозно радио ще се нарича „Алма Матер – Класик ФМ“ (последния да затвори вратата).

Да, ще каже някой – мениджмънта има право да управлява капиталите си така, че да си докарва повече кинти от реклама. Очевидно от CHR-радио ще се печели повече. Горните радиостанции така или иначе са част от една радиокомпания, която точно 3-4 дни след горните промени биде закупена в 75% процентa от Болкан Нюз, която притежава една друга медия пръскаща гига-чалга и комерс в родния ефир – телевизията bTV. Демек очаквайте NJoy – радиото на bTV. Само дето има едно друго не особено чистичко поведение…

Jazz FM е жанрова радиостанция и като такава е спечелила конкурс да бъде именно тя, а не някоя друга. Т.е. тя е прецакала останалите в конкурса за да бъде избрана като джаз-радиостанцията на България (няма шанс за втора такава – малко сме), след което след време обаче иска от СЕМ да се превърне в CHR и СЕМ козирува и гласува промяната. Я, колко лесно се заобикалят някои препятствия?

Да, съгласен съм, че много по-малко хора слушат Jazz FM отколкото кое да е хитово радио, но Jazz FM си има своята публика и… мисия. Classic FM също. Нали никой не си мисли, че формулата Алма Матер – Класик ще просъществува дълго? Естествено, че не… Просто това е начина след време да се каже, че и така не е гот и да се закрие, но ето видите ли опитахме. Jazz FM поне остава за София (засега) и аз съм happy… Факт е обаче, че това ще свие печалбата му от реклама, защото то става регионална радиостанция за тесен кръг фенове и… в някакъв момент парите отново ще имат по-голямо значение от мисията

Та ако не искаш да направиш една формула печеливша, то определено тя няма как да стане такава.

Дано по-скоро имам радио с IP-адрес в колата си тогава да ги видя конвенционалните медии, колко години по-късно ще са се загробили с нискомозъчното си съществуване.
Link: www.sky.fm

14 коментара за “Чалга everywhere”

 1. ами йовко то като гледам това е собственост на digitally imported. направо велико и-нет радио. не ми е попадала информация за радио с айпи в колата, но ако това стане или наште си станции ще напълнят ефира с новини за да се издържат (което става най-често) и ще глътнат вода, илиииии ще подобрят услугата си.

  аз само di.fm слушам като ми се слуша някакво радио..

 2. Като помня опита на Тангра, за което началото на края сложи точно „решение на мениджмънта“, само мрачни мисли ми идват в главата. А щом се е стигнало до там да оставят Jazz FM само за малък кръг столични любители, нали се сещаш прелюдия към какво е това…

  Дори на честоти в няколко града, едно радио не винаги е печелившо. Особено когато е с толкова специфичен формат. А само в един град? Аз не мога да повярвам, че ще е рентабилно, дори да му свият разходите до крайност. Но и не мога да повярвам, че ще го загробят – слушам най-често него и МиЛа Голд… Но аз навремето и за Тангра не вярвах… Как ми се иска да го отхвърля тоя натрапващ се паралел, ако знаеш…

 3. Е, Йовко, в някакъв смисъл парите винаги са по-важни от мисията. Или пък това са две категории от съвсем различни области. Недей да съжаляваш, че „чалгата“ владее. На нея това й е работата, да е „contemporary hit“, затова и наричаме всичко масово „чалга“.

  Нито джазът, нито класиката ще загубят нещо от поредния наплив на „масова култура“. Като се замислиш… не е ли това частичка от големия кеф, да си различен, без да изпадаш чак в елитарност. Но все пак различен и леко встрани от масовката. А масовки винаги има. Но пък хората не прекарват живота си в тях; в някой момент решават да изиграят по-главна роля в живоота си.

  Или пък си остават в масовката… но щом така искат, халал… 😉 Идеята ми беше, че „Пънку нема’а умре!“ А на пазара винаги са били на почит именно масовите, чалгите… Но животът е и повече от само пазар. 🙂

 4. За съжаление развитието на ефирните радиа прилича на гротеска. На първо място отрицателно влияние отказва рекламния пазар, който налага на едно радио да се чалгизира, за да бъде слушана рекламата по него и от там радиото да печели от повече поръчки за излъчване на рекламни клипове. Да не говорим, че е пълно безобразие над 5% от ефирното време да е запълнено с реклами. За някои радиа то е и повече. Всъщност до някъде може да се приеме оправданието, че лицензионните такси за ефирна честота са високи и за това радиата са принудени да се съобразяват с рекламодателите. От друга обаче, всичко това е един остарял модел на съществуване на една медия.

  Бъдещето е на радиа, които се поддържат от слушателите си. Имам предвид радиа, които са предназначени за точно определена аудитория хора, които са некомерсиални и не излъчват реклама и предлагат качеството, което аудиторията изисква. В момента ефирните радиа нямат обратна връзка, чрез която да знаят какво точно изисква аудиторията и дали тя е доволна от чутото. В това отношение интернет радиата са единствената за момента алтернатива. Поддържането им не е трудно, прави се преди всичко от ентусиасти (вярно, има и комерсиални интернет радиа, но те са избрали верния модел на съществуване). Давам пример с http://www.hmsu.org, което е хостнато в СУ и е напълно некомерсиално радио (Георги Пенков е идейния и технически двигател на това радио). Няма какво да говоря за Digitally Imported (www.di.fm). Изобщо радиата на различни общества са по-добрият вариант за развитието на радиото като медия. Всичко друго като форма за развитие за мен е неубедително.

 5. Обратната връзка… Преди около месец ми звъняха в къщи от агенция за проучване точно на това кои радиостанции и каква музика се слуша. Първо във въпросника си изобщо нямаха отговор за Интернет радио. Второ във радиостанциите изобщо липсваше Jazz FM+. Трето държаха ме близо 20 минути да слушам части от парчета и да ги класифицирам. Беше пълно с чалга, по-малко рап, съвсем малко популярна музика, едно рок парче (20-ти век на Щурците) и никакъв джаз. Е каква преценка може да се направи така? И като капак, накрая ме питаха дали бих участвал в 3 часово предаване, в което да правя нещо подобно. Щяло да ми се заплати времето и да ми сервират напитки. Е, много ми замириса тази работа.

  Още по темата повдигната от Весо. Допреди известно време (преди да ми подменят дънната платка) слушах Jazz FM+ с радиотунер в компютъра си. Но напоследък единственото, което ми харесваше беше, че мога на 11120 да пратя SMS и да науча какво слушам в момента. Музиката беше станала доста еднообразна. Сайта им беше в безобразно състояние. Нямаше как да им кажeш, че не ти харесва работата им напоследък. Откакто свалих Screamer Radio вися почти непрекъснато на джаз станциите там. Казах и на някои познати. Вече не слушат Jazz FM+.

 6. Радио Едно също се различава до голяма степен от „CHR“ и е много приятно за слушане (мисля, че е на 106.00Mhz в София). За съжаление обаче въпреки че се слуша на много места в страната, дори в София понякога е трудно да се хване. И все пак в днешно време мисля, че е безмислено да се слуша радио на компютъра при положение, че можеш да си заредиш playlist-а с песните и да сложиш на shuffle. Е вярно, че ще чуеш някое ново парче, ама не е задължително да ти хареса, пък и ако няма къде да погледнеш как се казва понякога е много дразнещо.

 7. Как ще махнат Джаз ФМ?!:( Това е нещо ужасно!!! Верно въпросът е принципен за мен – аз след няколко месеца живот и здраве прииждам ща не ща в Големия град, ама не могат да махнат най-доброто радио! Радиото на СВОБОДНИТЕ ХОРА, както самите те твърдят! Не може ли да се направи нещо?! Дори от Германия си пусках Джаз ФМ…!!!

 8. От край време се говори как ефирните радиа са прекалено много и броят им трябва да намалее (това е и моето мнение). Вместо това обаче се заменят независимите и различните с безброй CHR клонинги. Май е закономерно, защото независимите и различни хора също вече са няъде навън, и остават само масови слушатели в класа чалга-CHR. Все пак да отбележа, че Джаз ФМ не спира да съществува, нито ще си мени честотата. Просто няма да се излъчва извън София, което наистина е жалко. А за примера с Тангра, там нещата бяха точно обратното – Тангра беше само софийско радио, и „голямата промяна“ да започне да излъчва за 14 града се оказа само прелюдия към края на радиото.

 9. Вече има някакви дребни устройства, с които може да се слуша радио като с уокмен и някои от сд плеърите правят това. В Технополис може би можеш да се поинтересуваш какви са те и колко ще ти струва.

 10. Че е трагично положението, трагично е. Явно на някого не му харесва, че по някое радио може да се слуша повече музика отколкото реклами и се прави всичко възможно това да се промени. Измина се пътят от некомерсиална музика с малко реклами, през малко по-комерсиална с повече реклами и сега следват и финалните надписи с комерсиализирането на JAzzFМ и най-сетне слушателите ще задоволят глада си за повече прах за пране и консумативи по радиото. Прекрасно просто. Но начин се намира… и както се вижда слушателите на по-малко слушаните станции, виждайки в какво ги превръщат, напускат потъващия кораб и се ориентират към интернет радиата, където както е известно за всеки има по нещо.

  И аз вече не слушам JazzFM, не ми се ще е така, но за съжаление е така. Открих заместник в Sky.FM Smooth Jazz и Di.fm и съм доволен. Нека се лее BTV и от радиото… май единственото хубаво нещо на тази телевизия се оказа ръчният часовник, който си купих от Fan Fashion преди 3 години, оказа се качествен. 🙂

 11. Sky.FM Smooth jazz не се отличава с особенно разнообразие в програмата си . би могло да е алтернатива за 2-3 дни обаче след това писва също. В USA, DC си имат много добро smoot jazz радио и дори ми се струваше , че до голяма степен Jazz FM+ копираше стратегията им за избор на музика и т.н.

Вашият коментар