Благодарение на много усилия, в комбинация с доста несвършена работа, и в мандата на едно правителство, което най-малко заслужава да се фука с подобен успех, в крайна сметка новината си е новина – след три месеца България ще бъде член на ЕС – и това е повече от добра новина. Добра новина е, че няма да има предпазни клаузи. Лошо е, че те ще висят като дамоклев меч постфактум над главите ни. И това е гигантската черна точка за управниците ни. Дано не забравяме да им го напомняме – има непростими грехове. Няма такова влизане в ЕС като нашето. Отново сме уникални… Но какво пък – като не може по-добре сигурно и това е о’кей.

Всъщност това е очакваната новина – обратната (почти) някак нямаше как да се случи…

Тази новина, обаче, принципно не променя нищо! След три месеца няма да бъдем повече или по-малко европейци, отколкото сме сега. Няма да бъдем повече или по-малко българи. Няма да бъдем повече или по-малко балканци, умни, глупави, наивни, красиви, богати или дебели… Ще си бъдем същите. Защото не от новините или паспортите ни зависи какви ще бъдем. Дали ще бъдем различни е избор и воля – за съжаление – обща…

Ако като обикновени българи така и не проумяхме, че е добре да се понапъваме отвреме на време за да се грижим за посоката, в която се движи влакът на съдбата ни, то поне като европейци дано да го умеем повече.

При всички случаи… Честито!

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. „Шулц подчерта, че приемането на всяка нова страна в ЕС обогатява съюза и спомага за икономическото му развитие. Ние ще приемем България и Румъния, защото имаме нужда от тях, заяви той.“

  Отговор

 2. Заедно с Румъния увеличаваме населението на Европа с 6% и добавяме едва 1% към брутния вътрешен продукт…

  Отговор

 3. Браво на нас, все пак. Мястото ни е в този съюз – и географски и политиечски и културно. От Сблъсъкът на цивилизациите до днес има напредък. Източното и западното християнство са по-близки помежду си, отколкото което и да е от двете и другите.

  Отговор

 4. Този 1% от брутният вътрешен продукт не е ли „добра“ новина за ЕС? В смисъл, че ще има още пазар за стоки, произведени в другите страни от ЕС. Малко ми е странна тази логика, но все още във страните от ЕС няма чак толкова глобално мислене – за ЕС като една единна държава. А нали тенденцията е такава -> „единни в многообразието“. Та надали точно това ги е притеснявало „европейците“ при вземането на решението.

  Отговор

 5. Честито! Давам му 20 години на ЕС, в краен случай – 65 (това все пак са много мощни икономики, едва ли ще успеем да ги сринем така бързо и качествено, както се справихме в СИВ :)). След това ще си говорим :).

  Учете китайски :)!

  Отговор

 6. Относно този 1%, който с Румъния бихме добавили към БВП на ЕС:

  Свързването на две икономики не е просто аритметично събиране на две „икономически мощности“. Ако събирахме две статични и невзаимодействащи си части, като примерно теглото на две купчини пясък, тогава аритметиката е приложима:

  1 тон пясък + 1 тон пясък = 2 тона пясък

  Икономическото свързване е по-сложно от едно аритметично събиране, защото те не стоят независими една от друга, а взаимодействат помежду си. Освен че ще бъдат заедно, между тях ще има обмяна на хора, капитал, стоки и идеи. Всичко това влияе на величината БВП по нелинеен начин.

  За аналогия ще дам сливанията в бизнеса (M&A). Там сливането на две фирми не винаги значи аритметично събиране на приходите, печалбите и т.н. Понякога резултатите са по-добри, понякога са по-лоши. Т.е. понякога 1+1>2 , понякога 1+1

  Отговор

 7. Леле, къде ми е останалата част от коментара?!

  WordPress да не би да изрязва текста над определен брой символи? Аз бях написал доста повече от показаното!

  Отговор

 8. Нищо не изрязва по принцип… нямам представа къде ти е продължението :-)

  Отговор

 9. Сигурно в битовото небитие /dev/null ~8-0

  Отговор

Ако искате да споделите нещо