Четири свещички

Ако блоговете бяха хора, днес на тортата на този блог трябваше да бъдат позиционирани (и издухани) четири свещички. Понеже в историята остават четири години блогване и започвам петата. Всъщност освен за хронологията това няма особено значение. Тези дни си мисля какво точно се е променило през тези четири години – в offline света, в Интернет, в личния ми свят и светоусещане. Твърде много неща не са същите. Страшно много неща… За някои от тях със сигурност ще пиша занапред. За други – едва ли… Няма как да съм сигурен днес.

Така или иначе този блог след малко ще се появи отново online след еднодневно прекъсване и ще бъде малко или много по-различен. Очевидното е видимо – нова версия на WordPress, с експлоатиране на новите благинки, които предоставя и нова тема. Понеже с възрастта човек става мързелив, прекратявам практиката да custom-изирам дизайн шаблоните на темата, която използвам. По простата причина да мога да се възползвам от автоматичните обновявания на темплейтите без допълнителни усилия. Все повече блоговете се четат през RSS-четец, което обезсмисля малко или много конкретния дизайн. Преди около две години престанах да пипам кода на WP за да напасвам сайта си, а само този на темплейтите. Сега WP 2.3 и widgets-организацията ми дават възможност да не пипам и кода на шаблоните. Това си води и дребни неприятности като например факта, че кодът на сайта в момента не е валиден XHTML, доколкото някои от новите plugins и самата тема имат дребни бъгчета за отстраняване в тази насока, но това ще направя като пиша до авторите им, за да бъде поправен mainstream source-а и се надявам те да възприемат корекциите.

Силно редуцирани (до 7) са категориите, в които ще разпределям постовете си, а занапред те ще бъдат tag-вани с ключови думи. Съответно облакът от tag-ове ще набъбва с времето…

Всъщност днес не завършва миграцията, която започнах вчера – ще завърши едва догодина, защото всеки ден ще преглеждам старите си постове, писани в съответния ден, но на предходни години. Ще ги прочитам и tag-вам, както преценя, включително ще отстранявам разни исторически наследени неудобства, които си нося още от миграцията от MovableType, с който започнах, а и първите версии на WP.

В характера ми е да преподреждам от време на време неща, които с времето са се натрупали по бюрото ми и са на път да се сринат на пода. 🙂

С изключение на blogroll-а, който ще обновя в близките дни, на сайта ми няма да има повече Links page, вместо което ще ползвам del.icio.us. Започвам и sideblog с кратки бележки, които ще се появява в RSS-а ми, но на сайта ще се показва само най-последната публикация в карето Scratch Pad (иначе всички бележки ще са достъпни само в архивите на едноименната категория). Няма повече да показвам статистика за най-коментираните статии, защото това привлича top-внимание към тях и ги превръща в някакъв своеобразен център на блога. За сметка на това ще използвам нов чуден plugin за стари публикации от миналото. Има още няколко дреболии, които не си струват вниманието, освен може би новия favicon 😉 А и със сигурност още много неща ще се напасват в движение… 😉

Повече приятни преживелици с новия yovko.net – и на мен, и на тези, които си губят времето с четенето му 😉

22 мнения за “Четири свещички”

 1. Йовко, нека да е честит рождения ден на твоя прекрасен блог, който аз с удоволствие чета! На мнение съм, че отношението между блогера и неговия сайт е нещо като връзката между двама партньори. Ако и двете страни се зареждат с енергия и вдъхновение, при това се развиват и израстват в различни аспекти – тази връзка има смисъл и бъдеще. Убедена съм, че това е точно така при теб и твоя модерен и интересен блог! И няма по-голяма радост от тази да споделиш мислите си и мнението си с другите сродни души, които са пръснати навсякъде по света, да поспориш, да се заредиш с нови идеи, да продължиш напред!
  Нека да е честит рождения ден на един от най-стойностните и интересни български блогове!

 2. Честит рожден ден на блога, Йовко! (Май аз и твоят блог имаме рожден ден на един и същи ден, само годината е различна;-)

  Харесва ми новият дизайн (харесвах и предишния, ако трябва да съм честен…) и фавиконът, също, макар че според мен фавикончето с движещият се обектив си беше много добро! (Request: може ли един ден, когато е възможно, да покажеш на отделна страница някъде, как е изглеждал блогът през годините? Дори и да са screenshot-и, пак ще е готино…)

  Със сигурност, за 4 години толкова много неща са се променили…

  Само едно нещо остава – все така приятно ми е от време на време да хвърлям по едно око на yovko.net и да те чета:)))

  Успех!! 🙂

 3. Благодаря за пожеланията и добрите думи! Честит рожден ден и на теб, Мишел! 🙂 Ще си помисля за screenshots… Честно казано не съм сигурен, че пазя такива на всички версии…

 4. Честито!
  Блогът ти е много хубав и винаги съм го харесвал. Пожелавам ти много, много успехи, а на блога да е много посещаван и харесван 🙂

 5. Поздравления! Твоя блог беше първият, който привлече вниманието ми и изобщо ме накара да се замисля над идеята за собствен. Днес моя е факт, а твоя все по-хубав и хубав :-))) Успехи!

 6. С торти или със свещички, факта-събитие е налице. Резултатите – нещо истинско, искренно и адаптирано за ежедневието ни. Провокиращо сетивата ни. Аз благодария за поредния порив. Успехи и за бъдеще! Респект.

 7. И от мене честит рожден ден!
  Пожелавам каквото си пожелаете да се сбъдне. Макар че чета блога едва от няколко месеца и рядко коментирам, стои малко неловко, но пък поне днес да се обадя. Поздрави!

 8. честито, йовко!

  новия външен вид много ми допада. аз съм решил най-после да си нарисувам моя сайт от до целия, но най-рано по коледните празници сякаш.

 9. Честито и от мен! 😉
  Новата визия е много приятна и свежа.
  А колкото до валидацията на кода – като гледам само дребни нещица, така че… 🙂 а, да, по-удобно изглежда да не се променя/наглася темата на WP, доста е занимателно определено.

 10. Честито и от още едно твое/ваше духовно чедо/блог 🙂 Хубаво е да те има, хубаво е да се споделяш, както досега – това е всичко, което ми се иска да кажа с думи. Останалото ще го усетиш и сам, като почитател на Екзюпери.

  Хубав празник, Йовко/yovko in a nutshell!

 11. Поздравления и от мен!
  Чак днес (10.10) открих, че го няма лунния календар… Ако не ти е твърде голям проблем да го поддържаш, моля да го сложиш пак. Предварително благодаря!

 12. Няма го, защото разчита на твърде стар и неподдържан от автора му плъгин, който не пасва на новата ми концепция да не хаквам половинчат код. Истината е, че плъгина работи с версия 2.3 без проблем, но въпреки това не желая подобни неща. Ако някой ден реша да го пренапиша като (widget примерно) ще си проличи 🙂

 13. Предположих, че нещо подобно се случва, и исках само да индикирам, че има поне един посетител на сайта ти, който го ползва. Едва ли ще е проблем да си намеря друг календар, а сайта ти ще продължа да посещавам, понеже ми е интересен 🙂 Поздрав!

 14. Йов, честито и от мен. „Мабрук алейк!“ /Честито Вам – араб/ Надявам се арабските думички да не ти идат в повече 🙂

 15. Арабския не ми пречи, макар че не го разбирам и употребата му няма как да обогати диалога, но определено нямам нищо общо с Йов (поне с този от Стария завет). Името ми е Йовко.

Вашият коментар