Comment policy

Comment policy

Този текст повече от две години беше нещо като класическият документ „Правила“, присъстващ в повечето сайтове из Интернет. Първо не акцентирах твърде много върху него, защото бях наясно, че никой не обича да чете правила, а и в зората на блоговете май неписаните правила бяха достатъчно подразбиращи се за да са ненужни писмените. В крайна сметка това беше мой личен проект – едва ли имаше нужда от официални декларации. С времето обаче такава нужда се появи…

Наложи се да напиша някакви правила. После бях сложил линк към него до всеки бутон Submit – не помогна. Никой не ги четеше. Все повече зачестяваха груби коментари, безсмислени такива, вероятно това е цената на дълго присъствал проект в Мрежата – става популярен, но и привлича всякакви хора. Първо се вързвах на коментарите, стараех се да не трия коментари, дори редактирах или преписвах такива, които не бяха написани грамотно или пък не бяха на кирилица. Това обаче рефлектира по обратен начин върху мен – с все по-занижени минимални претенции на авторите на коментарите към самите себе си. Коментарите на хора, чийто мнения ценях започнаха да намаляват, за сметка на такива, които не казваха нищо, но коментираха всеки втори пост, безцелно, без да носят някаква полезна информация или значимо мнение. С времето възпитах у себе си по-грубовато отношение към тези, които си го заслужаваха. Но и това ми носеше негативни емоции. Коментарите зачестяваха и достатъчно често като премахвах такива, които считах за ненужни, това предизвикваше паралелни дискусии по пощата ми, дори телефонни позвънявания, сякаш съм длъжен да давам трибуна някому.

Затова от няколко месеца обмислям да дефинирам нова, кратка и ясна политика за коментиране в този блог. Към нея води и линка Policy в header-а горе. Всъщност не е нова. Представлява синтезирана по-кратко и категорично старата. Пак не мога да накарам никой да я прочете и спазва, но аз смятам да го правя по-стриктно. Преразказана с две думи за мен тя ще означава, че коментарите ще се появяват под моите текстове само ако казват нещо стойностно, значимо или ново. Наличието на бройка коментари само по себе си няма значение и никога не е имало.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България