Демокрация = Неграмотност?!

Демокрация = Неграмотност?!

Тази дилема май само у нас може да се размахва? Какво чуват ушите ми в новините снощи и днес из мрежата? Една партия била против бяла, единна (интегрална – ето как се пръкват чуждиците) бюлетина заради неграмотните си избиратели. Ето, видите ли – някои нямало да могат да хванат химикалката за да сложат шибаното кръстче на вярното място, ‘щото не могат да четат (или да броят редовете)? Дискриминация братя! Ужас! Къде отива демокрацията? Неграмотните в беда! А какво биде направено за ограмотяване на неграмотните в последния мандат? А, управляващи? От същата тази партия дето се е разтревожила за избираемостта си, а не за избирателите си? Да ги бяхте барем научили да зачеркват вярното квадратче поне, през това време, ако ви е пукало за тях?

А ние, ‘дето можем да четем и пишем и сме се родили в държава, където грамотните имат по-малко значение от неграмотните? Какво да правим?

Цензът е съвсем нормален начин за естествен подбор – и ако освен за избирателите, вземе да се приложи и за управляващите, тази иначе свястна държава с достатъчно хубави хора, може и да получи своя шанс, може би… когато нещата си дойдат на мястото. Когато интелектът започне да има значение… Тогава единственото, което ще загубим е някой друг депутат-алкохолик или премиер, който не говори езика ни…

Демокрацията е еволюция, а ако еволюцията е бариера за някого, то тогава и демокрацията не е за нас! Неграмотността – аргумент за държава на прага на ЕС – срам! Срам! Срам!!

Кога ще започнете да ни маркирате и с мастило по ръцете?!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България