Демокрация = Неграмотност?!

Тази дилема май само у нас може да се размахва? Какво чуват ушите ми в новините снощи и днес из мрежата? Една партия била против бяла, единна (интегрална – ето как се пръкват чуждиците) бюлетина заради неграмотните си избиратели. Ето, видите ли – някои нямало да могат да хванат химикалката за да сложат шибаното кръстче на вярното място, ‘щото не могат да четат (или да броят редовете)? Дискриминация братя! Ужас! Къде отива демокрацията? Неграмотните в беда! А какво биде направено за ограмотяване на неграмотните в последния мандат? А, управляващи? От същата тази партия дето се е разтревожила за избираемостта си, а не за избирателите си? Да ги бяхте барем научили да зачеркват вярното квадратче поне, през това време, ако ви е пукало за тях?

А ние, ‘дето можем да четем и пишем и сме се родили в държава, където грамотните имат по-малко значение от неграмотните? Какво да правим?

Цензът е съвсем нормален начин за естествен подбор – и ако освен за избирателите, вземе да се приложи и за управляващите, тази иначе свястна държава с достатъчно хубави хора, може и да получи своя шанс, може би… когато нещата си дойдат на мястото. Когато интелектът започне да има значение… Тогава единственото, което ще загубим е някой друг депутат-алкохолик или премиер, който не говори езика ни…

Демокрацията е еволюция, а ако еволюцията е бариера за някого, то тогава и демокрацията не е за нас! Неграмотността – аргумент за държава на прага на ЕС – срам! Срам! Срам!!

Кога ще започнете да ни маркирате и с мастило по ръцете?!

13 мнения за “Демокрация = Неграмотност?!”

 1. Защото това е умален модел на цялата ситуация, която покрива реалността ни и в психологията се нарича „заучена безпомощност“…
  Защото е по-лесно да кажеш „Не мога, защото никой не се е погрижил да разбера“, вместо „Не мога, защото не се погрижих да разбера“.
  Няма значение какво е удобно на една власт – нещата се случват само, ако хората го позволяват. И докато има мнозинство, научено само да обръща ръката, вместо да хване мотиката (казано метафорично), все ще е така…
  Защото на много хора им е по-малко унизително да ги считат за малоумни и неграмотни, отколкото им се иска да се преборят това да не се случва. Защото е удобно и да подложиш длан/паничка (пред Авропейска порта) е по-лесно, отколкото да четеш, учиш, да се бориш, да се съхраниш, да вярваш и да успееш – както сам разбираш понятието. И ако искаш да се научиш, начини се намират – и днес, в 21 век, някои деца ходят повече от 10 км. всеки ден (!), при това без да ги насилва някой, защото искат да учат.
  Аз вече не коря никое правителство – аз съм си трансформирала старата поговорка за лудия и зелника във „Всеки заслужава онова, което търпи“. Лошото е, че духовната и интелектуална нищета на повечето хора плащаме солидарно всички.
  И знаеш ли защо е трудно да се променят хората? Помниш ли притчата на Платон за огъня, пещерите и окованите в тях хора? Ето това е – не можеш да вмениш някому нещо, което за него не е ценност. Но за сметка на това теб би третирал като враг, а ценностите ти – като заплаха. Човешката природа не търпи вакуум – ако му отнемеш едно, трябва да му го компенсираш с друго такова, разбираш ли? И то от същия ранг, иначе не става.
  Помниш ли как се опитваха да ни обясняват в 1 (3?) клас, че можеш да събираш само ябълки с ябълки и круши с круши? Така е и човешкото съзнание, имам предвид в случая толеранса му към заместители (субститути, както биха ме поправили колегите:-)). Ако му отнемаш една ценност, каквато е удобната неграмотност и просията, какво му предлагаш в замяна? Борба? Самоуважение? Чест?Не фитва… И нама как да фитне. Това са ценности със съвършенно разични рангове и няма как да съберем ябълките с крушите…

 2. Йовко, не виждам какво те учудва. Да, правителството не само не направи почти нищо за образованието (може би само компютрите по училищата, за да си намерят оправдание да пробутат сделките си с Micro$oft), а даже направи много ПРОТИВ него – превърна учителите в агресори в очите на хората, опита се да пробута ботаническата градина в Балчик срещу рушвети, намали субсидиите за най-големите ни университети… Образованието ни се съсипва. И всичко това е естествено ! Не виждам какво те учудва. Стадо овце се води от едни овчар. А хората тук ги превръщат в точно това – тъпо стадо, което не дай си Боже да научи правата си и най-вече да ги защитава. Много отдавна за мярка за добър политик в тази държава служат качествата на човек да манипулира.
  Между другото, среден за демокрацията, ако гласът на циганина излязъл от кофите или пък бехаберния наркоман от улиците тежи колкото и моя. Ако може, даже IQ тест в бюлетините…

 3. Не зная дали неграмотните ще се ограмотят :), но ако в другите страни има по 3-4 партии на кръст в тази т.нар. интегрална бюлетина, то не виждам как ще се оправят тук с 60-70 партии – сигурно ще се скарат кои да са на първа страница или кои да са по-напред :))))

 4. Всички ни е яд, но така или иначе обикновено си оставаме с яда и недоволството. Имам чувството, че едни от най-инициативните хора тук винаги са били студентите. Затова всички се целят в разрухата на образованието… по-тъжното е, че понякога оцелват. Както и да е… съгласен съм с тезата за естествения подбор и искрено се надявам, че този път няма пак да изманипулират мнозинството и решението ще се приеме. Но няма и да се учудя, ако и противното се приеме – факт е, че живеем в държава на абсурдите. Но това е защото хората сме си такива… абсурдни.

 5. Мен може би най-много ме боли за всичко това защото съм най-малък. Направо ми се повръща. Но това се насажда и провокира отвън. Може би съм малко краен, но не ме е страх от нищо, защото живота ми почти е минал в тази каша. Не искам да бездействам ами да наказвам продажни политици и техните протежета. Начините са много. Извинете ме ако съм толкова краен, но душата ме боли като глидам как всичко се съсипва, което е създадено от нас самите и родителите ни. Не случайно беше хакнат сайта на предишния президент. Този път няма да гласувам. Ще гласувам само за свободата на мисълта, словото и добрите ценности от Възрождението. Има на какво да ни научат. Happy hacking!!!!!!

 6. За мен по-абсурдно е,че след „чичолина“ или дявол знае как се пише, на ход сме ние с атракциите в политиката, в парламента влиза ледената кралица… Азис, с корона от Версаче, перфектен грим и току-що направена ноктопластика, по-нещастна съм от факта, че вероятно по някакъв начин бъдещето ми ще зависи и от това „същество“ неиндетифицирано

 7. Истината е, че на тях им трябва неграмотен народ, за да правят каквото си искат. Иначе не се учудвам на това кои точно са против тези бюлетини – ами те разчитат предимно на неграмотен електорат, на хора, на който можеш да раздадеш „правилната“ бюлетина предварително и да им скръцнеш със зъби… Баща ми преди малко, като ми честитеше празника, зададе много жесток въпрос: „Не мога да разбера защо честваме 3ти март при положение, че все още ни управляват турците…“
  Положението е комично и направо тъжно.
  Честит празник!

 8. Вили, като не гласуваш не правиш услуга никому. Кретените в политиката разчитат на безразличието и отчаянието на разумните и емоциите и стадността на неграмотните.

  Милена, след като НДСВ вече се похвалиха, че са номинирали за кандидат-депутат и онзи от Big Brother дето спечелил какво повече да си говорим.

  Лина, турските българи са като нас – българските българи. И сред тях има свестни и идиоти. И тях ги прецакват точно толкова пъти, колкото и нас, защото сме в едно корито. Жалкото е, че тук в BG мислещите са малцинство – по-малко и от най-нещастния етнос.

 9. Може би трябваше да уточня, че говоря за онези в управлението, не за обикновените турски българи, за които в продължение на 15 години въпросната партия уж прави нещо…

 10. като предложение (може би не най-доброто, но все пак предложение) за отговор на така наричаните ‘политици’, ви предлагам да хвърлите едно око на този адрес -> http://bulgaria.indymedia.org/feature/display/2036/index.php, като не е задължително да споделяте мнението на автора, но все пак и това е начин за изразяване на отношение.
  друга идея, която ми харесва е отидем и да направим една голяма купчина камъни пред народното събрание с намека ‘този път пред вас, следващият – може да е по вас’, макар че насилието няма да оправи нещата.

 11. Виждам от постовете Ви искрени думи, скромни и с надежда, желание за възход на България и българите. Дано думите Ви да съвпадат с действията, които скоро ще се наложи да направите в полза на образованието и превъзпитанието на голяма част от народа ни. Подготвяйте се за допълнителен труд!

Вашият коментар