Don’t spoof the momentum

Don’t spoof the momentum

Това е една невзрачна картинка:

MAC clone interface

Представлява поле в web-интерфейса за настройки на домашния ми WiFi рутер, където ако напиша произволна комбинация от вида xx:xx:xx:xx:xx:xx, където всяко xx е шестнадесетично число (такова при основа 16) и натисна с мишката бутончето до него, ще сменя MAC-адреса на рутера ми. Толкова е лесно!

С това заклинание по-долу пък мога да си генерирам случаен MAC-адрес. Работи на Mac OS X, ще сработи с Linux и повечето UNIX-базирани неща. Изглежда странно за неизкушен наблюдател, но не е нужно да разбираш как работи. Ще сработи и с copy & paste. И веднага връща отговор. Колкото пъти го пусна все ще е различен и все ще върши работа.

$ openssl rand -hex 6 | sed 's/(..)/\1:/g; s/.$//' cf:91:34:2c:65:aa

Сега мога да използвам полученото като напиша в терминала на Mac-а си:

$ sudo ifconfig en0 ether cf:91:34:2c:65:aa

Готово. Смених MAC-адреса на компютъра си с нов и напълно случаен. ОК – това не е точно смяна, но може да е в сила достатъчно постоянно или пък достатъчно кратко време – колкото ми е нужно. Нарича се spoofing, когато се опитваш да се представиш за нещо друго или някой друг. Простичко търсене в Google за spoof mac address или change mac address ще ви засипе с допълнителни идеи по темата.

Това по повод предложения законопроект за промяна на ИК и как с MAC-адреса сме щели да осигурим да не гласуват повече от трима…

Ясно е, че нетърпението е голямо. Ясно е, че обществото очаква отговор от политиците след референдума, но е добре този отговор и да е адекватен, защото дяволът е в детайлите. А детайлите, които търпят критика в предложения законопроект съвсем не се изчерпват с горното, но то вади очи и предизвиква турбуленции в главите на хора, които са се занимавали поне мъничко с мрежи, Интернет и комуникации.

Не е ли време подобни чернови да минават на обсъждане в някакъв публичен формат – граждани, експерти – преди да са стигнали до Парламента? Почти вече живеем в Интернет, по света има добри опити за публично обществено online сглобяване на документи и предварителното им обсъждане. Темата е експертна, какво значение имат тук партийните оцветки?

Очакванията на обществото (или поне на рационалната част от него) са нещата с електронното гласуване да се направят, ако не съвършено, то поне задоволително добре. Да се подменят тези очаквания с нахвърляни на коляно текстове не е добра идея.

Да spoof-нем този импулс в надеждите и очакванията на хората е по-лесно, отколкото с MAC-адреса. Това ли искаме?

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България