След първите два Simple-семинара

След първите два Simple-семинара

През уикенда, преди последния комплект от празнични дни, отмина и вторият семинар на SimpleStudio. Първият път не остана време за дискусия върху конкретни снимки. Но този път си говорихме повече за фотография и по-малко за технически постулати. И толкова се заговорихме, че обядвахме чак в четири следобед. Затова този път няма backstage филмче, понеже в разглеждане на снимки си поизядохме времето за снимане. За сметка на това пък в неделния ден се поразходихме из стария Созопол, където направихме някой и друг кадър.

Созопол винаги е бил много специален за мен и макар повече от година да не бях ходил там, отново се почувствах различно. Честно казано, дано не ми се поразсърдят останалите, но това за мен в егоистично-личен план беше най-хубавата и зареждаща част от семинара 🙂

И понеже много хора ме питат дали темите за начинаещи ще се повторят – бързам да отговоря, че да. Ще ги повторя, за да могат да участват и други хора. Много от тези, заради които всъщност реших да започна с тези теми, реално се оказа, че не можаха да присъстват. Вероятно дори, повторенията ще са още по-гладки, имайки предвид бележките и мненията на участниците в първите серии. Но това няма да се случи веднага. Понеже идеята на тези семинари не е точно такава.

Всъщност, както бях писал и преди, идеята е съвсем друга – а именно достатъчно малка група хора да работи заедно по общи фотографски теми и идеи. И това ще предстои да се случва занапред. Така, че повторенията на темите за начинаещи ще са по-скоро изключения на общия фон. Не ми се сърдете, но освен да съм лектор искам и аз да поснимвам, поне малко. Вероятно отново тема за начинаещи ще има в края на лятото или началото на есента. Дори зимата е подходящ сезон за техния формат. Докато времето сега позволява и много различни практически експерименти.

В този ред на мисли, благодаря на всички участници за добрите думи и окуражителните мнения. Аз съм достатъчно самокритичен съм себе си, затова наистина благодаря за похвалите! Благодаря, че няма нито един, който да съжалява, че е участвал и всички дотук заявяват твърдо, че ще участват отново със сигурност или ще го направят с голяма вероятност. Благодаря, че всички сте оценили семинарите с „Полезен“ и „Много полезен“, че изборът на локация и хотел са отлични или много добри и че поднесената информация е в синхрон с очакванията. Благодаря, че споделихте и оценките си. Формулярът за feedback наистина не събира информация, по която да мога да ви разпозная, затова се надявам, че оценките ви са искрени.

Позволявам си да публикувам някои от тези, които са решили да споделят нещо повече във формулярите си:

Теорията беше структуриранa кратко и ясно. Може би трябва да има повече примери с реални снимки по време на теорията, нещо като пре-експонирана снимка и добре експонирана снимка и други примери по темата. Tе ще дадат известна представа на начинаещите къде бъркат и защо снимката не се получава точно каквато те искат. Особено голямо предимство на курса беше осигуреният модел, който позира без да се оплаква и направи впечатление, че обръщаше внимание на всички обективи 🙂 Наистина е важно да има модел, върху когото да се извършват практическите занимания.

За съжаление не ни остана време за идеята с критическия оглед на снимките. Но нищо, другия път 🙂 Истината е, че всичко ми хареса. В началото мислех, че двуцифрено число ще сме много хора (дори от социална гледна точка, не само технически и обучително), но може би защото компанията се събра много готина, а може би просто защото такива хора си привличаш, беше много хубаво. Яна е великолепна 🙂 Искам(е) още :-))

Семинара беше страхотен, но като че ли ми се искаше да има колкото теория, толкова и практика. Най-ценното за мен е след като правим снимки после групово да ги обсъждаме.

Нямам какво да допълня. Много ми хареса и за това ми се стори кратко.

Аз съм адски доволна. Както коментирах и с колегите, опитвала съм с доста книги „в които има всичко“, „аз всички нива“, „за начинаещи“ и т.н., но тук и това беше моментът, в който наистина разбрах за какво става дума – казано ясно, спокойно, без предубеждение и с думи нормални и понятни. Може да не започна незабавно да снимам по-добре, но сега, когато прегледам снимките си, знам какво не им е наред конкретно, а не просто „ми не става, щото не ме кефи“. Което значи, че рано или късно, с практиката, неминуемо ще свикна и ще започна да се усещам за нещата и в процеса на самото снимане, а не само постфактум. А последните ти изречения бяха едни от най-важните в курса… надявам се всички да не са били твърде гладни, за да не ги чуят и осъзнаят пълноценно. Много благодаря, Йовко!

И аз благодаря! На всички! И на фокус 🙂

P.S. Специални благодарности трябва да изкажа и на официалния вносител на Nikon за България – Профайлд ООД за подкрепата и подаръците за участниците в първите два семинара!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България