DVD носители

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. От много време насам се доверявам изключително на Verbatim – техните CDs и DVD+Rs от типа Crystal+AZO са доста добри – не съм проверявал кодовете им, но от лични впечатления – каквото се запише на Verbatim (могат да бъдат познати в 99% от случаите и по зеленикавия цвят на записващата страна на диска, много характерна) може да бъде прочетено от почти всичко. Май не съм срещал по-добри дискове от тях, засега…

  EMTEC = BASF = би трябвало да са доста добри, но може би и те вече не са, каквото бяха…

  Btw, знаеш ли, колко е дълговечността на един добър CD диск или DVD диск, такъв от типа CD-R или DVD+R, еднократно записваем? Трябва ли да се презаписват периодично, или може да се разчита на дълговечност 10+ години поне, за хубавите марки?…

 2. Мишел, от толкова много неща зависи, че… вместо да се чудя как да съхранявам, какво казва производителя и т.н. аз бих презаписвал на 3-5 години (така правя) – поне важните неща, което е полезно и като отсяващ процес, понеже преди 5 години едно е било важно, сега друго… А и медиите се сменят като вид, преди 5 години архивирах на CD-та, сега на DVD-та, след още 5 години наемаш ли се да кажеш дали това ще е Blu-Ray или нещо друго… аз не… :-)

  Amens, много благодаря за информацията – често минавам оттам – нямам идея защо не съм забелязал…

 3. Жалко, че се продават боклуци. Не харесвам DVD-та. Струва ми се, че се драскат страшно много. Чудя се дали няма да излезе най-изгодно да започнем да архивираме на твърди дискове или флаш памети.. Като сигурност, ако не нещо друго.

 4. За резервни копия (backup) за себе си съм стигнал до извода, че малък NAS e най-добрата опция. Аз ползвам Buffalo LinkStation Pro Duo – два диска в огледало. Но за архивиране (archive) ползвам DVD – все пак иде реч за лични архиви. Един колега непрекъснато мисли за лента в къщи ;) Нали правим разлика между backup и archive…

  Алекс, в България съм попадал на Sony, което няма нищо общо със Sony… затова проверката не е лоша идея… затова написах и поста…

 5. Мисля, че дори и за архив хард-диска си е вече една добра алтернатива. Цените на ГБ са достатъчно ниски за да си позволи човек този начин на архивиране. Включваш, записваш, изключваш и на практика вечен. Технологиите са вече достатъчно добри и май от няколко години насам не съм чувал някой да е изревал, че му се е строшил диска. А какво остава за диск, който почти не е включен.

 6. О, доста хора са чували, а дори им се е случвало точно техния диск да си замине най-ненадейно :-) Но е вярно, че цената за GB непрекъснато пада…

 7. Само да вметна – на мен си отиде един HDD… Seagate, 250GB, възраст под 2 години. Отнесе със себе си около 3 месеца небекъпнати навреме архиви (снимки и документи). На харддиск може да се бекъпва, само ако със сигурност едновременно имате минимум по две копия от всички файлове. Две. Копия. На два. Диска. Минимум! Иначе, рано или късно, всеки HDD си отива, дали тихо, дали с гръм и трясък, няма значение. Механика, електроника – нормално е…

 8. Не знам, защо сте били с впечатлението, че ЕМТЕК са добри за архив?
  Преди може би 5 години се излъгах (заради BASF) и това бяха най-ужасните дискове, които биха по „костери“ в пъти Принко (които също са доста зле).
  Ако може да купувате That’s това е най-доброто. Аз ползвам TDK правени в Япония именно с кодовете на Tayo Yuden (That’s). TDK не прави повече собствени дискове.
  Максел правят собствени и са много добри, но и те ползват ОЕМ – трябва да търсите партида от японските.
  За ПЦ може би х16-скоростните са ОК, но ако ги ползвате и за запис на видео рекордер с ДВД е по-добре да купувате от х8-скоростните.

 9. Не говоря за обикновения EMTEC, а за EMTEC GOLD – а отговорът на въпроса е лесен – единственият DVD носител, продаван в България със златен reflecting layer… Или поне единствения, на който аз съм попадал…

 10. Вярно, всеки хард-диск си заминава. Особено ако го въртиш средно 12 часа на ден. Или го размяташ с лаптопа наляво и надясно. Но ако това са 12 часа в година, според мен ще те надживее с доста години. Лично мнение, неподкрепено с факти засега, щот’ съм още много млад :-)

 11. Update: Току-що тествах с Nero Info Tool, поставих един Verbatim DVD+R диск, от последните, които съм купувал. Даде код: MCC 004. Тоест, дискът (би трябвало да) е добър. Не знаех за тези кодове досега, благодаря за инфото! :-)

 12. Много полезна информация. Благодаря.
  Аз тъкмо се преориентирах към бекъп на DVD. Досега използвах само HDD, за което горчиво съжелявам. Преди доста години ползвах Hitachi, който ми служи вярно докато го замених с по-голям обем. После се доверих на Seagate 250GB, който това лято внезапно загина и ме остави без бекъп на 3-годишен архив от снимки. За щастие успях да възстановя 90% от снимките от бекъпи на приятели.
  Интересното беше че Seagate-а беше едва 18-месечен, и си стоеше кротко в бюрото ми. Никога не е падал, и го включвах средно за 6 часа на месец.

 13. А аз току-що се сдобих с Taiyo Yuden подложки от Plesio – едните са That’s DVD+R с нормалните пластмасови кутийки на цена 1,09 лв за бройка, а другите са шпиндел – 50 броя DVD+R за 30 лева, които изглеждат доста Noname – на тях само пише, че са произведени от Taiyo Yuden. Всъщност и двата вида са едни и същи – с идентификатор YUDEN000 T03 – което би трябвало да означава доста първокласна медия. Още веднъж благодаря за информацията, че Plesio продава Taiyo Yuden.

 14. Според мен мнението, че щом един хард диск не се пуска няма какво да му стане е погрешно. Най-опасни са операциите по завъртането и спирането. Ако един диск не се върти може да „клеяса“ или както там ще се казва проблема със смазването. При въртенето проблем може да бъде прегряване или сътресение, но това не би трябвало да се допуска при нормална употреба.

  Наскоро ми се развали десет годишен диск. След едномесечен престой спира бутването по средата. Вярно че това не е механичен проблем, а на магнитния носител, но се случи след сравнително дълъг период на покой. Това лято на приятел му гръмна доста скъпо пасивно охлаждане след 10 дневна почивка на море. Така че носете си новите дрехи…

 15. @Петко Пенев пише:
  October 14th, 2008 @ 22:19

  Колега, не те знам що толкоз им вярваш на харддисковете. Аз с харддискове си вадя хляба, но лично на мен ми УМРЯ 200GB Seagate SATA2 NCP, закупен точно преди 18 месеца. Извадих го от компютъра си, сложих го на една лавица и 3 месеца по-късно реших, че все пак искам да изкопирам всички филми от него – е, не стана, почна да трака, да се ресетва и … резултата е подмяна с нов, но празен. Та не говори моля те глупости и архивирай – на външни, енергонезависими източници. Съхранявай поне по 2 копия от важните неща.

 16. До колкото разбирам от коментарите ви, ако направя нещо като класация предлагате тези Taiyo Yuden като най-сигурни носители за архиви. Цената им им се струва доста ниска, поне в Plesio. Питам понеже ми се налага архивиране на информация с леко корпоративни цели. Насочил съм се към DVD носители за сега, но в последните 3-4 години нещо не мога да се доверя на нито една подложка която съм купил.

 17. Ами винаги, когато мога ползвам Taiyo Yuden – а са и на прекрасна цена. Ако не мога да намеря от тях, тогава Verbatim, които по нищо не отстъпват всъщност. На практика почти нямам брак с тях. Но пак – както по-горе пише – е важно да се провери какво всъщност стои под бранда.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: