Джаджи

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Днес закусвах в едно кафене и опитах да се вържа към WiFi мрежата от съседната сграда, но лаптопът едвам-едвам успя да се върже. Извадих E51-цата и връзката беше безпогрешна :)

  Но си прав за проблемите с бавното свързване – често искам да се закача набързо и да дръпна новините, докато съм в задръстване 30-40 секунди, но обикновено толкова ми трябва, докато загрее и вече съм загубил мрежата…

 2. D700, така, така… почти се чудех, дали ще споменеш тази прекрасна (и тежка) машина… (Като го пипнах на живо, направо не можах да повярвам, че един фотоапарат може да тежи толкова…) ;-)

  (Което ме подсети за едно парти с много и забавно готвене, от което бих се радвал да видя снимките в JPG, original size;-)

 3. Както знаеш аз в JPEG не снимам и за целта трябва да ги конвертирам, а пък в типично мой стил дори не съм ги прехвърлил към компютъра – още са на картата в апарата. Нали споменах за филмовата болест… дори D700 трудно ме вади от нея ;-)

 4. Хм, кажи тогава, как да те „изнудим“ да прехвърлиш кадрите върху компютъра, а оттам – към скромната аудитория от онази прекрасна вечеря? :)

  (За снимането в JPG/RAW – знам, и ще се зарадвам да видя дори RAW файловете – имам Adobe CS4 Design Premium, предполагам, RAW -> JPG конвертор си имам включен в него?;-)

 5. С „изнудване“ не става, Мишел! Най-много да се закуча повече ;-) Всички ще получите обработени снимки в дебиянския срок „когато тогава“. RAW файлове не разпространявам по две причини – много са големи и… когато се снимаше на филм, кога някой ти е давал негативите си ;-)

 6. @Biliana, опасявам се, че connectivity управлението на E51 и E71 e напълно еднаквo, но и да не е така, аз лично не откривам генерална разлика.

  @marerittet, използвам Google Reader – и с компютъра си, и с iPhone.

 7. Еее, ми ако не става с „изнудване“, ще черпим тогава! ;-)

  Пък за негативите – прав си, и не си. Един RAW файл може да бъде копиран 1000 пъти, без да се промени оригиналът. С негативите на лента не е така… (Пък и нали за „лична употреба“). Е, ще чакаме тогава… дано е скоро! :-)

 8. Не е това идеята, Мишел… И негативът, и RAW-файлът са междинни фази в два различни фотографски процеса. Незавършени фази!! Крайният резултат е снимката – независимо дали е получена след химични или цифрови манипулации – негативът или RAW-файлът не са снимки. Авторите се подписват под творбите си, а не под черновите си… Иначе ако искаш просто някакъв RAW-файл от D700 за някакви експерименти – нямаш проблеми…

 9. О, разбирам! (И сори че понаспамих;-) Тогава ще се радвам някой ден да видя завършените творби, в JPG! :-)))

 10. Btw, току-що Apple решиха два от най-драматичните проблеми на iPhone с новата iPhone OS 3.0 – вече има Cut/Copy/Paste и изпращане на контакт през SMS… И още какво ли не, включително Spotlight…

 11. Зор ли? Няма такова нещо. Аз като имам болка си намирам лек – по един или друг начин – не ми берете грижа, г-н Фурнаджиев… Ако имате наум предложението на Globul от миналата седмица – то все още е далеч от това, което трябва да бъде – поне не и докато не се появи и другата му половина AppStore, да не кажа и iTunes… Заключен телефон с половин услуга на цена като за отключен телефон не е оферта заслужаваща внимание. Иначе поздравления за Globul, че поне се стараят. За щастие се забелязва бавен прогрес в няколко стъпки и откъм сайта на Apple… Дано да се развие както трябва.

  Иначе на бизнес-моделите на Apple трески за дялане, колкото искаш, но всеки сам си преценява дали да ги дялка или да се боде на тях… Ако ме разбирате правилно, г-н Фурнаджиев…

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: