Еко

Наскоро ми се наложи да се поразтърся за цифри и данни доколко „екологични“ и „зелени“ са зелените компютри и изобщо хардуера, дори посветих един от седмичните си коментари в Business Week на тази тема. Естествено, че за всички производители това ще е новата мода – всъщност най-накрая една мода, която има смисъл. Разбира се има и играчи, които злоупотребяват и с тази тема, затова внимавайте следващия път като си купувате компютър дали да не проверите и такива параметри като консумация например. И доколко може да се вярва на тези данни.

Няма да цитирам производители, но съвсем бегло си струва да се спомене, че средностатистически TFT-монитор консумира три пъти по-малко електроенергия от такъв с електронно-лъчева тръба. Средностатистически лаптоп пък около четвърт от електроенергията на настолна машина. По света работят милиони компютри – затова има значение какъв ще бъде следващият ви компютър. Проблемът не е само в самата енергия и че така спестяваме пари и консумирано електричество. Проблем е, че производството на електроенергия е свързано с отделянето на вредни емисии в атмосферата и особено на CO2. Избирайки компютър или монитор с по-ниска консумация пестим на планетата си усилията по преработването им. Личното усилие в тази посока наистина изглежда незначително, но всъщност умножено по няколко стотин милиона компютри започва да придобива различна мащабност. Има и компютри, които не може да се изключват, но не всеки домашен компютър е такъв, нали… поне само монитора…

Вчера си поръчах бойлер за новото жилище, който избрах освен по всичко останало и по енергоспестяващите параметри. Струваше с 60 лева в повече от подобните модели, но реших да видя доколко мога в новото си жилище да направя подобни компромиси и да пазарувам възможно по-зелени неща. Така бяха подбрани и кухненските уреди – въпреки, че подобно изискване стеснява избора. Най-голяма е драмата с осветителните тела – твърде малка част от тях изглеждат добре в комбинация с енергоспестяващи ел. крушки.

Пейо ми предложи онзи ден да напиша „Новодомец HOWTO“ – може би има смисъл – по много други причини. Като приключи цялата история може и да го направя.

13 коментара за “Еко”

 1. …средностатистически TFT-монитор консумира три пъти по-малко електроенергия от такъв с електронно-лъчева тръба

  Да, без съмнение, че и място заема поне три-пъти по-малко… Моите познати фотографи обаче още ми надуват главата с теорията че TFT-то има още хляб да яде, доколкото се касае за дигитална фотография… Използвам, случая да те питам имаш ли опит и повече инфо по въпроса за избор на TFT за обработка на снимки? Влача проблема с избор на нов монитор от април, и вече не се издържа 🙂 Стария ми 17-инчов сдаде багажа, и в момента замазвам положението с един 14″ на една приятелка. Като отвориш Фотошоп с менюто в ляво и палетите в дясно, и ти остават няколко сантима полезна площ да си обработваш снимката, вееееееееееечен кеф! Ползата от форумите е че те разкандърдисват от това, дето си решил сам по техническото описание:-) Отказах се от 22″ заради кофти качество на наличните 300-400 еврови на пазара, НЕК или HP 20-21″ може би се замисля, но и те надхвърлят тоя лимит… Тепърва да се купува такъв с електронно-лъчева тръба няма смисъл – всичко над 17″ ще ми заеме една трета от студентската квартира и най-вероятно бюрото ми трябва да го пенсионирам:-)
  Ако можеш да помогнеш със съвет, мерси предварително!

 2. За съжаление не съм прочел статията (сайта не е действащ) и ще си позволя няколко коментара по тук написаното.

  Хубаво е че новите продукти използват по-малко енергия. Освен това обаче е важно дали за тяхното производство се използва по-малко енергия и дали при него не се използват по-опасни материали. Добре е да се мисли по всички аспекти на зеленото. Защото ефектът от едното може да се компенсира от другото и като резулат всичко да се окаже един рекламен трик на високо технологичните компании да унищожят конкуренцията налагайки уж зелени стандарти.

 3. Мисля, че започваш нещо много хубаво и със сигурност много смислено. И аз съм запален по екологичните продукти. Не съм компетентен относно еко-компютрите, но мога да споделя опит в нещо друго: Като си правих ремонт на къщата тази пролет, си монтирах слънчев колектор на покрива и сега имам топла вода в бойлера, при това без разход на електричество. Добре е и за бюджета ми, и за природата.

 4. Иване, ако искаш вярвай, но очаквах подобен коментар като пишех поста – да така е… Абсолютно е вярно, но за съжаление не винаги е възможно да се разполага с такава информация как точно е произведено всичко, за огромно съжаление… Така или иначе това не отменя факта, че лаптопите и матриците са за предпочитане – чисто принципно от гледна точка на консумация.

  Стас, прави са хората в известен смисъл само, но в същия момент и малко се прекалява с това. Ако избягваш TN матрици и TN+film останалите направо си стават. Разбира се, зависи къде ти минава критерия. Но PVA/MVA и IPS матриците стават за фотография дори на профи ниво. Точка. Който ти твърди нещо друго го прати да се снима… Интересно как макаджиите си работят фотография, а от доста време тази фирма не продава CRT монитори. Потърси си такава матрица – и не се доверявай на консултантите в магазините – те не знаят коя каква е – провери си модела, погледни в Интернет и тогава пазарувай.

  Проблема с матриците е реалния статичен контраст (в магазините пишат динамичния или бъркат двата), времето за реакция и др. За прецизен цвят, дизайн и фотографска работа е важно едно – за игри, мултимедия и филми друго… Трябва да знаеш какви ти са приоритетите, защото универсални решения няма или са скъпи.

  Иначе според зависи от парите Nec 1970NX – 19″ S-IPS матрица за около 750 лв. 2070NX – 20″ – същата технология 1100 лв. За по-голяма повече пари – но за 20-21″ 400 евро не стигат за читава матрица. Един Apple Cinema дисплей никога не е погрешен избор, но няма как да е евтин – също и новите iMac – целия компютър е в телевизора – на прилична цена.

 5. Мерси Йовко за инфото! Това ми трябваше да чуя- оправдание да се бръкна повечко, освен ако не ми се чака още година 🙂 Като побачка човек известно време служебно на 24″ и 17-19-ките теснеят… Че на така наречените консултанти не трябва да се вярва е ясно – в местния Медиа-маркет ми препоръчаха преди време Fuji 9500 за огледално-рефлексна камера… Дали продават камери или банани май им е все едно… Продължавам да чета технически характеристики значи 🙂

 6. Само ако случайно се спреш на iMac за да не излезе, че съм те подвел – съветвам те да изчакаш до октомври или даже направо до Коледа заради Leopard-а.

 7. 🙂 Хм, за iMac – съмнявам се… Предполагам че ще си повлача още малко десктопа – поне ми е горе-долу (обикновено) ясно как да се оправям сама или кого да викам, като нещата се закучат извън мойта компетентност… Макар че по тая логика Америка още нямаше да е открита 🙂 Абе ще трябва да почета по въпроса.
  Изчакването значи да продължа да товаря служебното животно с лични снимки, не ми е ясно до кога ще ме търпят такава :-)) А и на бачкане Ph7, у дома CS2, липсва ми… Но нищо чудно и да поизчакам още малко:-)

 8. Относно спестяването на емисиите, чрез ограничаването на използвания в домакинството ток, не съм много съгласен! Защото не съм сигурен че дори да се намали с 40% потреблението на ток ТЕЦ-овете (които са единствените електроцентрали, които правят тези емисии) ще намалят капацитета си на работа (произведен ток на час да кажем). Просто 40-те % неконсумиран ток ще се изнася. Поне аз така си мисля 😛 Ти какво мислиш? Дали тецовете ще намалят капацитета си ако спадне потреблението?
  Иначе и аз съм върл „зеленяк“ и съм за HOWto статия, а може и цяла поредица от такива! Аз все се каня да си открия блог и все не ми остава време да си довърша site-а. Но идеята ми е там да разказвам за „хитрите“ китайски нещица, които се продават в 1-то левче! Защото аз съм им върл фен, купил съм си много неща от там и повярвайрте ми имам много качествени*. А в доста случаи са доста хитри и иновативни. А дори и да ти се развали нещо, подяволите та струва левче, кво му плащаш? Казвам го като дългогодишен потребител на тяхните вещи, който знае кое от тяхните продукти може да се повреди и кое не. Но нека не се отплесвам, ако създам блог ще има статии на тази тема 😛

  Георги, плс кажи нещо повече за колекторите, колко е топла водата хибрид ли е или разчита само ан слънчева енергия и т.н.?

  * под качествени разбирайте такива неща, за които качеството не е от значение, или са прекалено прости и няма какво да им се направи некачествено 😛

 9. И от намаляване на темповете на откриване на нови мощности също има смисъл, ясно е че няма никой да намали мощности, когато носят пари – освен по политически причини, както стана с нашия Козлодуй.

  Иначе аз не съм зеленяк – твърде много сектантство има в тези движения за моя вкус – но някои малки неща (и усилия) с мисъл за всички и бъдещето не струват нищо никому.

 10. Вярвам ти Йовко. То е написано и между редовете на твоя пост. Оставил си на моя милост да довърши започнатото… Не съм оригинален и доста лесно предвидим.

  Ползвам два 21′ CRT китюка. Личният искаха да го разкарат защото не се поддържал от ХП. Взех го за под 10 евро, но трябваше да помоля един приятел да ходи да го взема с колата и сваля от 4-ти етаж по стълбите (35кг). Така че цената никога не е само това което плащаме еднократно в магазина…

 11. Иначе и аз съм върл “зеленяк” и съм за HOWto статия, а може и цяла поредица от такива! Аз все се каня да си открия блог и все не ми остава време да си довърша site-а. Но идеята ми е там да разказвам за “хитрите” китайски нещица, които се продават в 1-то левче! Защото аз съм им върл фен, купил съм си много неща от там и повярвайрте ми имам много качествени*. А в доста случаи са доста хитри и иновативни. А дори и да ти се развали нещо, подяволите та струва левче, кво му плащаш?

  Тук не съм съгласен, Pharaon. Цената на некачествените неща не е само това едно левче, а и боклука който се създава. Обработката на боклука и тя струва пари. Ние буквално се зариваме. Тук не критикувам евтиното китайско, а начина на мислене на консуматорското общество: К’во му плащаш. Ти може и да не го плащаш в момента, но децата ти със сигурност ще ти сърбат попарата.

  Ще дам един пример какво може да направи държавата в такъв случай. Достъпната пластмаса накара доста производители да бутилират нещата си в нея. Тук не говоря за държави като България, където и бирата се прави в такива бутилки. Сокове, газирани и тем подобни неща в Германия се продаваха така. Като резултат през почивните дни (тогава не се чисти и мръсотията веднага се забелязва) градският транспорт и улиците се зариваха от такива отпадъци. Бизнесът калкулираше такса отпадъци в цената, но хората не я виждаха. Преди около две години се въведе такса от 25 цента за всяка пластмасова бутилка, който получаваш обратно като я върнеш в магазина. Не става дума за такива за многократна употреба, а за еднократните. Те се пресоват на място от автомата и се карат за претопяване или изгаряне (искренно се надявам да е първото). За сравнение стъклените бутилки са по 8-10 цента. Какъв беше резултатът: спаднаха продажбите на такива продукти и стана веднага по-чисто по влаковете. Ако все пак има паралии дето изхвърлят (най-често туристите) има хора дето минават и ги събират (скитници и бедни хора). Докато не си платим не си научаваме урока…

  Ей за такива неща трябва да мисли държавата, а не как постфактум да се бори с последиците. Ефективност, а не ефектност е нужна.

  Подобно нещо мислех да драсна като коментар под този пост: https://yovko.net/?p=1030. Тогава не ми стигна смелост. Сега вече редовно ти спамя….

 12. Хубаво е, че има хора като теб, които мислят зелено и глобално. Досега не се бях замислял за количеството енергия, което гълта компютърът ми, но затова пък малко по малко променям някои дребни неща в бита си, навиците си, и вярвам, че не е никак трудно, особено имайки се предвид каузата. Примерно – когато не гледам телевизия, изключвам TV-то от копчето, същото важи и за монитора ; Смених старите крушки с енергоспестяващи. Вярно, че са по-скъпи, но пък издържат по-дълго ; Не си купих климатик, въпреки жегите, но затова пък се снабдих с вентилатор. ; Вече винаги дърпам зарядното от контакта след зареждане. ; И последното, за което се сещам – пълня камерата с колкото се може повече замразени зеленчуци (БГ производство). И ако всеки загърби егоизма и мързела си и прави поне едно от тези неща, вярвам, че още има надежда.

Вашият коментар