Еко

Еко

Наскоро ми се наложи да се поразтърся за цифри и данни доколко „екологични“ и „зелени“ са зелените компютри и изобщо хардуера, дори посветих един от седмичните си коментари в Business Week на тази тема. Естествено, че за всички производители това ще е новата мода – всъщност най-накрая една мода, която има смисъл. Разбира се има и играчи, които злоупотребяват и с тази тема, затова внимавайте следващия път като си купувате компютър дали да не проверите и такива параметри като консумация например. И доколко може да се вярва на тези данни.

Няма да цитирам производители, но съвсем бегло си струва да се спомене, че средностатистически TFT-монитор консумира три пъти по-малко електроенергия от такъв с електронно-лъчева тръба. Средностатистически лаптоп пък около четвърт от електроенергията на настолна машина. По света работят милиони компютри – затова има значение какъв ще бъде следващият ви компютър. Проблемът не е само в самата енергия и че така спестяваме пари и консумирано електричество. Проблем е, че производството на електроенергия е свързано с отделянето на вредни емисии в атмосферата и особено на CO2. Избирайки компютър или монитор с по-ниска консумация пестим на планетата си усилията по преработването им. Личното усилие в тази посока наистина изглежда незначително, но всъщност умножено по няколко стотин милиона компютри започва да придобива различна мащабност. Има и компютри, които не може да се изключват, но не всеки домашен компютър е такъв, нали… поне само монитора…

Вчера си поръчах бойлер за новото жилище, който избрах освен по всичко останало и по енергоспестяващите параметри. Струваше с 60 лева в повече от подобните модели, но реших да видя доколко мога в новото си жилище да направя подобни компромиси и да пазарувам възможно по-зелени неща. Така бяха подбрани и кухненските уреди – въпреки, че подобно изискване стеснява избора. Най-голяма е драмата с осветителните тела – твърде малка част от тях изглеждат добре в комбинация с енергоспестяващи ел. крушки.

Пейо ми предложи онзи ден да напиша „Новодомец HOWTO“ – може би има смисъл – по много други причини. Като приключи цялата история може и да го направя.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България