EOS 5D

EOS 5D

В края на август миналата година Canon (заедно с няколко други по-малки нещица) анонсира наследника на революционния EOS-1D Mark II, който се казва почти по същия начин, а именно EOS-1D Mark II N, което представлява обновен модел на повече от успешния си предходник. И далеч по важната новина – новото тяло EOS 5D, слухове за което дълго време плуваха из Интернет и бирените срещи на фотографите по света.

Каква е новината около EOS 5D ли? Не толкова 12-те милиона пиксела, а по-скоро пълноформатния сензор (с големината на лентовия кадър) , вкаран в компактно полу-профи тяло, което е първата такава камера в този клас (1Ds Mark II също е full-frame тяло, но все пак е играч в професионалната лига).

Другата хубава новина е, че новия EOS-1D Mark II N сваля цената на профи-тялото (на около $4000 очаквана цена в Щатите). За жалост в Европа е с около 15-30% по-скъпо обикновено и при това в EUR. Canon EOS-5D ще влезе във високия сегмент на полу-профи пазара на около $3300/EUR3500. Това, както вече казах е и първото full-frame тяло в този сегмент. Засега във високия ценови диапазон – няма как…

Подробно сравнение спрямо 20D и ревю на 5D можете да прочетете тук.

Защо новината е хубава за всички? Защото макар и за момента много скъпо, това тяло води полу-профи класа на DSLR-ите в нов етап на развитие. Принципно Nikon играят на една стъпка след Canon по правило, от появата на 300D насам – те още нямат обявено full frame тяло и в професионалния сегмент, а 5D ще ги принуди да кажат своята дума.

Борбата на форматите (различните производители на DSLR-и към момента ползват различни по размер сензори, а four thirds консорциума напоследък също набира скорост) ще определи и бъдещето на фотографията оттук нататък. Сега трябва да изчакаме и отговора на Nikon, който неминуемо ще свали цените още надолу. Слуховете, че Nikon вече имат своя отговор отдавна пулсират в пространството, въпросът е кой момент ще изберат за да ги потвърдят. Последните слухове от този лагер бяха (в края на миналата 2004-та), че ако се появи full-frame от Nikon, той ще трябва да се позиционира около $10000 – сега ще трябва поне леко да размислят. А можем и да бъдем изненадани. Има теории, че Nikon скоро изобщо няма да пуснат full frame. Ще поживеем, ще видим. При всички случаи от битката с цените и технологиите ще спечелим… някога 😉

Дано до 2-3 години след днес, заради този 5D, да можем да си позволим full frame тяло и в ценовия диапазон около $1000. Така, че добре дошъл на сцената на 5D!

Статията е написана за urbanstyle.org и за първи път бе публикувана там.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България