Fedora Core release 2 (Tettnang)

Fedora Core release 2 (Tettnang)

Днес в ранния следобед, още преди официалния анонс, един колега вече се беше сдобил с новеничка инсталация на Fedora Core 2 на лаптопа си. Всъщност по-интересното е че направихме upgrade от Red Hat 9 (от CD-тата – не по мрежата), който мина по масло и напълно безгрижно, въпреки значителните нестандартни конфигурации и wine-еквилибристики при него. Lotus Notes дори не създаде никакви проблеми – просто тръгна – единствената разлика бе доста по-красивите шрифтове. Е, архаичната Token Ring карта не биде подкарана автоматично, но това не е особена болка.

От половин час и аз се радвам на нова инсталация на моя ThinkPad. Тази вечер си останах в къщи заради стомашни проблеми и не се стърпях да си сложа новата шапка. Очаквах проблемчета тук-там, но засега не ги откривам. Новият X е перфектен, може и да се заблуждавам, но някак всичко е по-пъргаво. Всичкия ми хардуер биде подкаран от само себе си, с два клика си пуснах българска фонетична клавиатура в новия Gnome, в който толкова хлътнах, че чувствам как ще си почивам известно време от KDE. А и KDE-приложенията вече работят повече от чудесно под Gnome за разлика от препънките, с които се появи Core 1.

В четвъртия диск, който си е направо празен, са нещата, които са нови за стандартния набор на дистрибуцията – като Exim, Courier, Tomcat или XFCE.

Няма да правя ревю… Просто първото усещане е стабилност, перфекционизъм, чудесен десктоп. Ако някой стои на някакъв Red Hat или на първата Fedora, включително на коя да е междинна development версия единственото разумно и правилно нещо, което може да направи е смела крачка напред към Епизод 2 (Tettnang).

Разбира се, обновяването на системата е задължително. За моята custom конфигурирана инсталация вече има три update-та 🙂

[root@eos root]# yum update<br></br>
Gathering header information file(s) from server(s)<br></br>
Server: Fedora Core 2 - i386 - Base<br></br>
Server: Fedora Core 2 - i386 - Released Updates<br></br>
Finding updated packages<br></br>
Downloading needed headers<br></br>
Resolving dependencies<br></br>
Dependencies resolved<br></br>
I will do the following:<br></br>
[update: kdelibs-devel 6:3.2.2-6.i386]<br></br>
[update: kdelibs 6:3.2.2-6.i386]<br></br>
[update: gaim 1:0.77-7.i386]<br></br>
Is this ok [y/N]: y<br></br>```
Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България