Free Culture

Free Culture

Днес написах най-емоционалната си новина в linux-bg.org досега, но поводът си струваше:

Всички вече сте чували за идеята на свободния софтуер, за споделянето, за повторната употреба на идеите, за пренаписването, за допълващото усъвършенстване. И какво ако тези идеи на GNU проектираме и върху други модели от ежедневието си – върху произведенията на изкуството, паметниците на културата и елементите на обществото като цяло? Възможно ли е? Сигурно ще разберем някога, но след свободния софтуер и идеята за свободен Интернет идва нова или може би по-скоро една експанзия на същата стара идея за свободата.

В последните дни на март видя бял свят новата книга Free Culture на Lawrence Lessig – професор по право в Станфорд, автор на всеизвестната книга Code and Other Laws of Cyberspace или не толкова известната The Future of Ideas. Който е имал щастието да държи в ръцете си избраните есета на Richard M. Stallman – Free Software, Free Society може би не е подминал равнодушно предговора, чийто автор отново е Лари Лесиг.

Подзаглавието на новата книга е „Как големите медии използват технологиите и закона за да затварят културата и да контролират съзидателността“ и представлява невероятнa защита на креативността и описание на един различен поглед върху авторските права. Този наречен Creative Commons. Ако ви е дразнило винаги защо изкуството и културата се третират като стоки за консумация с еднократна или лимитирана употреба (както някои компании третират софтуера) и сте си мислили дали идеите на Столмън и FSF не се проектират и извън полето на технологиите и софтуера това определено е вашата книга.

Самата книга е под Creative Commons лиценз и може да се чете и разпространява свободно некомерсиално. Не пропускайте да я прочетете – вероятно това ще е един истински феномен за 21 век и дано е начало на промяна в света и тълкуването на авторството, което само по себе си би трябвало да е и промяна на начина, по който живеем всички ние, без значение в коя точка се намираме. Адресът, от който можете да свалите книгата е http://www.free-culture.cc/freecontent/ като не пропускайте да видите внимателно и двете рекламни филмчета, който ще намерите там.

На сайта http://creativecommons.org/ можете да прочетете за различните видове лицензи от този тип. Да видите как можете да лицензирате свои фотографии, разкази, музика или уеб-логове и разбира се как можете да използвате така лицензирани произведения и да сътворите производни на тях. Да потърсите такова съдържание на http://commoncontent.org/ или да добавите свое. Да слушате свободна музика или да гледате свободни филмчета или да правите свободен бизнес от тях.

Собственото въображение трябва да е единствената граница пред твореца, опитва се да убеди читателите си Лари Лесиг. Ние вече сме напълно убедени в това, нали? Остава да убедим и останалите!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България