Freedom again

Днес е последния ми ден в проекта Active Directory, от утре съм отново свободен електрон за следващ проект. Надявам се в него да има по-малко Windows-и и повече от моя тип бизнес. В случая обаче съм happy, даже само защото едни люде в Microsoft са се произнесли, че няма да се справим с подобен мащабен проект. Едно, че подобно изказване е нагло, друго, че нещо в Microsoft са забравили коя е по-голямата компания…

Проектът наистина бе мащабен – 26 държави, над стотина локации в тях, много сървъри и над 15000 работни станции, за клиент, който от своя страна има над 540 милиона потребители само в тези 26 европейски страни. Радвам се, че работих в този проект именно заради тази мащабност. Защото нямахме опция за издънка, защото основният екип бе (само!) двама души (да е жив и здрав Ванката!), които изнесохме тежестта му от началото до края и защото и на двамата MS-related технологиите са ни само допълнителен контекст, а аз отделно съм и алергичен към тях. Защото се сблъскахме и с проблеми, за които дори не се споменава в каквато и да е документация на Microsoft. Защото през цялото време под писмата ми стоеше сигнатурата, IT Architect – Linux, Securty & Privacy Consulting Practice, а не MCSE, MCP или нещо друго такова. И клиентът е доволен – дори CTO-то му сам е предложил да ни бъде референт и да ни препоръчва пред бъдещи наши клиенти.

След малко си тръгвам оттук. Още вечера използвах случая, че си бях в моя си офис да преинсталирам машината си. Стоях до 22:30 на работа от кеф. Открих, че 9 месеца по-късно още много офисни неща вече са възможни и под Linux, и посоката към open standarts вече дава резултат. Новият Workplace е спасението. Да видим как ще е реалната работа от понеделник… Така или иначе предвкусването на новото и на завръщането ми харесва.

Преди малко направих една снимка. На един подтискащ, кошмарен ърбън пейзаж, който месеци подред наблюдавам – днес същия бе весел, слънчев и усмихнат – с едни пухкави бели облачета – не – не само заради поляризационния филтър…

Back into [my] business!!

12 коментара за “Freedom again”

 1. Вече трети ден съм с него изпод Linux за проба – единствен недостатък е скоростта на работа – иначе всичко е перфектно – включително кирилицата.

 2. Кефиш. Поздрави. Чувствам се добре заради твоя успех. Не че нешо те познавам или ми са ясни мащабите на проекта, но ей така. Без причинно се чувствам добре. Знаеш, лесно е да си на страната на победителя. Поздрави отново за успеха, а и за успеха над ‘навирените носове’.

 3. Абе човек, изплаши ме :). Като прочетох заглавието, помислих че си напуснал IBM. Но не би!
  Ами честито да ти е завръщането, значи ;)!

 4. Честито и от мен. За съжаление, разбира се, това не е никаква добра реферация за Linux като цяло… Хората от Microsoft, ще казват – да може да се направи, но ви трябва поне един Йовко Ламбрев за целта. А доколкото знам, такива има само един брой.

  Всъщност, как издържаш на този ритъм. Последно като те чух беше спрял да употребляваш охладителни течности (бира). Това как се отразява – увеличава бързодействието или вече ти се налага да пиеш бира отново?

 5. Днес тъкмо прочетох една интересна статия „Какво изяжда Майкрософт“. В статията се споменава за динамиката в IBM както и интерпретацията на служителите и относно името на компанията: IBM = I’ve Been Moved. А относно Майкрософт – ето тук е споменато как „прогресира“ компанията през последните десетина години 😉

 6. честито!
  чак и на мен ми стана готино 🙂
  събота и неделя си дай малко почивка в снимане около софия, преди впускането в новите проекти. иначе ще го направя аз вместо теб!

 7. Адаш, каква референция за Linux – това е Active Directory проект. Ти пак си прекалил с бирата ;-P

  george, очевидно някой трябва да дойде и да ме строи в две редици 🙂

 8. Ops, вярно 🙂 Ама аз си мислех, че това с напиването е извънпроектно занимание 🙂
  Пък и ако се затъжа за Windows, нали мога да наминавам и в последствие 😉

Вашият коментар