Гледам и не вярвам на... ушите си...

Гледам и не вярвам на... ушите си...

Вчера в БТА ФОП заедно с Гражданска инициатива Справедливост дадохме пресконференция във връзка с поредната подготвяна сделка на Държавната администрация с Майкрософт. Това бе съвместна пресконференция на Гражданска инициатива Справедливост и Фондация „Отворени проекти“ с цел анонсиране на планирани стъпки срещу поредното затвърждаване на монопола на Microsoft в българската държавна администрация.

В днешната преса циркулира прессъобщение, вероятно разпространено от БТА, в което нашите партньори от Справедливост дори не са споменати, техни членове са цитирани като наши членове, а най-конфузното е, че реално Справедливост се ангажира да прецизира жалбите, да ги внесе до съответните институции и да води борбата. Неприятно е усилията и старанието им да бъдат пропуснати между ушите.

Чудя се у нас дали за нещо може да се разчита на четвъртата власт – поне за прецизност. Или журналист вече не е нито призвание, нито професия, а наистина само диагноза, както горчиво се шегуват помежду си някои представители на гилдията.

До Пресклуб БТА
Максим Минчев – ген. директор на БТА
Борислав Чалъков – зам. ген. директор Информационна политика
Копие: Съвет на Фондация „Отворени проекти“

Уважаеми господа,

Вчера /неделя/ в 12:00 в пресклуб БТА се проведе съвместна пресконференция на Гражданска инициатива „Справеливост“ и Фондация „Отворени проекти“ (ФОП), разпространяваната от вашата агенция информация, за която е меко казано неточна.

Нашите партньори от Справедливост, които всъщност се нагърбиха с тежестта на юридическите процедури и стъпки по внасянето на цитираните жалби, дори не са споменати като участници. Отделно, че формално погледнато те заплатиха и самата пресконференция. Цитирани са техни членове като наши, техни усилия, стъпки и труд като наш и ред други неточности. Така представените факти провалят изцяло смисъла от пресконференцията, а и ни поставят в неудобно положение спрямо партньорите ни от „Справедливост“, с които държим да запазим приятелски отношения и не можем да допуснем загърбянето им.

Изразявам дълбокото си разочарование от несериозното и непрофесионално отношение, проявено с толкова много допуснати неточности и непрецизност, което за пореден път убеждава и мен лично, че новите медии и пряка публицистика имат повече значимост в бъдещето от установените „професионални“ клиширани начини за разпространение на информацията.

Запазваме си правото на доуточнение чрез начини и средства, на които можем да се доверяваме повече отколкото на БТА:

Гледам и не вярвам на… ушите си…

Уточнение

Със съжаление:
Йовко Ламбрев
Председател на УС на ФОП

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България