Гледам и не вярвам на… ушите си…

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. За някои журналисти, най-важно е „да се произведе новина“. Прецизността и точността не са толкова от значение. Особено ясно се вижда това, когато темата е по-специфична и се пишат откровени глупости. Толкова съм свикнал с това, че вече не ми прави впечатление.

 2. Здравей Йовко,

  мислех да ти пращам мейл с една новина от 16.11.2007, която прочетох днес.
  Оказа се, че няма нужда, защото междувременно си написал точния пост, където да коментирам..

  Македония внедрява Edubuntu 7.04 в образователната си система.

  Мисля, че това трябва да получи някаква гласност – имайки предвид какво прави в момента нашето правителство с Microsoft.

 3. Колкото до Максим Минчев преди около 20 годинки работеше в БНР във военна редакция. Ами сети се кой можеше да работи във въпросната редакция на БНР. Че нещо не мога да се сетя понеже одъртях и харда трябва да ми се рефрешне.

 4. Ще взема отношение като един неволен разпространител на съобщението на БТА посредством http://www.speshno.info. Знаех си, че трябва лично да присъствам на пресконференцията, но уви… не успях. В блога на Пейо Борислав Борисов вече е упоменал главната причина за неточностите – на журналистите винаги се дават материали в писмен вид. Според мен има някакъв проблем в самото провеждане на пресконференцията, за да не разберат журналистите елементарни факти. Добре е и сами да си разпространявате прес-съобщенията, по е-мейл, например. Аз лично винаги срещам проблеми, когато поискам да ми бъде изпратена някаква информация – обикновено не пристига такава. Не бързайте да хвърляте вината на журналистите и да ги плюете. Помислете какво сте пропуснали вие в организацията.

 5. Sami, ще ме извиняваш ама… плащаш си немалка сума пари за да мислиш след това какво евентуално може да се обърка за да го предотвратиш. Или какво аз съм пропуснал?!… Приготвяш предварително това каквото после някой трябва да преповтори – ако бях журналист и някой ми бутне готов текст бих се обидил. Знам, че се прави така… Но не ми харесва – парадоксалното е, че дори това не предпазва от грешки. Предишен опит… В случая освен, че са журналисти – хората в БТА и ПРОДАВАТ услугата пресконференция… Затова да го правят както трябва!…

 6. За готовия текст – когато става въпрос за факти, цифри, имена, един написан текст може да спести много грешки. Все пак, журналистите не са компютри, а хора. Едва ли могат да запомнят всичко. Говоря по принцип, разбира се. В конкретния случай е много тъпа грешка. Веднъж се наложи да ровя из базата данни, за да поправя „новина“ за новия хард диск с цели 4 гигабайта памет….
  P.S. Ако желаете да се публикува уточнение и малко повече инфо, можеш да ползвате посочения от мен мейл.

 7. „Сега“ са перфектни наистина – единственият журналист, който попита нещо на пресконференцията бе именно от в-к „Сега“ и въпросите му бяха съвсем на място.

 8. Ежедневно се сблъсвам с толкова журналистическа некомпетентност и безхаберие, че този случай е направо безобиден. В България журналист става куцо, кьораво и сакато. Добрите са единици. Останалите са излезли от факултета младежи, които смятат, че щом са ги научили да пишат (което не се учи) и са поназубрили малко бързо забравяема теория са готови журналсти. Никой от нищо не разбира. Стават „журналисти по всичко“ и пишат „ден да мине, друг да дойде“. Извнявам се за израза, но това е най-курвенската професия в момента в България. И това не съм го казала аз, а мой добър приятел – журналист. Мдааа Май ми пролича, че съм пристрастна….

 9. http://www.spravedlivostbg.org/

  Server Error in ‘/’ Application.
  The resource cannot be found.
  Description: HTTP 404. The resource you are looking for (or one of its dependencies) could have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable. Please review the following URL and make sure that it is spelled correctly.

  Requested URL: /ErrorPage.aspx

  Случайност или…?

 10. Днес по новините Буратино (Ники Василев), каза че след като някой го убедял, че има по-добри от M$, той веднага ще прекрати договорът. Обаче на т.н. диалог нямало да присъства никой от алтернативните варианти. Странно, нали? Пак ще ни одрусът… яко.
  Все още не мога да кажа/напиша нищо добро за родната журналистика….

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: