gravatar.com

gravatar.com

Днес няколко души ме разпитваха какво е gravatar…

Avatar (в Интернет) означава малка картинка, която идентифицира по някакъв начин потребителя, най-често такива се ползват в различните web-форуми. Принципно повечето форуми позволяват човек да си качи свой avatar или да си избере някой от множество възможни за употреба. Така обаче в различните форуми човек трябва да прави това, а често avatar-ите му са различни за всеки различен сайт.

Така преди време се появи услугата gravatar.com, което иде да рече globally recognized avatar (т.е. глобално разпознаваем avatar). Към всеки email адрес, който използвате в различните форуми можете да закачите avatar, такъв какъвто предварително сте качили на gravatar.com (с размери 80×80 пиксела). Така във всички сайтове, форуми, блогове и т.н., които поддържат gravatar не е нужно да направите нищо повече от това да се подписвате с вашия email адрес, което автоматично ще прикача и вашия [gr]avatar.

Самият avatar ще се вземе от gravatar.com, ще се мащабира спрямо дизайна на сайта, е който пишете и ще се закачи към поста ви. Avatar-ът може да бъде ваша снимка, някакъв символ, рисунка или каквото друго пожелаете, а когато смените avatar-а си в gravatar.com той автоматично ще се смени навсякъде, където сте писали (понякога след седмица, защото avatar-ите се кешират).

Всеки avatar се преглежда от човек на gravatar.com и одобрението му отнема известно време, картинката се категоризира спрямо различни критерии – така сайтовете могат да регулират типа avatar-и към тях и да филтрират (ако желаят) такива с неприлично съдържание, примерно ако някой е решил да ползва като avatar снимка на пишката си…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България