gravatar.com

Днес няколко души ме разпитваха какво е gravatar…

Avatar (в Интернет) означава малка картинка, която идентифицира по някакъв начин потребителя, най-често такива се ползват в различните web-форуми. Принципно повечето форуми позволяват човек да си качи свой avatar или да си избере някой от множество възможни за употреба. Така обаче в различните форуми човек трябва да прави това, а често avatar-ите му са различни за всеки различен сайт.

Така преди време се появи услугата gravatar.com, което иде да рече globally recognized avatar (т.е. глобално разпознаваем avatar). Към всеки email адрес, който използвате в различните форуми можете да закачите avatar, такъв какъвто предварително сте качили на gravatar.com (с размери 80×80 пиксела). Така във всички сайтове, форуми, блогове и т.н., които поддържат gravatar не е нужно да направите нищо повече от това да се подписвате с вашия email адрес, което автоматично ще прикача и вашия [gr]avatar.

Самият avatar ще се вземе от gravatar.com, ще се мащабира спрямо дизайна на сайта, е който пишете и ще се закачи към поста ви. Avatar-ът може да бъде ваша снимка, някакъв символ, рисунка или каквото друго пожелаете, а когато смените avatar-а си в gravatar.com той автоматично ще се смени навсякъде, където сте писали (понякога след седмица, защото avatar-ите се кешират).

Всеки avatar се преглежда от човек на gravatar.com и одобрението му отнема известно време, картинката се категоризира спрямо различни критерии – така сайтовете могат да регулират типа avatar-и към тях и да филтрират (ако желаят) такива с неприлично съдържание, примерно ако някой е решил да ползва като avatar снимка на пишката си…

4 мнения за “gravatar.com”

 1. Да, идеята им е страхотна, само да излезат и плъгини и добавки към различните софтуери за форуми – и на мен ми е писнало да слагам аватари на всеки форум за който съм се абонирал…

  Има една досадна подробност е механизма на обработка на аватарите им (май?).
  Пращам им аз, като грамотен и послушен усер моят аватар с размер 80х80 пиксела и какво да видя! Някой ми е размазал физиономията (и преди не че много се разбира, кой къф е, ама не бива така!).
  Не схванах, защо се е получил такъв (де)фект. Нещата се оправиха, като им пратих картинка с приблизително 200х200 пиксела – сега всичко си е ОК. Или поне така ми изглежда.

 2. Аз направо знам – с този avatar са те взели за терорист от АлКайда и са те размазали да не те подгони FBI 😉

  Проблемът ти идва от jpeg-компресията и по-скоро от точките на инч (dpi). Стандартния avatar на gravatars.com е 80×80, но всеки сайт определя размера на avatar-ите. Мен примерно 80×80 ме дразни – голям е, затова avatar-ите на yovko.net съм ги дефинирал като 50×50. Съответно за мен те се resize-ват. За да нямаш загуби от компресията и размазване при такъв resize e нужно оригиналния ти avatar (с размер 80×80) да е с поне 75dpi (90 даже ако е възможно).

  GIF-формата също може да ти създава ядове, той не се resize-ва качествено, особено пък в такива малки размери.

 3. Хай, ся „Алкайда“! Ако държах автомат, а не чаша – идй, додй, ама то всичко е направо весело в картинката! 🙂 И брадата ми е просто неизбръсната, а не ботевска! 🙂
  Вероятната причина е в 72-то dpi, дето ги послушах да настроя за аватара. Ще им пратя 90, както пишеш, че да ги видя тогава, чия физиономия ще размазват!
  Всъщност, размера на аватарите зависи от приложението – със сигурност в блог-а трябва да е по-малък, но в различните форуми си е направо красиво да си с по-голям размер (за аватар става дума :P).

  п.с. аве, що не сложиш едно preview на постовете, че понякога пиша с краката си и правя грешки – поне да оглеждам поста преди да го запратя (не че не мога да го направя, преди да натисна бутона, но понягога си е друго да го видиш в „истински“ вид).

 4. Току-що и аз се изтипосах. Ще проверя обаче дали Блогър предлагат разпознаване, защото не съм сигурна. Все пак, блогове не се списват само с wp

Вашият коментар