Група PIF: Новият албум свободно в Интернет

Група PIF: Новият албум свободно в Интернет

Извадка от интервю на stroeja.com. Текстът не е свободно съдържание и e под условията на „Всички права запазени“ на stroeja.com.

Какво се случва в момента с група P.I.F.? Да очакваме ли нещо ново като продукция?

Димо: В момента сме вече шест души. Втори китарист си взехме. Ситуацията е яко рокендрол. Напоследък взехме едно такова генерално решение да не правим абсолютно никакви кавъри, свирим само авторска музика. На който му харесва – харесва, ако не… На никой от нас музиката не му е основно средство за препитание. Не е бизнес, да свириш Бийтълс първо, защото трябва да задържиш например еди какъв си таргет от публиката, че в клуба иначе ще падне клиентелата или някакви такива глупости. Хората ни канят, защото свирим нашата си музика и общо взето и аз съм на тази система. Какво се случва в момента? През този период, в който дълго не сме се появявали никъде в медийното пространство, имаме направен трети албум. Той е доста електронен, всъщност наполовина. Наполовина електронен, другото е рок. Мислим да го пуснем абсолютно безплатно в Интернет, с визия на обложка и т.н. Ще си има сайт, в който се влиза чрез специална кампания, която ще направим. Целта не е печалбата, просто така или иначе има някакво изкривяване на целия така наречен “бизнес”. Винаги има някой, които идва при мен на концерт и ме пита откъде мога да си купя еди кой си албум, т.е. албума не е стигнал до него. А така или иначе песните са създадени.

Това е доста интересно. Защо прибягвате до този начин на разпространение?

Димо: Музиката е дар от Господ. Аз така го възприемам. Това е дар, и когато направиш нещо с него ти се отблагодаряваш за това и съответно това пък е твоят дар към Него, в обратната посока. При нас Той ни е дал някакви песни…. тази система “много съм гениален” или “страшно нещо измислих.”… няма такъв вариант . Всичко е – случайно си се сетил, защото еди какво си ти е дадено. Аз така си го обяснявам. Та тези песни бяха създадени по странни начини, даже много от текстовете не помня как съм ги писал, просто е имало някакви сигнали. То е било такова среднощно събуждане и пиша …. Това нещо трябва да стигне до хората. Аз така си мисля. И защо да взимам някви парички, които хората са си събрали? Аз няма да спечеля повече от това нещо, но ще бъда доволен, че те са чули това, което съм направил. То може да се погледне и от друга гледна точка – като погалване на егото, но не е погалване на егото. По-скоро го приемам като мисия – “Това съм създал, чуйте го!” Искам хората да го чуят. Мисля, че имам какво да им кажа, най-малкото. Та това е единстения начин, чрез Интернет, музиката да стигне най-бързо, най-безболезнено до всеки един, който иска да чуе група P.I.F.. Отделно, например, може да направим 50 бройки, които да са с така наречената колекционерска и номизматична стойност – 50 диска направени ръчно от нас, подписани, които ще струват някакви пари, но те сигурно ще са колкото да покрием изработката, кутийката, плюша вътре примерно и т.н.

Пълният текст на интервюто за stroeja.com прочетете там… Аз цитирах каквото трябваше. Браво на PIF! На фона на жалките и голи и боси Ваня Щерева, Графа и т.н., които можете да видите пред Художествената галерия в София на новите плакати от кампанията против пиратството на Министерство на културата.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България