Обвиняват ме понякога, че тъгувам за романтиката на ранния Интернет, когато в Мрежата я нямаше долнопробната сган от ченгета, юристи-идиоти и псевдо-пазители на правилата. Правилата всъщност бяха ясни – толерантност, коректност, доверие, споделяне… Това отдавна е минало. Сега Мрежата се гърчи от погнуса заради присъствието на тероризма на институциите, които се опитват с мисленето си на погребални агенти да правят сватбени тържества.

Със стари курви, нов бардак не става, беше казал народа… Не знам дали се сещате колко прецизен е цинизма в това изречение.

Всъщност дали да не затворим Интернет напълно и да ставаме овчари? Сещам се за поне едно положително явление – ще оставим шерифа и ГДБОП безработни.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. „Прост народ, слаба държава“ е казал народа.

  Иначе шведите какво направиха в подобна ситуация.

  Отговор

 2. Анонимен коментар тук съдържаше copy&paste копие на Декларацията на принципите на Пиратската партия в Швеция.

  Поради дължината на текста изтрих коментара и предпочитам да дам link към оригинала: http://www2.piratpartiet.se/international/bulgaria

  Отговор

 3. Като един обикновен потребител бих помолил хората от тези среди, хората, които членуват и ръководят различни интернет организации и фирми, фондации за свободен софтуер, хора които имат контакти с международната интернет общност: Моля ви обърнете внимание на колегите си в Европа какво става в момента в България. Как се филтирира съдържание до определени сайтове, как със силови методи полицейските служби се налагат върхи интернет доставчици и т.н. и т.н. Професионалистите сте по наясно с това, което става в момента.

  Не мога да си представя, че в една „европейска“ държава по подобен начн се погазват принципите за свободен достъп до информация.

  Отговор

 4. Професионалистите? Професионализъм в ситуацията няма никакъв! Това е сигурно… Контактите между организациите са полезно нещо, но всеки може да уведоми познатите си. Блогърите могат да напишат два реда на английски и т.н. Нека да не подценяваме силата на волята на обикновения потребител. Май сме забравили, но Мрежата съществува заради него…

  Отговор

 5. Все пак да не забравяме, че не е ясно какво точно се е случило, а докато не стане ясно всякаква реакция е преждевременна.
  Иначе МВР (ГДБОП) работят по Закона за МВР и Правилник за прилагането му. И двата им дават възможност да спрат достъпа до арена… или до твоя сайт.

  Отговор

 6. Това правим от няколко дена… пишем по форумите, разпращаме писма, ще отидем на „замунда“ митинга, не заради самата замунда или арена, като тях има достатъчно други, а заради нарушаване ня някой основни права и принципи в една „демократична“ страна.

  Дали това ще доведе до нещо… незнам, надавам се. Във всеки случай, колкото по-голяма гласност, толкова по-добре. Не само в България, а и навън…

  Отговор

 7. Спас Колев 16 март 2007 в 15:51

  Еврооптимизмът в случая е прибързан.

  Ето пример с миналогодишния цирк във Франция (опит на правителството да се съобрази с Европейската директива за авторското право:
  http://en.wikipedia.org/wiki/DADVSI

  Отговор

 8. Вени, аз това и предлагам – да затворим целия Интернет! Защото е потенциално опасен – има порно в него, книги за тероризъм и как да си излекуваме акнето или уголемим циците…

  Да чакаме да стане ясно какво точно? Че в България има полицейски и юридически законен произвол в Интернет ли? На мен не ми е нужен днешния случай за да го твърдя. Предишните случаи малко ли бяха… Реакциите, както обикновено – никакви…

  Отговор

 9. Абсолютно.

  С тези претенции или затваряме интернет, или ни обявяват за престъпници.

  Отговор

 10. @yovko: Малко сме хората, които имат представа като теб колко ми/ни липсва ‘романтиката’, когато не всеки абориген киснеше в Интернет, и той не беше синоним на пиратство, виагра и ГДБОП. Предпоследното ти изречение напоследък аз все по-често го повтарям в разговор с познати.

  Отговор

 11. За мен проблемът е много по-навътре – в манталитета. У нас полицейщината се възприема като нещо нормално от достатъчно много хора, за да си вирее безнаказано. Затова и да станем овчари, Йовко, пак няма да ни огрее – тия ще станат горски тогава.
  Аз като казвам, че в България има огромен излишък от власт… Властта е като солта – трябва да е точно колкото е нужна, нито грам в повече. А и някои, като мен, ядат храната без сол.
  За мен истинската реакция е да засилвам анархистичното в мен – като „анархизъм“ си означава точно „безвластие“, не някакъв хаос. Против властта аз имам едно тотално оръжие – пълен отказ от доверие в нея. Знам, че това не е съвсем твоята позиция, но исках да кажа как е при мен – това ме спасява от безсилно беснеене пред тая простащина и неразбиране.

  Отговор

 12. Според мене цялата тая дандания е инспирирана от нашите замишорени представители на големите световни корпорации. На тях (корпорациите) грам не им пука за това как и колко от техните продукти са продадени в БГ. Ама изобщо не ги е*е! Ако по не малко ги интересуваше, щеха да предложат адекватни цени съгласно покупателната способност на населението и малкия бизнес (които именно се явяват основни клинети на въпросните компании в „другите“ държави), или поне да продават тука стари версии на софтуера на нормални цени. Както автомобилните производители си имат модели разни за третия свят. Обаче понеже нашите мишоци малко продават (и печелят от комисионни), пък ченгетата не искат да преследват бандитите (няма да обяснявам защо), то и сега ние гледаме целия тоя цирк! Поредното натягане и трупане на точки. Аман от глупости!

  Отговор

 13. Времето му дойде на „нета“ да залезе, помията се включи в него.

  Отговор

 14. http://www.iipa.com/2007_SPEC301_TOC.htm

  Това е въпросния списък 301, нали така. Значи забелязвам, че в ПРИОРИТЕТНИЯ списък са страни като Канада, Израел, Русия. Там има ли торенти или няма?

  В самия списък влизат: Гърция, Унгария, Италия, Полша, Румъмия, Испания. Там торенти има ли?

  Отговор

 15. Здравейте първо. Аз също съм един от тези дето си припомнят ранните дни на нета с малко носталгия. Понякога се чувствам удавен във… видеоклипове.
  Конкретния повод. Със сигурност е неправилно това, което става в момента. И със сигурност днес мрежата е много по-мръсно място от вчера. Понякога се чувствам така сякаш съм влязъл в училище и разбирам, че то междувременно е вече бардак.
  Някак мръсотията настъпва много бързо в мрежата. Добър повод е да се замислим и да направим нещо повече и за това. Бих могъл да пиша и за авторски права и т.н. но няма смисъл. Проблема на мрежата е съсвсем друг. А това в момента си е наш български проблем дето знаем как ще завърши… и продължи :)

  Отговор

 16. Фабрикант 18 март 2007 в 7:52

  Не мисля, че момченцето с голата глава от новините по телевизията, което обещаваше на всички фабриканти девети септември демек национализация е много далече от истината. Путин пръдна на свободното слово в Русия, а нашите се опитват до го зесерат… системно. Сега е момента да се направи митинг по този повод и да се подкрепи кандидатурата на Георги Константинов за председател на комисията по досиетата. Докато с тези досиета не се облепят улиците на София мир и прогрес няма да има, а полицейщина и пиклювци с партизански имена.

  Ето нещо точно по темата, постинга от 18 март 2007 г.

  Отговор

 17. То и без това интернет умира. Как иначе ще пуснат интернет версия 2.

  Отговор

 18. ето една извадка от всемогъщият (хаха) списък 301..

  целият доклад може да бъде намерен тук

  Bulgaria will remain on the Watch List in 2006. The United States notes that Bulgaria has made some improvements this past year in improving IPR legislation, coordinating among intergovernmental agencies, strengthening enforcement measures against optical disc piracy, and raising public awareness of IPR. For example, in February 2006, the newly formed interagency Council of Intellectual Property Protection approved amendments to the penal code criminalizing the possession of counterfeit products. The United States encourages Bulgaria’s Government to make further IPR improvements by engaging in sustained and consistent enforcement activities, devoting sufficient resources to combat piracy and counterfeiting, improving IPR legislation, and attacking the growing problem of Internet piracy. In particular, Bulgaria’s Government should make judicial enforcement in the courts a priority, including providing IPR training to prosecutors and judges, urging courts and prosecutors to make IPR infringement a priority, encouraging the completion of prosecutions and civil court cases on a timely basis, and seeking deterrent penalties for IPR violations. The United States also remains concerned with patent issues, namely the apparent lack of injunctive relief in patent infringement cases, and the requirement of a valid patent as a prerequisite for receiving protection against unfair commercial use of undisclosed test and other data submitted by pharmaceutical companies seeking marketing approval for their products. There also remain trademark infringement problems in Bulgaria, including continuing problems with counterfeit distilled spirits. The United States hopes that Bulgaria will continue its efforts to combat piracy and counterfeiting and to improve its overall IPR regime.

  Добре, доколкото съм запознат с географията, нашата мила родна страна е разположена в Европа. Като какви се явяват САЩ, че да колят и бесят по целия сват. Те това ми е трудно да разбера..

  Йовко, обаче го каза най-правилно и просто не мисля, че има по-точен израз:

  „Със стари курви, нов бардак не става.“

  @Вени – ясно е какво точно се е случило.. Управителят на Линкос си каза много просто.. „Влезнаха в офиса и казаха, че или спирам тракера, или ще ми изземат цялата техника“.. на какво основание обаче, никои не знае.. Проблема е много по-сериозен, говорим си за reveal на българските силови органи, като наказателна структура, работеща по поръчка. Де факто те прилагат натиск върху невинни (по смисъла на закона, и не само) лица.. Случаят със собственикът на Арена (или там какъв се води точно, без значение) е достатъчно добър пример.. Арестуваха го, вдигнаха шум .. и го пуснаха, защото просто нямаше за какво да се закачат.

  И, at all, интересно ми е, какво ще стане ако отидат в домовете на тези, които застанаха пред камерите на Милен Цветков.. Готов съм да се обзаложа на много, че и те свалят..

  Отговор

 19. Технологията настъпва и не може да бъде спряна. Едно нещо щом може да се прави, при това масово, то ще се прави. Просто някои хора и организации искат да спрат времето, за да не загубят печалбите си от досегашния начин на разпространение на музика и филми и софтуер. Така им излиза по на сметка, пък и няма да разработват нови бизнес стратегии. И понеже са силни с парите си и с връзките във властта, командват. Но са осъдени. И Гологлавия, дето се перчи по телевизията просто е застанал на грешната страна. Явно са го подбрали внимателно, че да им върши работа – някакъв супермен, дето ще строи интернет потребителите в две редици.

  Понякога давам за пример случка в началото на XX век. Тогава файтонджиите имали влияние (вероятно защото са возели важните на деня). Те почувствали заплаха от автомобилите и си издействали закон, който предписва пред всеки автомобил да върви човек, който да размахва знаме и да вика – така да предупреждава минувачите за опасното превозно средство. Всъщност целта е била да се намали скоростта на колите под тая на файтоните. Краят на тая история е очевиден за всички. Така че торентите ще живеят, но от нас всички зависи кога миналото ще отстъпи мястото си на бъдещето. И нека не допускаме днес торентите, утре блоговете, и накрая да четем единствено блога на другаря Пър… пардон Путин.

  Отговор

 20. Когато писах, че не се знае какво е точно станало, беше така. Разпореждането от ГДБОП е вече на сайта на „Интернет общество – България“ http://www.isoc.bg/news.html и от него се вижда, че има не просто искане, а и наказателно производство. Това по повод първите сигнали, че трябва да се реагира веднага.
  По повод другото – очевидно е, че при такава масова атака не бива да се върви веднага на принципа „Дайте всички да дадем“. Ние работихме през целия уикенд, но спокойно, с аргументи, с дискусии, с разбирането, че много от нещата, които стават, няма да могат да бъдат описани тук.
  Надявам се, че няма да има повече злоупотреби с пълномощията, но никога не мога да бъда сигурен кой какво кога би могъл да реши да направи. В този смисъл трябва да се търси не само интереса на полицията (да няма пирати) но и други интереси. Емил Спаихийски в днешния „Сега“ го е казал сравнително добре:
  http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2592&sectionid=5&id=0001101

  Отговор

 21. А по повод т.нар. Доклад 301…. Той се пише въз основата на данни на БСА (да!), което автоматично го прави необективен и резултат на изсмукване на данните от пръстите на хора, които се правят на юристи, а дори нямат това образование (ако са верни слуховете за Заки :-)
  Но и те са хора, и те трябва да ядат. Лошото е, че заради такива плазмодични организации като БСА, ЦАПК, МРАК и други подобни България е все цитирана в някакви негативни списъци.
  За сравнение – благодарение на работата на ССС, ISOC.bg и др.п. поне ни цитират в списъците на нормалните държави, подпомагащи развитието на свободния софтуер…

  Отговор

Ако искате да споделите нещо

Received: from compy ([82.147.154.104]) by compy (602LAN SUITE 2004)
Message-ID: <4230E107.8050002@tea.bg>
Date: Fri, 11 Mar 2005 02:06:31 +0200
From: Plamen Kotsashki
User-Agent: Mozilla Thunderbird 0.8 (Windows/20040913)
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
To: Yovko Lambrev
Subject: Re: [Fwd: Predlojenie ot TEA Studio]

Г-н Ламбрев,

За 100% -вия SPAM сте абсолютно прав. За това се извинявам, че без ваше желание сте попаднали в нашия mailing list. Няма да получавате повече писма от нас.
Но когато критикувате нечий *дизайн*, трябва да сте стъпили на стабилни позиции за да тежи мнението ви.
Все пак, благодаря за мнението ви!
*С уважение!!!*
ТЕА Студио

Message-ID: <42335AEC.60601@yovko.net>
Date: Sat, 12 Mar 2005 23:11:08 +0200
From: Yovko Lambrev
User-Agent: Mozilla Thunderbird 0.9 (X11/20041127)
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
To: Plamen Kotsashki
Subject: Re: [Fwd: Predlojenie ot TEA Studio]
In-Reply-To: <4230E107.8050002@tea.bg>

Plamen Kotsashki wrote:
> За това се извинявам, че без ваше
> желание сте попаднали в нашия mailing list.
> Няма да получавате повече писма от нас.
Бих приел извиненията ви евентуално ако разполагах само с един адрес, но получавам достатъчно копия на същото на други свои адреси, а и мои познати се оплакаха от същото, което ми говори, че сте далеч от това да сте си взели поука или да съжалявате истински.

> Но когато критикувате нечий *дизайн*, трябва да сте стъпили на стабилни
> позиции за да тежи мнението ви.
Нима? По-стабилни позиции от това да искам да се спазват стандартите? Що за ирония?

Имаше един принцип в римското право, ако не се лъжа (простете, но нямам стабилни позиции и в тази област), че… няма несправедливост за този, който я е пожелал…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Руфус Дуфус 17 март 2005 в 18:29

  Това е поредната БГ фирма която използва crawler и събира адреси зa спам. Някой има ли желане да направим български blocking list?

  Отговор

 2. Днес (поне при мен беше днес) се появиха някакви дето пък искаха да ликвидират хлебарките! Всъщност към спамърите май трябва да се подходи точно като към хлебарки.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо