С извинения за качеството, понеже снимката е правена с мобилен телефон, но това е попадение, което мой колега засне в Румъния. Не знам кой толкова много е страдал от липса на въображение, но е постигнал висота в постижението си да изплагиатства и шрифта и (почти) абревиатурата на IBM.

Аз поне не знам IBM да се е захванал с туристически бизнес…

IDM or IBM
Снимка: Радомир Миланов

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. нагло, по-нагло, IDM.

  Отговор

 2. Снощи видях един снек бар, чиято табелка изобразяваше знака на Starbucks, само дето вместо в зелено и черно беше решена в червено и тъмно синьо :D Прословутото лого на Aiko е абсолютен клонинг на Ikea. А сме работили и с други български фирми, които си „правят“ логото сами – секретарката, въоръжена с MS Paint, коригира знака на някоя голяма компания в обедната си почивка. И всички са горди от резултата… Подозирам, че случаят е подобен, виж, че D-то е криво, все едно някой просто е изтрил чертичките на B-то :D

  Отговор

 3. Поне не са сложили (R) на това лого, тогава щеше да е ептен нагличко!!! Иначе наистина единствената ралзика е че B-то е заоблено и е изтрита средната черта…

  Отговор

 4. Туй не е ли подсъдно? Или на ИБМ не им пука ;) ?

  Отговор

 5. Ами… не мисля, че ще им се размине… :)

  Отговор

 6. aiko продават мебели ikea (между другото те са произведени в българия) на българския пазар. вероятно това е причината за приликата в логата.

  Отговор

 7. Не, peterst, Aiko не продава Ikea, уверявам те. И при всички положения – недопустимо е да се копират чуждите знаци. Все едно дилър на IBM да ползва тяхното лого…

  Отговор

 8. Абе тва е реклама на музикалния стил IDM :)

  Отговор

 9. Има такъв музикален стил. IDM a.k.a. „Intelligent dance music“. Не е толкова непопулярен.

  Отговор

 10. Точно с шрифта на IBM ли се изписва? ;-)

  Отговор

 11. Антония, моя е грешката. Част от мебелите Икея се продават под името Арон в България. А дали може или не да се ползва фирмен знак, шрифт и какъвто и да е специфичен елемент и да се преправи за друга марка – според мен не е коректно изобщо, освен ако няма някаква договореност, за което при IDM и IBM много ме съмнява. Също ме съмнява вече и за другите споменати и неспоменати случаи на прилика.

  В нашия регион изглежда краденето на визия, търговски марки и съвсем лекото им преправяне е нещо нормално. Така са свикнали клиентите, така са свикнали и „великите“ дизайнери. Креативността на тези дизайнери стига до една кражба. Клиентите пък се радват, че са платили по-малко и че тяхното фирмено лого е вече известно и няма нужда от разработване на пазара.

  Положението почти не се е променило последните 15 години, през които ми е правило впечатление това модифициране на фирмени лога. Малко подобрение има благодарение на конкуренцията между дизайнерски фирми, но докато не се започне със съдебни действия, това явление ще продължи да съществува.

  Отговор

 12. IBM, IDM, бррр… Не че виждаме такива неща за първи път…

  Вие вижте солети „ХРУС ХРУС“ на „Млин“ – Разград. Цяло лято ги продават с Bugs Bunny отпред… дали са платили на Disney?…

  Отговор

Ако искате да споделите нещо