Интернет - медия и сила

Интернет - медия и сила

Днес отново се излъгах да гледам новините на bTV. Не, че тези на другите телевизии са по-добри, но… bTV напоследък демонстрират яка чалга. Спомням си наглата камера в насълзените очи на майката, чийто син загуби главата си в Ирак в момента, в който и го съобщават или бащата, който навръх Нова година научи, не от някой друг, а именно от репортер, че е станал баща и всякакви подобни, навярно пълни с човещина, идеи… Мда, търси добрата новина…

Новините започват с последната издънка на управляващите за убития от „приятелски“ (какъв епитет само!) огън войник. Ако оставим настрани личната драма на роднините и приятелите му, всъщност, поведението на управляващите е такова, че сякаш някой ги е хванал наакани. На такъв фон има ли значение дали са направили беля или не, след като те просто така си изглеждат – какво друго самопризнание да иска човек. Питам се дали няма поне един читав сред тях, който макар и наакан да може да излезе мъжки и с чест от ситуацията. Ама те момченцата мили решили да потулят каквото може, че нали е предизборно време… колкото по-малко глъчка, толкова по-добре за рейтинга. Хубаво ама не се сетили за Интернет, дето е по-медия от медиите и сега ще ходят наакани.

Най-весело беше заключението на генерал Колев как било сигурно, че информацията, появила се най-напред във форума на вестник „Българска армия“, не била дошла от Ирак. Сигурно било! Интересно ми е кой специалист може да твърди това със сигурност? Че всяко среднограмотно хлапе може да изпрати информация, в който си иска форум така, че да изглежда сякаш е изпратена, от където си поиска генералът. Добре де, хайде нека да не е среднограмотно – да кажем достатъчно грамотно.

„Това писмо не е изпратено от Ирак, това писмо е подавано в сайтовеTE на Интернет на части.“, продължава компетентно началникът на ген. щаба, а бабите пред телевизорите цъкат с език и гледат умно. Разсъжденията над пълния член на сайтовеТЕ ме кара да се колебая дали генералът е изюркал подчинените си да преброят всички сайтове в мрежата, че така дефинирано ги определя или са разбрали колко точно от тях принадлежат на Интернет и кои са извън него? Тъй или иначе отговорите на подобни разсъждения са леко далеч от способностите ми.

Не знам дали генералите трябва да разбират от Интернет – навярно не – ама бива ли толкова да им личи? По това поне можеха да поработят над себе си. Иначе сега ще търсим вътрешен враг – дето е изпял инфото. Дето се вика това поне ще поотклони вниманието на народонаселението от мислите за „приятелския“ огън с мисли за къртицата в генералния щаб. Пък като заловим предателя даже и активи ще понатрупат ген. Колев и министър Свинаров. Така се прави! Браво! Шахматисти!

Завършека на новините направо ме хвърли в оркестъра – ужас, вирус по GSM-ите плъзнал. Леле, майко! Ами сега? Ако забележите нещо странно с телефона си, да се обадите веднага на GSM спец, че сметката ви ще набъбне без да разберете… Представям си само утре колко кретени ще хукнат да си проверяват телефоните разбрали-недоразбрали за какво става въпрос… И какво било най-лошото според уловения от репортера GSM гуру? Че информацията за Symbian била достъпна за всички и сега да видите като вземе да я чете куцо и сакато колко буби по телефоните ще плъзнат!

Пази боже сляпо да прогледа! Що не си прибереш вересиите бе, господи! То бива всеки да се занимава с това, което не трябва и да изказва мнения, които не разбира ама то това българската журналистика съвсем се оака – бетер политиците ни…

Добре, че е Интернет – сила, с която и едните и другите и третите искат не искат ще трябва да се научат да се съобразяват. А пък там в Интернет много по-бързо проличава кой има жълто около устата…

Та на този фон хубави новини като тази няма как да не те зарадват, особено когато и ти си дал началния тласък на тази идея. (English)

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България