Google е велик и непобедим. Спор няма… Засега обаче той все още е класическа търсеща машина със собствен интерфейс и начин на употреба, към който ние хората трябва да се напасваме и да познаваме.

Всъщност обаче, откакто човечеството е впрегнало машините в своя полза то търси начин те да се приспособяват към него вместо ние към машините. Е, някой ден може и да го постигнем. Поне се опитваме непрекъснато, преди съвсем да сме раздрали озоновата дупка над главите си.

Когато разговаряте с някого и му кажете някаква думичка или изречение, той винаги има опцията да ви попита допълнително всъщност вие в какъв контекст очаквате отговора му. Google не прави това. Той предполага контекста, доста добре се справя, но все пак какво ако сме имали друго наум – налага се да пуснем ново търсене.

Пробвайте KartOO [вече е късно – зад този адрес стои вече друг проект] – малко е шарен за вкуса ми, но е добър пример за интелект за контекстно търсене в няколко стъпки. Попитайте например за linux – ще видите карта със сайтове/обекти и релации между тях, в зависимост от контекста, който ви интересува ще можете да предпочетете обект или пък да поискате нова карта. А забелязахте ли как се отличават обектите и защо някои са по-големи ;-)

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Пууу, само поддръжка на кирилица да имаше…

  Отговор

 2. Много добре визуализира, наистина, но за сметка на това, когато търся на за английски страници с английски думи ме праща на страница на френски.

  Може скоро да ги купят и да имат tips.google.com, примерно ;-)

  Отговор

 3. Мерси за тази история, Йовко. Концепцията на KartOO е определено интересна!

  Отговор

 4. ..бе убава работа, ма на флаш :P

  Отговор

Ако искате да споделите нещо