Книга за теб

Книга за теб

Винаги съм искал да се занимавам с бизнес, в който има нещо много лично. Странно е да пиша това, седмица след като се ангажирах с още едно сериозно професионално предизвикателство, което също е обвързано с технологии. А нещата около днешното IT най-често преследват повече масовост и мащабност, отколкото някакъв личен елемент. Не е случайно и че преди време предпочетох да напусна две големи корпорации, където прекарах цяло десетилетие, защото предпочитам да правя бизнес с бутикови услуги или решения по поръчка, вместо да продавам и внедрявам технологична конфекция. Колкото и невъзможно и трудно да е това на пазар като днешния (и местния). И не толкова, защото това е по-скъпо и profitable, а защото в него има нещо лично… направено специално…

Понякога дори си мисля някой ден да приключа изцяло с ИТ света и наистина да се занимавам с нещо, в което да можеш да вложиш много повече сърце или много лично отношение.

И адски се радвам, когато виждам такива идеи реализирани и работещи. Като „Книга за теб“, които открих наскоро. Всъщност Мария ми подсказа. След като няколко пъти се опитвах да поръчам една книжка през огромните сайтове на големите български реномирани книжарници и три последователни пъти ударих на камък с липса на наличности и отсъствие на какъвто и да било диалог с Матрицата отсреща. Вместо това „Книга за теб“ ми проговори на ти и още на следващия ден след поръчката в пощата си намерих email, който гласеше:

Здравей,

Пуснах книгите по куриер, ще ги получиш утре. Тъй като харесваме блога и теб, ти ги таксувахме с приятелска отстъпка 🙂

Поздрави,
Христо Блажев

След няколко дни поръчах още копия от същата книжка за приятели и от неудобство и благодарност за отстъпката от предния път реших да платя по банков път, за да не им оставя възможността да ми калкулират отстъпка отново при наложения платеж, но и това не остана незабелязано. А преди малко по повод друга поръчка, която съдържа изчерпано заглавие, момчетата се ангажираха все пак да проверят дали нямат изостанала бройка.

Нали оттук нататък е ясно, че едва ли ще посегна към URL-а на друга електронна книжарница, когато има „Книга за теб“? Нито цената дори би имала значение, ако случайно при тях е по-неизгодна. Защото както беше казал някой, не е важен бизнеса, а човекът… И именно отношението и вложеното сърце е това, което печели… и доверие, и клиенти, и приятели.

Между другото, хората зад сайта са същите, които стоят и зад проектите „Аз чета“ и „Книголандия“, но аз някак бях пропуснал тази готина релация преди да попадна на Книга за теб 🙂

Благодаря момчета! Стискам ви палци!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България