Lastolite - вече при Dynaphos

Lastolite - вече при Dynaphos

Lastolite е незаслужено непопулярно име из нашите фотогеографски ширини. И не само, защото в същото време е предпочитан избор на множество фотографи от световна величина, а и защото продуктите им са само малко по-скъпи от ценово-ориентираните noname вендори, а в същото време са революционни с удобството си за работа, с мултифункционалността си или някакви съвсем дребни детайли в изработката и дизайна им, които правят възможно да бъдат захващани, държани или използвани по начин, който е уникално удобен и продуктивен.

Да, да – това са онези същите TriGrip рефлектори, дифузьори (и дифлектори!!), които напук на масовите елипсовидни и кръгли форми, са триъгълни. И които дори могат да се държат с една ръка, докато държиш камерата с другата, а комбинация от тях да замести купчина импулсни лампи в студиото.

Малкият сгъваем софтбокс Ezybox, който вече и доста други фирми копират, също е измислен от Lastolite. Изобщо британската компания е новатор в областта на аксесоарите за контролиране на светлината. Всъщност Lastolite отдавна не е просто фотографски бранд – Lastolite е легенда.

От съвсем скоро и тази легенда вече присъства на нашия малък пазар, чрез моите приятели от Dynaphos, които станаха техен официален дистрибутор за България. И, когато вчера телефонът ми звънна за да ми кажат, че моята поръчка е пристигнала, едва се сдържах да не отида да си взема нещата същия ден, макар че нямам планирани снимки до края на тази седмица. Какво точно си купих ще пиша някой друг път, а и ще го ползваме на следващия SimpleStudio семинар, който най-вероятно ще бъде на тема „Портрет“.

Иначе Lastolite си имат и хубав ресурс с видеоуроци и идеи как могат да се използват продуктите им, който никак не е за пренебрегване. Ето едно филмче за загряване:

Повече – в [училището по фотография на Lastolite](http://www.lastoliteschoolofphotography.com/).
Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България