Linksys играчки

Голямо пазаруване стана днес. Сутринта като решихме да купуваме Linksys-и и като взехме да се зарибяваме един от друг, накрая го докарахме до цели 13 WRT54G-та и едно чисто AP пак на 54Mbps. Кашон и половина джаджи – голяма веселба. Даже отбивка в цената получихме.

Цвъкайки из сайта на Linksys едва сега постфактум виждам, че мога да си сваля source кода на играчката, защото е под GPL. И какво се мъдри най-отгоре на страницата за download – един ухилен пингвин. Мда, вътре имало Linux. Супер! Source-ът е къмто 185MB. Не бях проверил това преди, но не отричам, че изненадата е повече от приятна. (Като се изключи това, че пак фалирах финансово за месеца поради цялата купчина непредвидени разходи последните седмици.)

Хм, да си компилирам ли сега собствена версия на firmware? 😉

17 коментара за “Linksys играчки”

 1. Тянеца се похвали, че и той ще си купува такова животно. Дано си е взел…

  Я да те питам нещо, таман сме на темата! Какъв вирелесс (антена) трябва да се сложи, че да закара от Тянко до около 70 метра пряка видимост? И трябва ли да се търси задължително пряка видимост, или може и с отразен сигнал да работят тия антени?

  Защото на моите приятели в моя апартамент така и не искат да им прекарат свестен нет 🙁 ?

 2. Значи точно тази играчка, която и Тянко си купи е 802.11g и е съвместима с 802.11b. По принцип и двата стандарта са в 2.4GHz-овия спектър и такива AP-та би трябвало да покриват 100-150 стъпки (feet) или 30-45 метра, при това indoor. Моят скромен практически опит, базиран на наблюдения показва, че вътре (indoor) можеш да докараш без проблем с нормалните си антени до около 30 метра, но все пак според зависи от играчката и стените. На открито (outdoor) някои разправят за ефекти от 150 метра. Де, да знам – може и да е вярно. Не съм експериментирал. Да пробват.

  Конкретно на този Linksys не се сещам за лесен начин да му смениш антенките. Продават се разни range expanders наистина, но те струват колкото още един такъв device, а и не знам как се държат. Идея дори нямам.

  Иначе 802.11a е по-проблемният стандарт, защото е в 5GHz-овия спектър и повечето устройства за него покриват нещо като 7-15 метра по дефиниция indoor. Ама първо аз нямам никакви наблюдения с него, а и Тянко няма никакъв шанс да работи на 802.11а с WRT54G.

 3. Здравейте, тъкмо се запалих и аз по тези устрйства и ме сполетя нещастие.Закупих си Linksys WRT54GS v.4, включих го настроих си го набързо и той си заработи перфектно,след това незнам защо извадих мрежовите кабели и на кутията забелязах ,че за разлика от рутерите,иконката на Cisco Systems при WRT54GS е и БУТОН, натиснах го и лампата на бутона започна да свети от зелено в бяло и след това изключих захранването и пак го влкючих всичко си изглеждаше нормално,но уви.След като го изключих за около половин час и след това пак го вкл. вече със кабелите се изненадах, лампите от 1 до 4 светят постоянно а тази на Power-a мига на интервали.В момента нямам никаква връзка с него блокиран е от всякъде,каквото ида натискам нищо не става.Преполагам че съм го заключил и е в такъв режим.HELP.Неразбирам много много от тези системи и със сигорност ги подцених доста.Не съм голям разбирач,но вярвам в продуктите на Linksys.
  Моля ако някой е запознат или поне да ме насочи какво да направя.Благодаря предварително.

 4. Аз имам WRT54G (без S) – нямам идея какъв е този бутон, защото предишния модел (моят) няма такъв, но със сигурност имаш едно малко книжле в кутията, където пише (на просточовешки) какъв е бутона и какво се случва след като го натиснеш.

  Иначе ако трябва да вярваш в нещо, то със сигурност можеш да намериш нещо по-подходящо за доверие от продуктите на Linksys 😉

 5. Здравейте !
  Виждам ,че сте доста на вътре с използването на тези продукти. Аз съм начинаещ и имам проблем още със конекването към WRT54g. Написвам адреса във WEB браузъра и след като ми поиска user name i password стигам до там. Пише че паролата е admin – пробвам но не става. Ако някой знае потребителското име и паролата по подразбиране – нека пише. Благодаря предварително!

 6. В документацията е упомената паролата по подразбиране и тя обикновено наистина е admin (без username), освен ако не е сменена. Иначе в същата документация е описана и процедура по reset на устройството със зачистване на конфигурацията (factory defaults).

 7. а бе то хубаво го пише – прочетох го, но аз не мога да получа никакъв прозорец от устройството.

 8. Ако:

  1. Има кабел от PC-то до някой от четирите порта на AP-то
  2. Имаш IP-адрес от същата мрежа, от която по подразбиране AP-то има предварително зададен адрес

  няма причина да не можеш да се log-неш в устройството…

  P.S. Подсказка: Компютърните фирми решават подобни грижи срещу заплащане.

 9. Нямам идея GL модификацията какво трябва да означава, но какъв е проблема да работи като чисто AP? WRT54G е AP + switch + firewall – ако не използваш switch-а и направиш disable на firewall-а остава само AP-то. Или не ти разбирам въпроса?…

 10. По горното. Доколкото разбирам имаш WRT54GL, което значи че това е рутер. Ако тръгне така добре. Трябва да го пуснеш в гейтуей режим и да изключиш Wan порта. След това на лан интерфейса, каквото задаваш се отнася за безжичната връзка тоест е същото. Ако не стане така както искаш по добре си изтегли ddwrt и го флашвай. Ще имаш повече опции.

 11. С две ръце съм ЗА dd-wrt – ползвам го с голям кеф и прави играчката съвсем истинска, но… внимавай с подмяната на firmware-а и ако не знаеш напълно какво правиш по-добре не го прави. Гаранцията и поддръжката на устройството отпада при подменен firmware с неоригинален такъв!

  Демо на възможностите на последната версия 2.3 на DD-WRT:
  http://www.informatione.gmxhome.de/DDWRT/Standard/V23final/

 12. Няма смисъл – при положение, че го има компилиран. Още по-малко при наличие на толкова много алтернативни firmware-та. Не използвам оригиналния firmware на Linksys от доста време. В момента съм с DD-WRT v23 SP1 Final (05/16/06) std и там има всичко, което мога да искам – даже повече…

Вашият коментар